Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години от световния рекорд на Богомил Петров

Снимка: ОА- Видин

На 17 май 1964 година видинският спортист Богомил Петров поставя първия световен рекорд за българската тежка атлетика и първи като цяло за родния спорт от подновяването на олимпийските игри след края на Втората световна война. В една от залите на стадион "Васил Левски" на софийското градско първенство по вдигане на тежести той преодолява щанга от 140 кг., с което подобрява руския рекорд в движението "повдигане"- лека категория до 67,5 кг. Постижението му подписва виза за участие на XVIII летни олимпийските игри в "Токио`1964".

Днес тържествено бе отбелязана тази вълнуваща 50 годишнина. Известният видински спортист, еколог и фотограф бе приветстван от много гости и приятели.  Първи го поздрави председателят на Народното събрание Михаил Миков, който му връчи плакет на Народното събрание. Богомил Петров бе поздравен и от областния управител инж. Кръстьо Спасов, от Община Видин и от Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

За 50-та годишнина от рекорда си Богомил Петров заяви следното:

"Чувствам се като на 50 години. 50 години откакто съм поставил световния рекорд."

СнимкаБогомил Петров получи поздравителни адреси от президента Росен Плевнелиев и от премиера Пламен Орешарски. Гост на тържеството бе и председателят на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев, както и много негови приятели.

"Безкрайно съм щастлив и радостен, че присъствам на това мило тържество. Винаги първият си остава първи", споледи Неделчо Колев.

Сред приятелите, уважили годишнината, бе и председателят на Управителния съвет на Българския тотализатор, двукратният олимпийски шампион Нурир Нурикян.

"Богомил за мен беше едно голямо име и такъв си остава и до днес", каза Нурир Нурикян.

На тържестовото по повод 50-та годишнина от рекорда, Богомил Петров представи и своята 999 фото изложба.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Национален шампионат по драг рейсинг се провежда край Видин

Бившето видинско летище до село Иново отново е домакин на Националния шампионат по драг рейсинг за мотоциклети. Вторият кръг от надпреварата започна тази сутрин, като през целия ден ще има свободни тренировки. Самото състезание в различните класове мотори ще е утре. В него ще участват топ пилоти от страната и съседните държави Румъния, Сърбия, Гърция..

публикувано на 25.05.24 в 10:48

"Монтана" завърши с победа Втора лига

"Монтана" победи с 2:0 при гостуването си "Добруджа" Добрич в среща от последния 34 кръг на Втора лига. Монтанци диктуваха играта на терена през по-голямата част от мача. В началните минути пропуски направиха Кевин Беманга и на два пъти Филип Ежике. В 52-та минута Денис Динев с глава засече центриране от корнер на Димитър Буров и порази мрежата на..

публикувано на 25.05.24 в 10:00

Започва Велообиколката на Северозападна България

Първият старт на четвъртото издание на Велообиколка на Северозапада ще бъде даден в 9 часа от центъра на Чипровци. В него ще се пуснат участниците в най-дългата дистанция от 165 км. По-късно, в 11 ч., е масовият старт и за колоездачите във всички останали дисциплини – 45, 75 и 105 километра. Финалът е в китното селце Митровци, където ще бъде..

публикувано на 25.05.24 в 08:24

"Бдин" Видин приключи сезона с победа в мач със 7 гола (СНИМКИ)

"Бдин" Видин победи с 4:3 "Спортист" Своге в среща от последния кръг на Втора лига. Головете за домакините отбелязаха Цветомир Тодоров на два пъти, Винисиус Белоти и Емануел Виейра Де Соуза. За гостите две попадения реализира Калоян Стефанов, името си сред голмайсторите записа и Радослав Живков. Въпреки че изходът от срещата нямаше значение за крайното..

публикувано на 24.05.24 в 21:16

Трима мездренски атлети ще бягат на Балканиадата в Турция

Трима от най-изявените състезатели на Спортен клуб ”Атлет” Мездра са включени в националния отбор на България за Балканиадата по лека атлетика, която ще се проведе тази събота и неделя в Измир, Турция. Това са Милица Мирчева, Иво Балабанов и Мартин Балабанов, които работят с треньора Йоло Николов. Тримата ще бягат в по две дисциплини. Милица..

публикувано на 24.05.24 в 17:10

"Локомотив" Мездра излиза за победа тази събота

В предпоследния 29 кръг от първенството на Северозападната Трета лига в събота, от 18:00 часа, „Локомотив” Мездра посреща на своя стадион „Боруна” Царева  ливада. „Железничарите” са 4-ти в класирането с актив от 48 точки и голова разлика 53:31, а гостите са седми с 29 точки и отрицателна голова разлика-40:58. Ако искат да запазят позицията си,..

публикувано на 24.05.24 в 14:50

Борец от Враца е пети в Европа

Врачанският борец Димитър Георгиев се нареди на пето място в категория до 67 кг на европейското първенство за младежи и девойки до 23 г. Състезателят на СК „Ботев 93" стигна до схватка за бронзовия медал срещу противник от Грузия, но отстъпи по точки и остана извън призовата тройка. По пътя до мача за отличие Димитър Георгиев се справи успешно със..

публикувано на 23.05.24 в 16:27