Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на кариерното ориентиране във Видин

Видински младежи посочиха като най-желани професии банкер, IT-специалист, хотелиер

Снимка: Нора Йоцова
Ориентирането на младите хора към определена професия е от решаващо значение за тяхното бъдещо развитие. Учениците в последните класове започват активно да се интересуват от възможностите, които им се предоставят след завършването на средното образование, било то за продължаване на образованието или започване на работа.

Днес има различни организации и фирми, предлагащи кариерно консултиране. Кариерното развитие е процес, който протича през целия живот на човека. Той обхваща професиите, видовете работа, както и заниманията през свободното време, които човек си избира. Кариерното консултиране се е превърнало в академична и практическа дисциплина благодарение на професионалната ориентация- движение, създадено в отговор на огромен социален и демографски проблем от началото на XX век. Кариерните консултанти помагат на човек да вземе добри решения за професионалния си и личен живот. Да уточня- кариерното консултиране е индивидуално и групово. Младите хора вече могат да получат такава помощ и през интернет. Учениците например могат да изберат професията, която ще изучават в университета, или на бъдещата си месторабота с помощта на интерактивни портали.

През изминалата седмица, в три поредни дни, младежи от 10 и 11 клас от различни видински училища се включиха в "Седмица на кариерното ориентиране", организирана от Центъра за кариерно развитие във Видин. Те участваха в редица срещи- дискусии с представители на институции, организации и на различни професии. Младежите попълниха и анкети за най-предпочитана професия, като сред тях най-често посочваните са банкер, IT-специалист, юрист, разказа кариерният консултант Николай Савов от Центъра за кариерно развитие във Видин:

"Инициативата се води като форум. Първият ден сме нарекли "Моите първи стъпки на трудовия пазар". Представена им беше информация, която ще им бъде полезна, ако не сега, то в бъдеще. Проведохме предварително една анкета, в която децата посочиха точно с представители на какви професии искат да се срещнат. Анкетата ни показа, че най-често посочваните от децата са банкер, IT-специалист, хотелиер, юрист, лекар."


 Информацията в интернет не е достоверна, пък каза началникът на отдел в териториалното поделение на Националният осигурителен институт във Видин Цветанка Дичева.

"Интернет не е единствения източник на информация и отговорно пред вас мога да заявя, че даже е недостоверен източник на информация. Затова апелирам към вас да се включвате по-активно в такива срещи, които се организират за вас. Така вие ще получите информация от източниците. Ние най-добре и професионално можем да ви запознаем с вашите права и съответно задължения, защото в никакъв случай вие, излизайки на пазара на труда нямате само права, вие имате и задължения, които трябва да спазвате."
Снимка
Младите хора могат сами да кандидатстват с европейски проект, без помощта на училището, подчерта експертът от Областния информационен център във Видин Яна Гъркова.

"Програмите на Европейския съюз дават възможност на млади хора, като вас, да развихрят въображението си и да кандидатстват самостоятелно, т. е. без вашето училище. Ако имате такова желание, вие можете да се обедините в една неформална група младежи, да намерите свои съмишленици от други страни-членки на Европейския съюз и заедно да напишете един проект и да кандидатствате за финансиране. Проектите, обаче които вие трябва да разпишете, трябва да целят подобряване на вашия живот- нещо конкретно. Тази година Европейския съюз насочва вниманието на младите хора основно към темите здравословен начин на живот и социално включване, както и IT-компетенциите."

Работодателите се стимулират да наемат безработни младежи, каза главният експерт в Бюрото по труда Красимир Иванов:

"Всяка година се приема Национален план за действие по заетостта, като в този план има възможност за субсидирана заетост. Една от нашите функции е да стимулираме работодателите, т.е. представителите на бизнеса да наемат на работа определени категории безработни, в това число и младежи до 24 или 29 години"

Ваня от 10 клас на СОУ "П. Р. Славейков" вече е избрала професия:

"Ориентирала съм се вече към професията готвач. Това ще е моята професия, това съм си избрала. И аз, като повечето момичета, избрах тази професия. И баба ми е била готвач. Всичко ми беше интересно на тази среща. Аз преди не съм идвала и ми е много интересно."   

Анди Анжелов десетокласник от СОУ "Цар Симеон Велики" е решил да продължи образованието си:

"Насочил съм се към професия, въпреки че има още доста време. Ще продължа образованието си, избрал съм бизнес администрация. Насочих се към тази специалност, защото в бъдеще планирам да имам собствен бизнес. Сам избрах специалността, в крайна сметка е важно какво аз харесвам, защото аз ще го правя."

Ето към какво са се насочили две съученички- Цветелина и Никол от 10 клас от СОУ "Цар Симеон Велики":

"От няколко години вече съм се ориентирала към професия. Харесва ми "Финанси" и бих кандидатствала с математика. Надявам се да успея и да се реализирам по-нататък. Всички съвети, които днес ни дадоха бяха полезни, особено тези за кандидатстването по проекти.... От няколко години мисля да уча стоматология. Разговарях с представители на професията. Още от малка ме влече и всъщност в началото всичко беше на шега, но вече в последно време съм сериозно решена да стана зъболекар."   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31