Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружевидната поветица е записана в Червената книга като крайно застрашено растение

Във видинското Ново село цъфна застрашено от изчезване растение

14 дка в землището на Ново село са обявени за защитена местност

3
Ружевидната поветица е записана в Червената книга като крайно застрашено растение
Снимка: Светла Бондова

Преди няколко години за ружевидната поветица знаеха само шепа учени от БАН, а лозарите от масива в местността "Метериз" на видинското село Ново село се чудеха как да се отърват от неканената гостенка. И заедно с това отмаряха уморен поглед в розовите фунийки.

14 дка в землището на Ново село през миналата година бяха обявени за защитена местност "Находище на ружевидна поветица", защото това е единственото местообитание на красивото цвете в България.

За разлика от своята обикновена бяла посестрима, ружевидната поветица е с по-големи и розови цветове. Независимо от дъждовната и малко прохладна пролет, тя вече цъфна.

СнимкаНаходището не се намира непосредствено до пътя Видин-Ново село, но ако спрете до табелата, отбелязваща местообитанието на рядкото растение, и погледнете в горната част на склона, ще забележите розовите петна. Черен път води до него.

Поради това, че е забранена обработката на земята в местността, тревата е пораснала от дъждовете, но красивите цветчета привличат погледа с необикновената си хубост. Още колко ще ни радва тази година, зависи от времето.

Затова отделете няколко часа, за да видите едно уникално за България растение, записано в Червената й книга като крайно застрашено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Творческа вечер ще се състои в Мездра

Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра канят на творческа вечер в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов. На творческата среща ще се припомнят ключови моменти от живота на двамата..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

10% е договореното увеличение на заплатите в „Ел Би Булгарикум“

Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“  с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май, съобщи Иван Спиридонов от КНСБ в предприятието, където преди седмици работници протестираха с искания за 30% увеличение на заплатите и подобрение..

публикувано на 17.06.24 в 15:02

Кои са народните представители от Северозапада в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада .  От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов..

публикувано на 17.06.24 в 14:44

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00

Екоинспекцията във Враца извърши над 90 проверки за месец

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца е извършила 94 проверки в областта през май.  Екоинспекторите са съставили 5 акта.   Три от санкциите са за физически лица, които са допуснали изхвърлянето на отпадъци и не са организирали почистването им. От РИОСВ – Враца е съставен акт и на жител във Врачанско, който не е..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Шофьор от Видин влезе в ареста за кражба на товар

Шофьор на камион е задържан във Видин . 33-годишният видинчаин е арестуван за кражбата на 281 телевизора от товарния автомобил, който управлявал.  Сигнал за вероятно извършена  кражба на товар  от товарна композиция, собственост на пловдивска фирма, е подаден на 14 юни, петък. Камионът се намирал на паркинга на „Съни Ойл“ в града. Пристигналите на..

публикувано на 17.06.24 в 10:46

Белодробният диспансер във Враца провежда дни на отворени врати

Седмица на отворените врати започнаха в Белодробния диспансер във Враца, съобщиха от лечебното заведение, което е 100% общинска собственост. Във връзка с намаляване на риска от възникване и разпространение на туберкулоза и в изпълнение на Националната програма, в периода 17-21 юни 2024 година в Диагностично-консултативния блок /поликлиниката/..

публикувано на 17.06.24 в 09:55