Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Терзи от Одеса: "България ни позабрави..."

БНР Новини
Снимка: Личен архив на Дмитрий Терзи

Украйна продължава да е основна тема на всички информационни агенции през последните дни. В страната по официални данни живеят между 250 000 и 300 000 българи. Наскоро нашите сънародници там бяха посетени и от външния ни министър, Кристиан Вигенин. За актуалната обстановка и положението на българите в Украйна в тези размирни времена, разговаряме с Дмитрий Терзи, директор на Всеукраинския център на българската култура в Одеса:

"Имахме среща с господин Вигенин тук. Попитахме го конкренто за защитата на нашите национални права. Искаме по-голяма активност от страна на България и Министерството на образованието и науката, също така и паспортите ни да се дават по-лесно, като се премахнат съществуващите сега затруднения. Министърът отговори, че е бил в Киев на Снимкаконсултации в името на нашите добри отношения. Не мисля, че ще имаме проблеми в това отношение, но бихме искали Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ да има повече права. Според нас е хубаво тя да е към външно министерство и да има по-големи правомощия, за да имат възможност да работят с всяка диаспора в различните части на света. Практически, те се бутат може би вече 10 години с тази агенция, няма и закон за българите в чужбина, който да бъде толерантен и коректен, както днес се решават въпросите в ЕС. Това бихме искали, а тази активност я няма... Има обещания, тъпчене на едно място и мудност, за съжаление. И това е така от години. Малко ни позабравиха. С българското посолство тук работим добре. Когато ни потрябва, ние се обаждаме и оттам ни поддържат. Практически нямаме проблеми, но културното аташе е "слабичко"- и в миналото, и сега те нямат възможности. А ние бихме искали художници, писатели, политици да идват тук, да ни разказват какво става в съвременна България, защото за историята знаем много неща, но за това- как се живее в съвременна България-не. Командировките им са повече в Западна Европа- естествено там им е по-интересно, но ние също имаме нужда от внимание. Българите в Украйна са повече славяни, отколкото тези в другите страни и дори в самата България. Дори когато идваме в България ни питат- "Какви сте вие българи, вие сте руснаци!" Но това не е тема за телефонен разговор, а по-скоро за семинар или конференция. А иначе симпатиите към православието, към славянския мир, към Русия, Украйна, СнимкаБеларус, Полша и всички славяни, ги има."

Дмитрий Терзи коментира и как гледат украинците на българите, които са в Украйна:

"Ами нормално, нямаме спорни въпроси. Украинците биха искали да бъдем по-техни, но ние не можем да застанем между руснаците и украинците. Ние сме по-древен народ, по-мъдър, с по-голям опит и история, с по-голямо търпение и затова искаме да ги омиротворим в полза на двата народа. Участието на бесарабските българи в спора на двете политически групировки в момента тук е съвсем малко. Масовост в тези действия няма. Имаме някои младежи, които заемат страната на Евромайдана, други са против... В решаването на важните въпроси за бъдещето ни не трябва да се бърза- ако бързаме, ще загубим повече, защото ние още не сме готови за активно участие в ЕС. А иначе българите в Украйна живеят не по-лошо от тези в България."

Що се отнася до Крим, Терзи посочи, че там предстои референдум следващата седмица. Според него това не е най-правилният път, но трябва да се види и мнението на народа, за да се вземат съответните мерки.

"Целта е, да не се взимат националистически решения, без да се отчита мнението на различните етноси тук. На Крим има около 300 000 татари, другите са руснаци и украинци, има също българи, гърци, арменци и евреи. Независимо от това, официалният език е украинският. Втори може да бъде руският и това е нормално. Ние сме свикнали още от Съветския съюз- официален език да е руският, а отделните републики да изучават своя език. Що се отнася до броя на българите на Кримския полуостров, данните не са съвсем точни. Знаем, че са около 15 000 души. Те също влизат в Асоциацията на българите в Украйна", разказа Дмитрий Терзи.   

Още теми в "Другата истина" на 12 март 2014 година:

* На 11 март се навършиха три години от опустошителното земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което удари Япония. Трусът през 2011 година предизвика огромни вълни цунами, които удариха североизточното крайбрежие на страната и причиниха авария в АЕЦ "Фукушима". Бедствието отне живота на почти 16 000 души, а около 3 хиляди все още се водят за безследно изчезнали. По официални данни българите в Япония са между 432 и 600 души. Най-много са в Токио- 136 души. За българите в Япония се знае, че се чувстват добре, само ако всичко следва строг ред. В страната се живее по начин, по който трябва да се спазват безброй писани и неписани правила за почти всичко: как да увият подаръка, какъв да е поклонът, как да сервират чая... все такива интересни неща. Но това е една съвсем различна култура, а тези от нашите сънародници, които са решили да живеят там, знаят за какво става дума и са приели този живот.
Какво още е хубаво да се знае за начина на живот на 127-те милиона японци, разказва Рая Симеонова, която известно време е преподавала английски език в едно токийско училище.  

* В "Другата истина" говорим и за една от неприятните страни на това, да имаш близки, които работят в чужбина. Жестоко
убийство шокира жителите на иначе спокойното видинско село Майор Узуново. Според полицейския бюлетин, на 8 март в дежурната част на видинската полиция е получен сигнал за това, че около 15.00 часа в село Майор Узуново в частен дом е открит трупа на самотно живееща 79-годишна жена. При извършения оглед на местопроизшествието, са констатирани видими травми. В хода на предприетите незабавни действия по "горещи следи" криминалистите са установили данни за съпричастност към извършеното деяние на 23-годишен жител на селото, криминално проявен. На 9 март с постановление на Окръжната прокуратура във Видин мъжът е задържан за срок до 72 часа. Ден по-късно Видинският окръжен съд постанови постоянна мярка "задържане под стража" на 23-годишния Николай Димитров. Аргументите на прокурора по делото Владислав Влашев са, че Димитров е обвинен в тежко престъпление, за което се полага наказание за повече от 10 години затвор, и съществува опасност да се укрие. Решението на Видинскоя съд може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Кметският наместник в селото, Станислав Георгиев разказа, че престъплението е извършено заради пари. Убиецът е наблюдавал жертвата си, която купувала стоки от местния магазин и решил, че заради синовете й, които от години работят в Испания, възрастната жена би трябвало да има пари. Престъпникът е разказал, че и друг път е влизал в къщата и е взимал пари, но този път жената го е видяла и той я е удушил. Установено е, че 23-годишният убиец има още 7 братя, като някои от от тях работят в чужбина, самият той също преди две години е работил в чужбина, но се е върнал в Майор Узуново. В селото е създавал проблеми, заради което е предупреден от кметския наместник да не се занимава с кражби и други престъпления.

Целите интервюта и подробностите по темите от предаването - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50