Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занимания през лятната ваканция във Видин

Снимка: Анжела Каменова

В последният петък от месец юни в "Заедно" ви запознаваме с някои от инициативите, в които могат да се включат младите хора от Видин през лятото.

Детският и младежки парламент във Видин, съвместно със сдружение "Активно общество" и Община Видин организираха кампания за отбелязване на Деня на река Дунав. Той се чества на 29 юни.
 
"В неделя, на площад "Бдинци" каним всички граждани на Видин да се включат във водната забава. Да си носят приспособления за пръскане с вода. Ще засадим цветя пред Драматичния театър. Също имахме планове да засадим и дървета, но сега не е подходящият сезон за това, така че те ще бъдат засадени през есента. Ще говорим с еколожката на общината, тя ще ни съдейства какви видове да изберем за засаждане", разказа как ще се отбележи Денят на река Дунав заместник-председателят на младежкия парламент Зорница Евгениева.

През цялото лято се провежда "Забавно лятно четене" в цялата страна, като Видин не е изключение. Ето какво ни разказа за него и другите летни занимания директорът на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова:

"С различни клубове по интереси библиотеката цели да предложи на малките си читатели забавни и пълноценни занимания за ваканционните дни. Доста от клубовете вече са познати на нашите малки посетители - те са всеки ден от 10:30 до 12 часа. Разделени са по дни от седмицата."

Отправяме се към място, което е извън Видин- летният лагер в село Кранево. За втора година изявени ученици от видинските училища ще летуват безплатно на морето.

"Летният лагер ще се състои от 17 до 24 юли. За да почиват нашите деца на море, има и решение на Общински съвет- Видин, с което е гласувана и сумата, предвидена за организацията на лагера. Ще бъдат включени общо 49 участници, от които 43-ма ученици, 3 учители и 1 воден спасител. Държа да подчертая, че тази година за първи път в списъка са включени три деца от приемни семейства и едно дете със специални образователни потребности", разказа за организацията на летния лагер в село Кранево Емилия Николова, директор в Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин.


The Bridge е младежки фестивал на изкуствата, който ще се проведе във Видин за пета поредна година в периода 19-27 юли 2014 г. С над 100 талантливи младежи, които се очаква да вземат участие във фестивала, 12 работилници по визуални изкуства, музика и танци и 5 събития в рамките на цяла седмица, The Bridge се превръща в уникално лятно преживяване за младите хора на изкуството. За да разкаже повече за петото издание на фестивала, се срещнах с председателя на Общинския съвет по наркотични вещества Красимира Елисеева. Ето какво каза тя:

"Както винаги денят ще започне с физкултура, закуска. След което младежите ще се отдадат на своята дейност, следобяд също ще има ателиета, след кратка почивка за обед. Вечерите са изключително забавни. Отново ще има джаз на понтона, джаз вечер, ще има един моноспектакъл, ърбан зона ще има, рок фест. Разбира се най-важната вечер, в последния ден на фестивала, участниците ще покажат какво са научили през лагерните дни. Това е големият концерт."

Подробностите за възможностите за хубавото прекарване на лятната ваканция, можете да чуете в звуковия файл от днешното издание на "Заедно".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00