Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деня на Европа и Деня на победата над фашизма отбелязахме в Северозапада

Видинчани поднесоха венци на руското гробище по повод Деня на победата над фашизма
Снимка: Борис Борисов

Десетки видинчани се поклониха пред паметта на загиналите руски войници във Втората световна война и поднесоха венци и цветя на Руското военно гробище. Община Видин организира поклонението по повод Деня на победата над хитлерофашизма. Цецка Дичева, представител на БСП и общински съветник във Видин, припомни за жертвите на войната:

Снимка: Борис Борисов"Трябва да помним и предаваме на поколенията каква бе цената- над 50 милиона жертви, от тях 27 милиона съветски граждани, разрушени градове и села, концлагери, димящи газови камери... Руското военно гробище, което ни събира всяка година на този паметен ден и е дело на признателни наши съграждани, ще напомня и пази за поколенията истината за най-жестоката и античовечна война на 20 век и за един величав героизъм."

Архимандрит Поликарп отслужи заупокойна молитва и пожела:

"Позволете ми в този тържествен ден да поздравя всички вас от името на Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Дометиан, който желае на всички ни мир, здраве, духовни сили, за да продължаваме да сеем всички ние мира и да продължаваме да живеем така както учи Евангелието."

Снимка: Борис Борисов87-годишният Никола Караджов, който е родом от родопския край и от 1957 година живее в крайдунавския град каза пред Борис Борисов, че чувства 9 май като лична победа:

"Поне още 20 години да я честваме (датата- бел. ред.). За нас, българите е празник, но  не за тези, които унищожиха България, а за тези, които почитат България. Тези, които унищожиха България ги няма никъде. Има една приказка, че след 9 септември дойдоха на власт обущари, шивачи, дърводелци без образование и викат "Дай да видим какво ще построим." А след 10 ноември дойдоха на власт от доцент нагоре и викат "Дай да видим как да го продадем и как да го открадем."

Присъстващи на поклонението бяха закичени с ленти. Те символизират мъжеството, храбростта и победата, каза една от десетките дами с руско потекло, която участва в поклонението:

"Това е лентичка, която е прикрепяна към най-значимия медал за победа."
 
Ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин изнесоха кратък рецитал на руски език в края на програмата. Венци и цветя бяха поднесени от ръководството на Община Видин, Видинската митрополия, Съюза на запасните офицери и сержанти, Патриотичен клуб "Бдинци", както и от много граждани.

Снимка: Иванка Петрова9 май бе отбелязан и в Белоградчик. Тържеството започна с химна на Европа и на България, предаде сътрудникът ни Иванка Петрова. Малцината останали живи ветерани от Отечествената война първи се изкачиха на трибуната на централния градски площад. Кметът Борис Николов отправи поздрав към жителите на града. Подполковник Милчо Манолов, заместник-председател на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва поздрави своите колеги и всички присъстващи като подчерта в словото си значимостта на деветоюнската победа над хитлерофашизма. Подполковник Манолов се обърна към ветераните с думите:

"В този забележителен ден искам да изразя най-искрени чувства на уважение и преклонение към патриотичното ви дело. Проявената от вас храброст в драматичния ход на войната и безпримерния ви героизъм оставя ярка следа в съзнанието на идните поколения българи." Детският танцов състав изнесе кратка програма. Обществени организации, представители на политически партии и граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на загиналите във войните от Белоградчишкия край.

Снимка: Христела АлександроваДенят на Европа отбелязаха в Кула. Празникът се чества всяка година в града след присъединяването на България към Европейския съюз и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви, съобщи Христела Александрова. На  площада в Кула се разгърна пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от участниците в Духовия оркестър на СОУ "Васил Левски" и мажоретния състав с ръководители Пенка Спасичкова и маестро Климент Кирилов. Кметът на Община Кула  Владимир Владимиров произнесе поздравително слово към присъстващите граждани, учители и ученици. Изпълненията на мажоретките и танцьорите са много атрактивни и се радват на вниманието и одобрението на цялата общност в Кула. Отбелязването на Деня на Европа е прелюдия към следващите големи тържества в града в чест на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, които включват и  завършването на зрелостниците, както и срещи на предишни випуски.

