Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Живкова от Солт Лейк Сити: "Българите тук живеят добре"

Семейство Живкови
Снимка: Радио ВИДИН

В "Другата истина" днес ви представяме едно семейство, което въпреки че от години живее в САЩ и вече е успяло да подреди добре живота си там, не пропуска случай да се завърне в родния Белоградчик. Соня и Георги Живкови и техните деца- Мариела и Александър, за пореден път са си у дома.

"Поводът да заминем за САЩ е случаен- участвах в лотарията Зелена карта и се оказах една от спечелилите", разказва Соня Живкова пред Иванка Петрова. Жената заминава заедно с цялото си семейство за чуждата държава.

"Това бе решение да се започне нов етап в развитието на семейството. В началото започнах работа като камериерка в хотел във Финикс- щата Аризона. Чудесно място. Шансът да работя получих благодарение на това, че имах познания по сръбски и руски език. Отиването без познания по английски бе предизвикателство, но фактът, че се дава шанс да започнеш работа при положение, че някой може да ти помогне, позволи още първия месец да започнем трудова кариера." Съпругът й Георги също разказва за началото в САЩ:

Семейство Живкови"Първата ми работа бе свързана с почистването на сграда в централната част на града. Един кубинец ми помогна за това. По-късно с помощта на познат българин бяхме изтеглени в щата Юта и там започнах работа, свързана с техническата поддръжка на едно заведение за бързо хранене", допълва той. В Солт Лейк Сити започва и новата кариера на съпругата му- първоначално като сервитьорка на банкети в известен хотел, а по-късно започва да посреща гостите и да организира партитата. Работи с интернационален екип, което й доставя удоволствието да се среща с различни интересни хора.

"Към нас, българите, се отнасят доста добре, защото знаят, че ние работим здраво. Срещали сме и трудности, разбира се, но имаш шанс да се развиваш и да градиш живота си, ако ти искаш това …", обяснява правилата на живота в САЩ Соня.  

Снимка: maritime.bgВ "Другата истина" се спираме и на Международния ден на моряка, който отбелязваме днес за четвърта поредна година и у нас. Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб. Трудна ли е моряшката професия и има ли много български моряци, които предпочитат да работят на чужди кораби- за това разговарям със секретаря на Българската дунавска камара, Сашо Маринков:

"Наистина, има много наши колеги, които срещу по-добро заплащане отиват да работят на чуждестранни кораби. Познавам някои от тях и след като те са успели там да си извоюват авторитет, то може да се каже, че ние тук, в България, подготвяме много добри кадри по отношение и на образователната, и на  практическата част. Остава само да се подобри  заплащането и тогава вече няма да има такъв отлив към чуждестранните корабособственици. Още повече, че нашите кораби винаги са били много добре оборудвани", допълва Маринков.

И още една тема в предаването днес. Съюзът на българите в Кипър организира дарителска акция за събиране на помощи за потърпевшите от катастрофалните наводнения в България, съобщиха от организацията на българската общност. Кутии за събиране на помощи са поставени в Никозия, Ларнака, Лимасол и Паралимни. Средства се събират и в българското училище в Пафос до 27 юни.
 
Подкрепа след наводненията има и от Мюнхен. Деца ще изнесат представление, като средствата от него ще отидат в подкрепа на бедстващите от пороите в България. Помощите се събират чрез българското училище в Мюнхен "Паисий Хилендарски" и Българска православна църковна община "Св. Климент Охридски".

Снимка: vbox7.com
Още за българите в Солт Лейк Сити и професионалната им реализация, как българи в чужбина помагат на пострадалите от потопа у нас, както и кой български емигрант взриви публика и жури по време на невероятния си номер в предаването "Америка търси талант"- в звуковия файл.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50