Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конни надбягвания във Видинско

коне монтана
Снимка: Биляна Борисова



Традиционните конни надбягвания в Кула
се провеждат днес и ще ознаменуват посрещането на пролетта. Отлагането се наложи поради лошото време на 8 март- Тодоровден и непрекъснатия дъжд, който попречи на провеждането на кушията. Тодоровден е тачен празник в Кула- отбелязва се главно за здраве на конете. Рано преди изгрев слънце кулските жени  приготвят обредни хлебчета с форма на конче- "кончета". Те се раздават на всички участници в кушията, като стопаните начупват хлебчетата и дават от тях и на конете. Раздават се и варени царевични зърна. Надбягванията с коне и впрягове са най-интересният и атрактивен обичай на Тодоровден. В него взима участие цялото население. Мъжете почистват и накичват конете и ги извеждат на мястото, където ще се проведе кушията. Характерно за Кула е, че в състезанието участват не само коне, а и магарета. Традиционно кушиите се провеждат в местността "Марковище" в град Кула, която е силно пресечена и с доста препятствия. Състезанието ще започне в 10 часа на 22 март, награждаването ще бъде на площада в Кула след като приключат всички надбягвания в различните категории. Очаква се да се включат участници не само от Кула, но и от съседните села Големаново и Старопатица, където този празник и кушиите вече са проведени и са излъчени победители, които ще се надбягват на голямата кулска кушия.
Състезанието се провежда в три категории: коне, каруци и магарета. Наградният фонд е осигурен от Община Кула и Читалище „Просвета“ - гр. Кула, ще се раздават парични награди във всички категории и на всеки участник ще бъдат дадени по 10 лева за участие. Предвидени са специални награди за най-малък и най-възрастен участник.

Кушия ще има днес и в град Дунавци. Ще има и надпревара с магарета. За победителите са осигурени награди- за 1-во място - 3 кофи царевица, за 2-ро - 2 кофи царевица, състезателят, останал трети, ще получи една кофа зърно, съобщи за Радио ВИДИН кметът на Дунавци Димо Скорчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29