Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът на Ново село започва утре

2
Сергиите вече започнаха да се появяват една по една на пристанището в Ново село
Снимка: Светла Бондова

Седмото издание на възстановения новоселски събор ще се открие на 26 юли, събота. Балейската духова музика ще засвири утре в 20 ч. на площада. Тя ще бъде подгряваща за големия концерт на народната певица Поли Паскова, който ще започне от 21 ч. пред Ритуалната зала на Общината. Пейки и столове ще бъдат осигурени за по-възрастните и хората с увреждания. При лошо време, концертът ще се състои в салона на кооперация "Дунав". След това веселието ще продължи до малките часове на нощта с духовата музика. Автобус ще бъде осигурен за жителите на община Ново село, които искат да посетят събора и концерта. Той ще тръгне в събота, в 19:30 ч. от с. Винарово, като ще мине през селата Неговановци, Ясен, Флорентин. Автобусът ще върне хората обратно след края на концерта. Съборът ще продължи и в неделя. Изпълнения на духовия оркестър и хоро на мегдана ще има вечерта от 20:30 ч. до 22:30 ч.

На плажа в Ново село, снимка: Светла БондоваСергии с всякакви дрънкулки, въртележки и люлки ще има на събора, както обикновено. Те ще бъдат разположени по протежение на ул. "Пристанищна", която ще бъде затворена за коли с цветни кашпи. Ресторант "Чайка", който е разположен на пристанището, ще бъде отворен за посетители по време на събора. Подстъпът към и самият централен плаж се очертават като втора пешеходна зона. Този район беше почистен в сряда, беше поставена бариера, ограничаваща достъпа на коли, която осигурява спокойствие за плажуващите и посетителите на двете караванки.

Новоселският събор спря да се провежда по време на прехода. Традицията беше възстановена преди седем години, като се запази времето на провеждането му- края на юли, след приключване на жътвата.

Посетителите на събора тази година ще имат възможност да видят и ремонтираната църква "Успение Богородично" в Ново село. Картината "Успение на Св. Богородица" е нарисувана над главната порта на  западната фасада. Тя е по проект на художника Валери Никифоров, изработена е съвместно с художника Борислав Митков и е подарена на новоселяни от проф. д-р Радослав Гайдарски. Нови дарения на църквата са голямата желязна порта, през която се влиза в двора, двата кристални полилеи, изработени в Чехия и множество икони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

През юни продължават изявите на колективите при градското читалище в Мездра

Готов е Календара на дейностите и участията на колективите от НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  за предстоящия месец. Нормално най-много са участията на различните възрастови групи на танцьорите.   На 2 юни участие на Средношколски танцов ансамбъл “Мездра” в празник в с. Люти брод, от 7  до 16 юни в Мултикултурен фестивал “Duna Karnevál” в Будапеща,..

публикувано на 01.06.24 в 15:53

"Лято в библиотеката" започна във Видин

Традиционната инициатива "Лято с библиотеката" стартира в Деня на детето, във Видин. Сред предвидените занимания бяха и работилница за плетене на една кука .  Макар и само на 8 години, Габриела Светославова вече има зад гърба си няколко плетива: "До сега  съм плела подложки за чаши, за кафе и чанти. Мисля да изплета една чанта. По-точно..

публикувано на 01.06.24 в 15:34

Стартира "Summer Vibes Festival" във Видин

С лекоатлетически маратон, стрийтбол и турнир по шах стартира Summer Vibes Festival във Видин. Общо 84 деца и младежи взеха участие в надпреварите. Момичетата от волейболен клуб "Бдин Вида" се записват в маратона за пета поредна година: "Както при всеки мач във волейбола има вълнение, както и сега има вълнение. Това е поредната година, която..

публикувано на 01.06.24 в 15:00

"Замени пластмаса за книга"

"Замени пластмаса за книга" едно от съпътстващите събития във Видин по повод Деня на детето премина с голям интерес. В рамките на събитието, всеки може да върне непотребни, стари или счупени пластмасови играчки и в замяна да получи детска книжка. Организатори на инициативата са Ротари Дунавски Алианс, Ротари Видин, Инър Уийл Видин, Интеракт Видин,..

публикувано на 01.06.24 в 14:28

Язовир "Огоста" край Монтана се напълни с риболовци

"Рибари, спазвайте правилата и не прекалявайте с улова". Това призоваха инспекторите от "ИАРА -Монтана". Риболовът се открива днес.  От няколко дни на язовир "Огоста" край Монтана прииждат каравани и лодки. Днес изтича забраната за пролетно-лятното размножаване на рибите и от утре любителите свободно могат да мятат въдици. „Язовир „Огоста" е един от..

публикувано на 01.06.24 в 14:00
враца концертна зала общински съвет

Кръстиха градската концертна зала във Враца

Градската концертна зала във Враца  беше кръстена на Радосвета Бояджиева , а решението за даване на наименованието беше взето от общинските съветници на последното им редовно заседание за май. Единодушният вот в залата показа волята на местния парламент да отдаде заслуженото на първата жена-диригент в България и третата в световен мащаб. Радосвета..

публикувано на 01.06.24 в 11:56
Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

В Монтана подредиха камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България"

Камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" се открива днес в Монтана. Тя е съпътстваща проява на започналите снощи Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В камерната изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" ще има възможност да се видят плакати, програми и покани, представящи..

публикувано на 01.06.24 в 11:10