Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно предаване за липите, ябълките и бананите...

5
Снимка: РАДИО ВИДИН
Темите в предавенето днес:

* Как се бере липов цвят и законни ли са пунктовете, на които се предава;
* Може ли плодно дърво да върже два пъти в годината;
* Бананово дърво успешно се приспособи към климатичните условия във Видин и вече има плодове.

За незаконна беритба на липов цвят физическите лица се наказват с глоба от 20 до 1000 лева, а юридическите с имуществена санкция от 300 до 5000 лева- гласи Законът за лечебните растения (чл. 72, ал. 1), в частта за ползване на лечебни растения за стопанска дейност без позволително.
 
РИОСВ Монтана извършва контрол върху брането и изкупуването на липовия цвят на територията на области Монтана и Видин. С цел опазване на липовите дървета от недобросъвестно унищожаване и увреждане и в съответствие с регламентите на Закона за лечебните растения и Наредба №2 за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения РИОСВ Монтана ще прилага строги мерки в случай на констатиране на законови нарушения. Събирането на билки от лечебни растения се подчинява на определени изисквания и лицата, които извършват билкоизкупуването задължително трябва да са регистрирали книги за изкупени, реализирани и налични количества билки в съответните екоинспекции.

Задължения на кметовете на общините, както и на Държавните горски стопанства е преди издаването на позволителни за събиране на билки от лечебни растения за стопанска цел да изискват представяне на копия от документа за регистрация на пунктовете.

На територията на РИОСВ Монтана са регистрирани 124 билкозаготвителни пунктa, 79  в област Монтана и 45 в област Видин.

"Пунктът може да е регистриран в РИОСВ Монтана и да е мобилен. Имаме регистрирани и такива. В документа за регистрация се попълва и регистрационният номер на автомобила, с който се събират билки. Не всички, които са мобилни, са незаконни", каза за Радио ВИДИН Алексиния Николова, главен експерт в РИОСВ Монтана и уточни:

"РИОСВ не определя цената на изкупуване на липовия цвят. Отговорниците на пунктовете правят това и също сами определят качеството на предаваната билка."

СнимкаОсвен за липса на документи, Екоинспекцията може да санкционира и за кършене на липовите дървета. Сигнали се подават на зеления телефон 096/300-961.

Оказа се, че  в област Видин не всички от обявените в екоинспекцията в Монтана 45 пункта за изкупуване на билки работят. След неколкократните ни опити да намерим легален пункт за изкупуване на билки, който да работи и да изкупува липов цвят, най-сетне намерихме два: един във Видин и един в Кула. Те обаче са на един и същ собственик- Николай Ненов от Кула:

"Кампанията за изкупуване на липов цвят започна преди около 10 дни във Видин. Изкупната кампания за мокър цвят започна при 1,30 лв. за килограм, в момента се движи около 1,50-1,60 лв. за килограм. В града изкупната кампания е приключила, в момента се изнася в другите части на областта- Кула, Брегово, Макреш. Обикновено берачите предават около 2-3 килограма на ден. Много често недоброжелатели сипват вода в него или събират прах, като метат цвета от улиците, които е покапал, заедно с пепелта. Такъв липов цвят по принцип не трябва да се приема, защото разваля качеството на другия. Недобросъвестни колеги явно го сипват при балирането, за да добие тежина. Най-големите пунктове за изкупуване на билки обикновено работят на черно и са в ромския квартал."

Със специална наредба е забранено чупенето, рязане на клони и всякакви други повреди на дърветата в озеленените площи, стопанисвани от Община Видин, обясниха от пресцентъра на местната администрация в отговор на въпрос на Радио ВИДИН. За нарушения на тази Наредба на виновните лица се налага административно наказание- глоба, в размер до 500 лв., а при повторно нарушение глобата се увеличава в двоен размер, уточниха от Общината и добавиха, че назначената охрана на парковете следи за спазването на наредбата.

СнимкаПроверихме има ли пункт за изкупуване на билки в община Ново село и как там са решили въпроса с кършенето на клони от липите.

"В Ново село нямаме пунктове за изкупуване на билки. Има нелегални- появяват се за ден-два... Аз ги гоня берачите, защото липовия цвят не го берат цивилизовано, а хунски и след това трябва да се възстановява короната на дърветата. Знам, че това е един от начините за препитание, но за мен е нелегален. Трябва да си има пункт със специални помещения и рафтове, защото този липов цвят трябва да престоява известно време. А какво ще се случи, ако изкупвачът не дойде в уречения ден? Хората не знаят как да съхраняват липовия цвят- стои в найлоновите пликове и мухлясва", разказа кметът на Община Ново село Георги Стоенелов.

В общината има издадена заповед срещу брането на липов цвят. Кметът обаче не глобява нарушителите, а само ги гони, защото хората са социално слаби и не могат да си платят глобите.

Докато бяхме в Ново село нашият сътрудник там Светла Бондова ни заведе да видим нещо интересно- ябълково дърво, което има едновременно плодове и нови цветчета. Това е втората тема в предаването днес.

СнимкаПлодното дърво се намира на тротоара край една от улиците в селото, за него никой не полага никакви грижи- като пръскане и рязане, а освен това през пролетта е било нападнато от вредител и всички листа са изсъхнали и окапали. Сега обаче се е разлистило отново. Потърсихме специалист, който да ни обясни как е възможно да има едновременно плодове и нови цветове по едно и също време на дървото.

"Няма нищо необичайно в случая. Дърветата са растения със страхотно чувство за самосъхранение. Според мен тези вторите цветове са със стерилен прашец. При условие, че имаме завръз и плодове, това означава, че първите цветове са били фертилните и те наистина завръзват и съответно дават плод. Тези, вторите, най-вероятно, ако се изследват, ще се установи, че са стерилни. Понякога това нещо се получава. Тази година, например в Южна България, при ябълкови растения се получи голямо нападение от струпясване. Там също на определени места се появява същият ефект- част от следващите пъпки се развиват и отново дърветата цъфтят. Явлението си има обяснение и не е феномен", обясни Красимира Владимирова, главен асистент в Опитната станция по земеделие във Видин.

СнимкаА ето и третата тема в "Еко Свят" този четвъртък- може ли екзотично растение, нетипично за нашите ширини и природа, успешно да се приспособи и то на открито? Оказва се, че е възможно. Става дума за бананово дърво. Растението, освен че успешно се е приспособило, тази година за първи път има бананов плод. Намира се в двора на Видинската митрополия.

"Едно от нашите екзотични дръвчета е банановото дърво. Беше донесено в Митрополията преди 3 години и засадено в двора. Първата зима беше отрязано наполовина и увито в слама и найлон, за да се запази. От едно стръкче вече са избили около десетина. Това, което прави впечатление и ни радва е, че тази година за първи път има и бананов плод- един цвят с много бананчета отстрани. Засега не знаем дали ще има още", разказа архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм "Свети Димитър" във Видин.

Все още не е ясно от какъв вид е самият банан- това ще се разбере от плодовете, когато узреят.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50