Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Петров: "Във Валенсия българите са разделени на групички..."

Снимка: Людмил Лилов

Десетки хиляди излязоха по улиците на 60 испански града, за да поискат референдум за бъдещето на монархията, след като испанският крал Хуан Карлос обяви, че възнамерява да абдикира в полза на сина си Фелипе. 76-годишният владетел управлява от 1975 г., когато пое властта след смъртта на диктатора Франциско Франко. През по-голямата част от този период той беше смятан за един от най-популярните монарси в света, но през последните години подкрепата за него започна рязко да намалява. Голяма част от испанците, особено сред по-младите, виждат в монархическата институция един от големите проблеми на страната, разказва в "Другата истина" Мартин Петров от Видин, който последните 13 години живее в испанския град Валенсия.

Снимка"Повечето смятат, че монархическото семейство е един разход в повече за данъкоплатците. Сега, по време на кризата и политическите борби, лъсват и повечето далавери, които по-рано не са били забелязвани. Същото е като в България- Европа налива пари и всеки краде. Разликата между България и Испания е, че тук съществува страх от закона. С една дума - има респект. А това е така, защото глобите са много жестоки и всеки го е страх. Във Валенсия българите са много, но и нивото на безработица е високо. Повечето като мен живеят от помощи и от работа без договор. В момента е доста трудно. Вече не се строи така усилено, мебелните фабрики също са затворили. Процъфтява "черният пазар" на труда. Помощите за безработен тук са 426 евро, но вече се дават доста трудно. Аз от 2001 година работя на зеленчуковата борса във Валенсия. Тя е с размерите на голямо селище, със собствена вътрешна охрана; рибна борса; хале, колкото стадион за производители; прекупвачи; цветарска борса; две бензиностанции; хотел; кланица за животни; месопреработвателни фабрики... Що се отнася до заплатите в момента, те се доближават до минималните- около 800 евро. За 500-600 евро се работи на черно. Официалните заплати са някъде около 850 - 1200 евро. Всичко зависи от сезонната работа. Ние, българите тук, не се поддържаме като сънародници. Всички сме разделени на някакви групи- групичка от 10-15 човека се подкрепят или на принципа на населеното място откъдето идват. Например, хората от Гъмзово се подкрепят, но не си ли от това село, никой няма да ти помогне. За съжаление аз също съм част от една група...", допълва Мартин Петров.

Още в "Другата истина " днес :   

Снимка* Българите по света почетоха паметта на Ботев и падналите за свободата на Родината. Малко хора обаче не знаят, че в украинския град Одеса, има негова паметна плоча. Ежегодно пред нея се провежда тържествен митинг, посветен на падналите за свободата българи, предаде за Радио ВИДИН Дмитрий Терзи, директор на Всеукраинския център на българската култура в Одеса. И това не е случайно- на младини Ботев известно време е живял в Одеса, където е оставил незаличим спомен. Ето защо и тази година, да отдадат почитта си към бележития революционер, пред паметната му плоча са събраха представители на Асоциацията на българите в Украйна, на одеските българи, на Всеукраинския център на българската култура и др. организации, както и преподаватели и студенти от специалността български език в местния университет.
 
Снимка


* На 22 май в кралство Тайланд, известен още като Сиам до 1949 година,  бе извършен военен преврат. Армията на Тайланд обяви въвеждането на военно положение в страната заради продължаващите антиправителствени протести, които за последните месеци отнеха живота на най-малко 28 души.
"Военните временно контролират Тайланд, а световната преса, както винаги, ни засипва с лавини от предупреждения и мрачни прогнози...Тук обаче няма нищо страшно, нито пък опасно, дори повечето от тайландците се радват на тази намеса, защото вече се вижда края на дългата политическа зима", разказва Райко Матеев от остров Пукет, чиято история също е звучала в "Другата истина" и допълва:

"Винаги ме е удивлявало невероятното спокойствие и душевно равновесие на тайландците. Какъв огромен дисонанс с напрегнатите, винаги тревожни и изтормозени българи..."




* Детска ТВ "Аз мога, аз знам" и Българският учебен център "Знание" в Чикаго, съвместно с Държавна Агенция на Българите в Чужбина, организират четвърто издание на конкурса "МОЯТА  ГАТАНКА".

Мили деца в този конкурс може да участвате с ваши собствени гатанки. Огледайте се!  Предметите около вас ви молят да измислите гатанки за тях. Опитайте! Можете!

Според регламента, в конкурса могат да участват деца до  16 г. Крайният срок за получаване на гатанките е 10 юни. Резултатите ще бъдат обявени на 17 юни. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: до 8 г.; втора група: от 8 до 10 г.; трета група: от 10 до 16 г. Трябва да бъде спазена класическата форма на гатанката -Що е то? В класирането  участвате с не повече от три гатанки, които не са представяни в предишни издания на конкурса "Моята гатанка".

Необходима информация за участниците:
- лично и фамилно име;
- точен адрес;
- учебен клас и навършени години;
- учебно заведение;
- телефон и имейл за контакт.

Гатанките изпратете на имейл: gatanki@mail.bg
Творбите ще бъдат качени на сайта на "Аз мога, аз знам" за гласуване.

Целите интервюта и подробности по представените теми в предаването - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40