Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради наводненията отменят тържествата за празника на града

Бедствено остава положението в Берковица

10
Берковска река разруши една къща, два моста, заля мазета и дворове
Снимка: Петя Генова
Положението в Берковица продължава да бъде бедствено, след като снощи Берковска река излезе от коритото си и заля дворове, приземни етажи и ниски постройки. Наводнен е и районът около ж. п. гарата.

Наводнени са районите около кв. "Беговица", кв. "Заряница", ул. "Берковска река", ул. "Синчец", ул. "Николаевска" и ул. "Елин Пелин". Два моста са разрушени - в кв. "Беговица" при цех 42 и пешеходната пасарелка в кв. "Заряница". Още няколко моста са под вода.

Една къща е разрушена, наводнени са много приземни етажи и мазета на частни домове и обществени сгради. Отнесена е асфалтовата настилка по ул. "Елин Пелин".  В кв. "Заряница" е спряно електрозахранването, има прекъснат главен водопровод и в част от кварталите няма вода. Половин къща на улица "Синчец" пропадна в мътните води.

"Всичко стана за минути. Нямахме време дори дрехи да си вземем."- разказва Димитринка Гелова, която до вчера живееше в къщата.

Отнесени стопански постройки и залети градини има и в горният край на реката в кв. "Заряница". Мостът в квартала - на Лонджата е като от филм на ужасите - реката се е разляла по цялата улица, навсякъде има натрупани дървета, камъни, разкрити за кабели на електрозахранването. Хората са гневни, но повече отчаяни. Всеки по различен начин обяснява причината за сполетялото ги нещастие - с изсечените гори, непочистените корита, липсата на подпорни стени.

За сега няма данни за пострадали хора. Бедственото положение остава в сила. Отменени са тържествата за празника на Берковица - 8 септември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02