Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за високите води на Дунав

| обновено на 23.05.14 в 12:15
28
Дигата при с. Симеоново, май 2014 г.
Снимка: Светослав Цветанов

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев инспектира помпените станции и дигите в района на Видин. Той посети и отводнителната помпена станция при видинското село Антимово и провери какви мерки са взети за осигуряване на безопастността на населението.

"Водните пътища на България са едни от най-важните и трябва да бъдат осигурени средства за тяхното поддържане", каза Димитър Методиев. 12 500 000 лева са отпуснати на дружеството. Така "Напоителни системи" няма да останат без средства и ще могат да извършват всекидневните си задължения. С парите обаче са разплатени стари задължения и дружеството очаква нови 19 милиона лева, обещани от държавата.

"Целият Дунавски район от Видин до Русе е в готовност. Но тук искам да подчертая нещо много важно- ето вашата помпена станция до Кошава е строена 1943 година, тя е на 70 години. Почти всичките ви помпени станции са над 70 години. Всеки момент могат да излязат от строя. Но независимо от всичко, ние се справяме. Тук работят 8 помпени станции. В такива моменти се вижда от какво значение е дейността на "Напоителни системи", каза във Видин Димитър Методиев.

СнимкаДо 9 метра се очаква да се повиши нивото на река Дунав при Видин до 24 май, тъй като от Европа идва вълна, съобщиха още от "Напоителни системи". Експертите на дружеството обаче увериха, че няма място за притеснение. Дигите се наблюдават денонощно. В момента се извършва окосяване, за да се улесни наблюдението.

Високото ниво на Дунав стана повод да посетим три от селата по поречието на реката- Симеоново, Ботево и Арчар, които сериозно пострадаха през пролетта на 2006 година, когато имаше реална опасност реката да прелее. Срещнахме се първо с кмета на село Симеоново Емил Георгиев. Той обясни, че напражение, заради високите води на Дунав, сред хората няма:

"Хората са спокойни. Имаме проблеми в долния край на дигата. Там има залети дворове и няма спасение, защото водата идва от къртичини в дигата. Иначе дигата е стабилна. В момента изпомпваме събралите се скатни води в канала от вътрешната страна на селото. При нас проблемът е от скатните води. Тъй като пътят беше повдигнат със 60-70 см при изграждането му, той се явява като препятствие и затова на хората мазетата им са пълни с вода. На 16 къщи мазетата са пълни, а на други 5 къщи са залети дворовете."

СнимкаСпоред жителите на Симеоново пътят през селото, който бе ремонтиран преди няколко години, е направен по-високо и не са сложени тръби, през които да се оттичат скатните води. Затова и когато вали продължително се пълнят дворовете и мазетата. Добре си спомнят и какво се случи през пролетта на 2006 година, когато имотите им бяха залети. Чуйте болките на хората, които живеят на метри от река Дунав:

"Имаме вода в мазето- около 80 см. Сега ни е страх от големия прилив, който се очаква. Казаха ни, че се очаква покачване от около метър. Теглим водата с помпи, но се пълни наново... Дворът ни беше пълен със скатна вода- от дъждовете. Имаме помпа. В 5,30 ч ставаме, пускаме помпата и така цял ден. Ако не се изтегли водата отива при комшиите. Влага имаме и по стените... Цяла зима не сме могли да си влезем в мазето. Направиха този път и не направиха отводнителен канал да се изцежда тази вода, която се стича от дъждовете... Най-много аз имам вода и онзи човек пред улицата. На 7 май сме викали Гражданска защита да теглят водата от двора ми..."

СнимкаСитуацията в село Ботево не е по-различна. То е след Симеоново, по пътя за Арчар и също имаше сериозни щети 2006 година. Кметският наместник Петър Петров отказа да се срещне с нас, с мотива, че има работа около предстоящите евроизбори. Затова и нямаме отговор на въпроса какво се прави в село Ботево, за да се гарантира сигурността и безопасността на хората. Разговаряхме обаче с хора, които живеят до главния път и срещу дигата на река Дунав:

"Дигата просмукваше и имаше вода на асфалта. Минавахме отгоре над къщите. Магазинът в селото се зареждаше също по вода. Може би водата беше 50 см на асфалта. Помпа хвърляше денонощно вода в Дунава... Ние сме на 50 м от реката. Засега нямаме избила вода в двора, но ако качи още малко реката, ще имаме. Имаше помпа, но след 2006 година от "Напоиителни системи" я взеха- уж да я ремонтират, и още не са я върнали. Дигата е стабилна... Имахме малко вода в мазето. Изсъхна само. Никой не ни казва какво да правим, ако се покачи Дунав. Ако се покачи реката няма спасение..."

