Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници от Враца чакат решение за Леденика

атракции пещера леденика
Снимка: Люба Филипова

Временната комисия към Общинския съвет във Враца, създадена за проверка на изпълнението на проекта за развитие на устойчив туризъм "Леденика - туризъм без сезони", замрази работата си, докато Прокуратурата установи дали има нередности по изпълнението на разработката. Предложението да изчакат, докато държавните обвинители си свършат работата, беше на бившия директор на МВР във Враца о.з. генерал Валери Стаменов, който е съветник от квотата на ВМРО. Идеята му беше подкрепена от шестима, двама - Малина Николова и Пламен Кръстев от ГЕРБ бяха против, а заместник-председателят на местния парламент Борислав Стоев, също от ГЕРБ, се въздържа. Тези събития се разиграха във вторник /11 март/ следобед, когато членовете на комисията се събраха на открито за медии и граждани заседание.

Снимка"Това беше единствения възможен начин за тази комисия - нека прокуратурата си свърши работата и едва тогава ние да набележим мерките, произтичащи от положението… Самата комисия беше сформирана с политически цели, за да могат съветниците от ГЕРБ да критикуват нещо, което те са изработили…Колегите от ГЕРБ останаха в изолация, но това е полезно за тях…"- коментира ген. Валери Стаменов.

Проектът "Леденика - туризъм без сезони" се превърна в удобна платформа за политически атаки от страна на имащите доскоро мнозинство в Общинския съвет сенатори от коалицията ГЕРБ и СДС срещу кмета Николай Иванов. На заседанието във вторник дори беше поискана оставката на заместник-кмета по европейски проекти и обществени поръчки Красимира Георгиева. Направи го съветникът от СДС Красимир Донов, но той не получи никакъв отговор.

Снимка"Досега пещерата Леденика привличаше туристи, но след посещението си, те си тръгваха. Благодарение на изграждащата се инфраструктура, 5D кино и посетителски център, повече хора и за по-дълго време ще остават край природния феномен. Това е смисъла на този проект…"- коментира за Радио ВИДИН Красимира Георгиева.

Проектът "Леденика - туризъм без сезони" е разработен и одобрен при предишното ръководство на Враца, избрано с листата на ГЕРБ. Първоначалният вариант на проекта е приет през 2010 година, когато бюджетът му е 5 282 000 лева. Разработката е финансирана от ОП "Регионално развитие", като безвъзмездната помощ е в размер на 5 млн. лв., а дофинансиането се осигурява от община Враца. Заради допълнителните промени, местната власт налива общо над 800 000 лева. Съмнения, че нещо нередно се върши край пещерата "Леденика" остават, а атаките не спират. В средата на февруари беше сезирана и Прокуратурата, която в момента проверява дали има злоупотреби при реализацията на проекта.

Според ген.Валери Стаменов проблемът се крие в това, че едни фирми, приближени до предишните управляващи, не строят край "Леденика. Дали е така - това ще трябва да установи Прокуратурата. Лошата новина за врачани и гостите на града е, че очакваното откриване на обекта може да се отложи за пореден път.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50