Снимка: Жоро АлександровФлашмоб "Моят ден в Европа" събра стотици деца и тийнейджъри днес на централния площад "Христо Ботев" във Враца, предаде Жоро Александров. Точно в 11:30 часа започна танцът им, който беше по "Happy" от  Pharrell Williams, а проявата беше заснета от високо от миниатюрен хеликоптер. Проявата завърши с Дунавско хоро от Дико Илиев, на което се хванаха и малки, и големи.

9 май се чества в световен мащаб като Ден на Европейската общност. Министърът на външните работи на Франция Робер Шуман произнася реч и поставя основите на евроинтеграцията на тази дата през 1950 година. 9 май е обявен за Ден на Европейската общност през 1985 година на срещата на високо равнище на Европейската общност. Датата се чества в Русия и страните от Източна Европа като Ден на победата над фашизма. Капитулацията е подписана в Берлин на 8-и май вечерта, когато в Москва вече е 9-и май. Денят на Европа е определен за отбелязване в България с Постановление на Министерския съвет от 2005 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 септември 2024 година

6573 ученици посрещнаха училищата в област Видин. Над 535 са първокласниците. Безплатните учебници са доставени навсякъде. В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Без  проблеми започна учебната година в област..

публикувано на 16.09.24 в 18:05

В сряда спират водата в няколко видински села

Проблеми с водоподаването ще има в сряда, 18 септември, във Видин и няколко села, съобщават от „Водоснабдяване и канализация”- Видин.  От дружеството информират, че поради отстраняване  на авария на главен довеждащ водопровод за гр.Видин,  за времето от 06:00 до 18:00 часа на 18.09.2024 г. щ е бъде преустановено водоподаването за селата:..

публикувано на 16.09.24 в 17:23

Задържаха нелегални заготовки за кутии за цигари на Дунав мост 2

Митнически служители са установили близо 3 тона заготовки за кутии за цигари и 120 хартиени бобини лента коркофан с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на Дунав мост 2 при Видин.  При извършения контрол се е установило, че един палет с тегло от 860 кг съдържа 120 бобини и заготовки за кутии на..

публикувано на 16.09.24 в 16:17

Васко Громков за първия учебен ден и първата среща със зъболекаря

Една от първите срещи на Васко Громков със зъболекар била в първия учебен ден на първи клас и това станало причина за отсъствието му от колективната снимка на класа. Това разказа в "Час при зъболекаря" известният дниджей, музикален журналист и телевизионен водещ.  "Здравите зъби са свързани с ходенето на зъболекар. За някои това е доста..

публикувано на 16.09.24 в 16:01

Окръжна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем и задържа наркоразпространител

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за  незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение. В хода на претърсване в имот на ул. „Кръстьо Българията“ в гр. Враца са били открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява..

публикувано на 16.09.24 в 14:52

Двама души загинаха при пожар във Видин

На 16 септември в 3.57 часа е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. "Гладстон" в областния град.  Насочените към адреса три екипа на РСПБЗН - Видин потушили пламъците. Загинали са двама от обитателите на жилището – 40-годишен мъж и 46-годишна жена. Пострадала е 76-годишна жена, тя е настанена за лечение във видинската болница. Оперативна група..

публикувано на 16.09.24 в 13:22

В Монтана извършват прегледи за туберкулоза

Прегледи за туберкулоза правят в болницата в Монтана от днес. До края на седмицата четирима лекари ще извършват консултации с пациенти. Инициативата ще даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата – какви са симптомите, начин на заразяване, рискови фактори,..

публикувано на 16.09.24 в 12:15