Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерен е биологичен материал в района на взрива край Горни Лом

Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за взрива- е становището на Прокуратурата на Република България, обнародвано на официалния сайт на институцията

7
Пътят към барутната фабрика е затворен, а районът е под специална охрана
Снимка: Пламен Генчев

Следствените органи са намерили биологичен материал от загиналите при тежкия инцидент във фабриката за боеприпаси край Горни Лом, каза за Радио Видин прокурор Маруся Илиева от Видинската окръжна прокуратура:

"Продължава огледът на местопроизшествието. Екипите най-вероятно няма да приключат и днес, защото теренът е изключително обширен и изключително сложен за обработване. Вкарана е и подемна техника за отместването на бетонни плочи и парчета от тях, които са в участъка, в който се работи. Намират се биологични остатъци, което е добре, защото ще дадат възможност за идентификация. Не мога да кажа кога ще приключи огледът. Утре ще прекъснат работа заради деня на изборите и от понеделник ще се решава как ще се процедира по-нататък."

По данни на пресцентъра на Министерството на отбраната, военнослужещи от модула за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 28 880 Белене и днес, 4 октомври, извършвха огледи на района на взрива, за откриване на боеприпаси или на осколки. Ръководител на групата е капитан Николай Георгиев. Сапьорите ще продължават да оказват съдействие за осигуряването на безопасността на екипите от Дирекция "Оперативно-техническа информация” към МВР, прокуратурата и следствието, които извършват процесуално-следствени действия в района. На тяхно разположение е и екип от регионална служба "Военна полиция“ Плевен с брониран джип "Пустинна котка“.

"Сапьори прочистват преди нас. Трябва да се покрие много голям периметър. Ще е нужно време, за да се извършат огледи на целия терен на местопроизшествието. През днешния ден имаме открит още биологичен материал", каза за Радио ВИДИН Андрей Цветанов, завеждащ отдел в Националната следствена служба, който ръководи събирането на доказателствен материал на терен.

Днес медицински екипи взеха от близките на загиналите проби за сравнение открития биологичен материал. Работата в зоната на взрива ще продължи в понеделник, като отново ще бъде използвана тежка подемна техника.

Неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества са работните версии за причините за взрива в оръжейната на "Видекс" АД в село Горни Лом- е становището на Прокуратурата на Република България, обнародвано на официалния сайт на институцията днес- от 4 октомври 2014 година.

В хода на разследването за причините за взрива в с. Горни Лом след извършения вчера статичен оглед, на 4 октомври 2014 година е извършен динамичен оглед на местопроизшествието. Огледът е извършен със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия. При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са иззети и предадени за изследване в Катедра "Съдебна медицина“ към УМБАЛ "Александровска“. На местопроизшествието са открити 5 кратера, образувани вследствие на детонирал на 5 места взривен продукт.

Разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода. Припомняме, че на 01 октомври 2014 година сутринта, часове преди взрива, изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от завода в с.Горни Лом и съхранение в склада на фирмата в  с.Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини, което му е отказано. Установено е, че на 30.09.2014 година и 01.10.2014 година с доставка по договор в завода са доставени още 6 ТИР-а с мини, разтоварени в складово помещение. Днес (04 октомври) е извършен оглед на склада и същият е запечатан. На 4 октомври 2014 г. е извършен и оглед на лаборатория, както и на складове за мини и готова продукция, находящи се на територията на бившия завод "Миджур“. От до сега събраните данни, най-вероятните към момента версии за причините за взрива са:

- Възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на такива при опериране с експериментален взрив;
- Неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините.

Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи. Интензивните действия по разследването продължават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05