Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 деца и младежи ще бъдат изведени от институции в Мездра

Снимка: Мирослав Гетов

Нови социални услуги ще бъдат разкрити в Мездра- три Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и на едно Защитено жилище. Те са по проект "Моят дом в Мездра", който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". В социалните заведения ще се предоставят качествени грижи за деца и младежи с увреждания от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) "Вяра, Надежда и Любов", както и за деца без увреждания, съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра.

В ЦНСТ-етата и Защитеното жилище ще бъдат настанени общо 44 деца и младежи. В два от центровете- този над Болницата и този при ПГ "Алеко Константинов", ще се отглеждат по 12 деца и младежи от специализирани институции и 2 деца и младежи с увреждания от общността при спешна нужда, а в третия - този в двора на СОУ "Иван Вазов", 8 деца от Социалния дом. Защитеното жилище в двора на ДДМУИ ще бъде обитавано от 8 младежи с увреждания, напускащи специализираните институции.

По проекта ще бъдат разкрити 64 постоянни работни места: 37 души персонал (детегледачи, възпитатели, социални работници, медицински сестри и фелдшер, трудотерапевти, арт терапевт, психолог) и 27 лица за подкрепящи дейности (социални консултанти, лекари педиатри, рехабилитатори, педагози, детегледачи, хигиенисти и т. н). В момента тече конкурс за подбор на персонала и на лицата за подкрепящите дейности. Те ще бъдат назначени на работа от 1 ноември, а до края на годината ще приключи преместването на децата и младежите от Социалния дом и настаняването им в центровете и защитеното жилище. Предоставяне на новия вид социални услуги ще започне  реално от 1 януари догодина.

По този начин на децата и младежите с увреждани и на децата без увреждания ще бъде осигурен живот в среда близка до семейната и ще се гарантира тяхното социално включване в общността. Бюджетът на проекта е близо 460 000 лв., а крайният срок за неговото изпълнение - 1 юли 2015 г., допълват от Общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24