Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светостта е за хората и тя е достъпна за всеки един от нас

Снимка: www.vidinskamitropoliya.com

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за любовта Божия. Всички, които изповядали открито пред човеците Бога и вървели по Неговите пътища. А това са:

- пророците, предвъзвестили Христовото въчовечаване /приемането на Бог човешка плът/ и идването Му на света;

- светите апостоли Христови, станали свидетели и предали ни учението Му;

- мъчениците за вярата, осветили с кръвта си първите векове на Църквата;

- светите отци, светителите и учителите църковни, борили се срещу ересите и формулирали основното учение на православното изповедание;

- преподобните жени и мъже, които оставили имот и близки, отрекли се от земното и вещественото, притекли се при Христа и достигнали ангелоподобен живот дори още тук на земята. Всички, които достойно и смирено носели кръста си след Спасителя.

Почитайки ги днес, ние си припомняме техния подвиг и насърчени от думите на Господ да си спомняме за подвига им и да прославяме Него вървим; необходимо е да вървим по пътя на спасението, ползващи се от примера на онези, които са живели преди нас и са ни показали, че светостта е достъпна за всеки един човек: беден, богат, учен и неграмотен, невръстен и достигнал старост.

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из посланието на свети апостол Павел до Евреите/Евр. 11:33-12:2/, а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Матей /Мт. 10:16-22/.

В рубриката "Съвременна Библия" - един голям човек прегазва един малък човек. В началото на месеца големият човек, бизнесменът Георги Сапунджиев, прегазва малкия човек, четиригодишния Паоло, насред централната пешеходна алея на Стара Загора. Георги дори не усетил, че под колелата на големия му автомобил свършва живота на един малък човек. Малките хора не се забелязват в съвременната цивилизация. Тя има по-важни задачи: да издига небостъргачи, да провежда световна мироопазваща политика, да развива енергийни пазари и застроява крайбрежия с хотели. И все пак, Създателят на вселената избира да дойде между нас като малък човек. Родил се в обор и учил дърводелство. Случва се така, че големите хора, които карат голямата политика го убиват. Защо Бог избра да има съдбата на малък човек? Дали пък най-малкия човек не е най-важния за Него? Дали големите хора не са всъщност малки хора? Да потърсим заедно не задоволителните, а правилните отговори!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40