Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска повишаване на бюджетните заплати с 20%

Ръст на бюджетните заплати с 20 процента догодина и нова политика по доходите, която да ни изравни със средните нива в Европейския съюз поискаха днес от КНСБ на национален форум.

В момента заплатите у нас са на нива между  20 и 50 процента по-ниски от желаните.

Премиерът Пламен Орешарски смята, че рязък скок ще лиши страната от конкурентоспособност, а бизнесът го подкрепя. 

27 процента от работниците у нас са ниско платени, а милион и шестотин хиляди българи получават толкова, че едва оцеляват физически. Затова от синкидатите поставиха ориентири, към които да се върви. До 2017-а година средната заплата у нас да стане 40 процента от европейската. Половината от брутния вътрешен продукт да отива за заплащане на труда. Сега този дял е 40 процента у нас. Минималната заплата да е половината от средната, което означава, че от началото на следващата година да стане  400 лева.

На тези искания премиерът Пламен Орешарски отговори, че рязък скок за плащането ще понижи конкурентоспособността на бизнеса и ще генерира инфлация и се обяви за умерен ръст на доходите.

Ще припомня, че от началото на тази година минималната работна заплата беше повишена. Ще продължим тази политика по отношение на работната заплата в рамките на ангажиментите в управленската програма до 450 лева. Понеже Пламен ме поглежда недоволно, ще кажа, че това са предварителни числа, които сме ги маркирали, и много бих се радвал, ако в диалога стигнем и до други стойности, имам предвид не по-ниски, разбира се.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров не одобри изказването на премиера.

Ние смятаме, че трябва да има ясни ориентири в следващите години, които да запазят мотивацията на българските работници, на младите хора, за да останат в България. Това не може да бъде по-малко - между 10 и минимум 15 процента средно увеличение на доходите. Отново го казвам, някъде ще бъде 30, някъде ще бъде пет, някъде ще бъде нула. Между 10 и 15 процента, ако не растат доходите в следващите поне две-три години за страната, аз не съм оптимист, че ние ще решим както проблема с квалифицираните работници, за които бизнесът казва, че ги няма, така и проблема с пенсионната система, за която се говори, че е най-зле, така и много други съпътстващи проблеми, каза Пламен Димитров.

От бизнеса очаквано обявиха, че от тази година се очаква ръст на заплатите. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал конкретизира цифрите - от 4 до 5 процента, говорим за реалния сектор, за сектора на индустрията.

Освен това, бизнесът смята за нереалистично искането половината от брутния продукт да отива за заплащане на труда.

Ръстът на доходите в нашата страна е най-висок от ЕС. За шест години от встъпването ни в членство в ЕС, всъщност средната работна заплата по номинала е удвоена, за десет години е утроена, каза Васил Велев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!