Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Шишенска: "Следвай мечтите си, колкото и дръзки да са те..."

12
Снимка: Надя Шишенска, личен архив

До преди 2 години Надя Шишенска е редактор в Радио ВИДИН- регионалната станция на Българското национално радио за Северозападна България. Днес тя е стюардеса в аеролиниите на Дубай. Прави избора си за нов живот извън България без да се колебае. За разлика от други в подобна ситуация, тя не избира Западна Европа, а се насочва към Арабския полуостров- Обединените арабски емирства. Първоначално се установява в столицата- Абу Даби, където от дълги години живее сестра й. Въпреки това, започва от нулата. Работи в ресторант и живее на квартира. Но по време на работа разбира, че в другото емирство, Дубай, набират персонал за аеролиниите си. Решава да опита, явява се на изпита и успява.

СнимкаДнес Надя не знае колко пъти е обиколила земното кълбо, но знае, че освен по-високия стандарт на живот, ще има и незабравими спомени от едни от най-красивите точки на земята:

"Всяко място, което съм посетила, си има своя чар. Понякога заради самото място, друг път заради компанията с която съм... Любими са ми Банкок, Сингапур, Куала Лумпур... Харесвам също остров Мавриций и Малдивите. Смятам, че човек докато е млад, трябва да обиколи навсякъде, където му се предостави възможност. Аз обикалям целия свят и съм щастлива, защото знам, че повечето хора с нормална работа не могат да си го позволят. Но това си има и своята цена. Аз например нямам нормален режим на живот- да знаеш, че ще работиш денем, а нощем ще почиваш, да работиш пет дни в седмицата... Далечните полети до САЩ или Австралия, които са в различни часови зони, действат много уморително. Биологичният ми часовник трудно се адаптира от непрекъснатите смени, а Снимкаработата ми изисква винаги да съм в кондиция. Определено не е лесно... А що се отнася до мястото, където живея, то Дубай е доста по-различен от консервативния Абу Даби. Градът е пъстър и интересен. В него живеят хора от около 200 националности. Стандартът на живот е висок- цените също не са по джоба на всеки. В Дубай има и други българи, но в сравнение с останалите националности, не сме чак толкова много. Повечето българи, които аз познавам, са там от много години и работят на по-престижни места- те са лекари, инженери... Българи има във всички сектори, разбира се, не сме само сервитьори и продавачи. Лошото е, че както навсякъде по света, и в Дубай българите не са особено сплотени- разпределени са на отделни групи. И сме по-разединени, отколкото ми се иска. Връзките ни обикновено стават по Интернет."   

*Труден ли е арабският език за научаване, къде са най-красивите плажове и как ги опазват от бетона и пренаселването, каква е арабската кухня, къде е мястото на жената в арабския свят?
*Има ли имигрантски наплив към Германия и какво следва да очакваме?
*Къде ще бъде проведен Българският фолклорен празник, посветен на Съединението?

Отговор на тези и други въпроси- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50