Стигаме и до Арчар. Има ли организирано наблюдение на дигите - покрай река Дунав и река Арчарица, която минава през селото и притеснява ли ги хората нивото на реките? Това попитахме кмета на Арчар Емил Георгиев:

Снимка"Ние също имаме грижа да наблюдаваме дигите. Тук има и служител на "Напоителни системи". Аз лично всяка сутрин обхождам дигите. Щом водата се качи на асфалта, за мен е ясно, че ще почнат да подгизват три къщи в квартал "Рациария", които са до дигата. През 2006 година, когато беше залят пътя до селото, мазетата на тези къщи се напълниха с вода. Иначе дигите ни са стабилни. Река Арчарица се повиши заради дъждовете. Придойде много и заля стария мост, но това не ни притеснява, защото имаме диги."

Заради високото ниво на реката кметът на видинското село Арчар Емил Георгиев поиска от началника на полицията във Видин комисар Константин Джунински да се въведе временно ограничение на движението на тежкотоварни камиони през селото.

"Трафикът на тежкотоварни автомобили е засилен, на час те са по 20 и повече. След като пътят е подгизнал от двете страни, при 40 тона той е готов да поддаде и да се разруши. Затова съм помолил комисар Джунински да разпореди поставянето на предупредителни знаци на Дунавци и Дреновец с указание за отклоняване на маршрута през Димово за Видин", каза за РАДИО ВИДИН Емил Георгиев. До момента обаче пътят не е затворен.

Река Арчарица, която минава през Арчар, е покачила много нивото си. Избили са подпочвени води и от двете страни. Тя обаче е далече от къщите на хората и в момента няма проблеми с наводнени мазета и дворове, както в селата Симеоново и Ботево. Мостът над реката през Арчар е висок и няма опасност водата да го залее. Дунав обаче тревожи живеещите в няколко къщи в квартал "Рациария".

"Когато придойде река Дунав се получава налягате и подпочвените води избиват. Тук само пътят беше сух през 2006 година- вода до колене сме газили. В момента няма залети къщи, но ако задържи това ниво, пак ще се напълни... Имаше помпена станция преди 1989 година и водата се изхвърляше и не идваше при нас. Сега няма нищо, всичко е разрушено откакто дойде демокрацията... Сега нямам поражения. 2006 година водата беше в двора. Сега хич и да не идва Дунава...", притестнено обясняват хората.

СнимкаПри ниво на река Дунав при Видин 816 см, колегата Ваня Минева си поговори край земно-насипната дига на Видин, в района на Антимово и Кошава, с бившия директор на "Напоителни системи" Видин инж. Александър Цветков. Потърсихме инж. Цветков, защото неговите наблюдения и анализи на състоянието на дигите през 2006 година бяха определящи за решенията, които тогава вземаше Общинският кризисен щаб.

Да припомним, че през пролетта на 2006 година нивото на река Дунав при Видин се задържа над 7 метра в продължение на близо 100 дни. Това създаде условия за нарушаване на цялостта на дигите откъм мокрия откос и наложи спешни мерки за денонощно наблюдение и укрепване по спешност. На 12 април тогавашният вицепремиер Емел Етем от Видин обяви бедствено положение за всички общини по поречието на река Дунав. Да помагат на Видин пристигнаха водолази и специализирани армейски подразделения от Враца, Белене, Монтана, Плевен, Кърджали, Пловдив, Хасково.

В официалните статистики като рекордно високо ниво при Видин остава цифрата 979 сантимитра, достигнати на 20 април 2006 година. В записките на инж. Цветков обаче има още един пик- на 22 април, в 15 часа, когато при Видин нивото е 981 сантиметра. По това време край видинския бряг е преминавала водна маса с обем 18 670 кубически метра в секунда... Тогава все още не съществува автоматичната измервателна система и данните се записват ръчно, като на сайта на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав се актуализират през наколко часа. Затова реалният рекорд е пропуснат. А в дневниците на "Напоителни системи" Видин, по разпореждане на инж. Цветков, стойностите на водния стоеж са вписвани на всеки кръгъл час.

За уроците от пролетта на 2006 година си говорим с бившия директор на "Напоителни системи" инж. Александър Цветков.

"За съжаление , ние- българите, ставаме задружни, когато е крайно късно или невъзможно да се търпи. Хубаво е, че в такива моменти сме сплотени и задружно решаваме проблемите. Щом сме избрали да живеем на брега на река като Дунав, трябва да не забравяме случилите се вече в нашия район природни бедствия"- убеден е инж. Александър Цветков, който припомня, че "Напоителни системи" Видин стопанисва и поддържа: 125 хил. дка годни за напояване площи; 10 самостоятелни отводнителни полета, с общи площи за отводняване от 60 177 дка, чрез 12 отводнителни помпени станции, поддържани в постоянна готовност. В критичната 2006 година колективът изгради със собствени сили и средства в месеците от януари до март допълнителни мобилни и стационарни отводнителни мощности от 11 500 куб.м./час.

Какво каза още инж. Александър Цветков може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50