Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път военноморски шеф начело на армията

Снимка: ВМС

Контраадмирал Румен Николов да стане началник на отбраната. Това предложи правителството на президента. Традиционно преди празника на армията 6 май правителството одобри промените във висшето военно ръководство. Кабинетът предлага освобождаване на генерал Симеон Симеонов от длъжността началник на отбраната и от военна служба във връзка с изтичане на неговия мандат и подаден от него рапорт.
 
Румен Николов ще бъде първият в историята на армията адмирал, заемащ поста началник на отбраната. Заради него кабинетът предлага и промяна в Правилника за прилагане на Закона за отбраната, като разширява кръга на военнослужещите, които могат да заемат длъжността „Началник на отбраната”.

Изненада е назначаването на Нейко Ненов на поста заместник-началник на отбраната. Министърът на отбраната Ангел Найденов посочи генерал Ненов като един от виновниците за раздутата поръчка за строеж на стената по границата с Турция, за която Ненов отговаряше като началник на Сухопътните войски. Ненов трябваше да бъде изпратен за зам.-командир на Корпуса за бързо разгръщане на НАТО в Солун. Вместо това Нейко Ненов става заместник-началник на отбраната.

Другият зам.-началник на отбраната ще е командващият Военновъздушните войски Константин Попов. В пенсия ще бъдат изпратени заместник-началникът на отбраната генерал лейтенант Стефан Василев, командирът на Съвместното командване на силите генерал Атанас Самандов и контраадмирал Георги Георгиев. Смяна на генерали се предлага в цялата ръководна верига. Командирите на бригади, авио и морски бази и щабове на армията също ще бъдат подменени по тяхно желание или поради навършване на пределна възраст.

Всички промени трябва да бъдат одобрени от президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!