Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26,13% са гласували във Врачанско към 13 часа

Снимка: Жоро Александров


Във Врачанския избирателен район към 13.00 часа са гласували 44 859 избиратели, или 26,13 на сто от имащите право на глас, съобщи Владислава Лакова, говорител на Районната избирателна комисия. В общините Борован и Хайредин избирателната активност е най-висока, съответно 37,20 на сто и 37,24 на сто. Следва община Криводол - с 36,60 на сто. Поради активното гласуване на избирателите в някои секции в тези общини се е наложило осигуряването на допълнително количество бюлетини, за да не се затрудни изборният процес в по-късен час, посочи Владислава Лакова. Най-ниска е избирателната активност в община Враца - 22,09 на сто, както и в общините Козлодуй и Мизия, където са гласували съответно 23,57 на сто и 24,09 на сто от имащите право на глас.

РИК-Враца е направила проверка по три сигнала за неправомерна агитация в изборния ден, но не са намерени данни за
нарушения.

Днес в община Враца право да пуснат своя глас имат 73 688 души. Най-възрастната от тях е 102-годишната Неделка Бошнакова от града под Околчица. За първи път бюлетина могат да пуснат 633 човека, които са навършили пълнолетие от евроизборите до днес. От тях 312 са мъже, а останалите - жени.

Изборният ден в област Враца започна в спокойна обстановка, точно в 6 часа сутринта бяха отворени секционните помещения. По данни от областната дирекция на полицията във Враца, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на извънредните парламентарни избори.

Сред хората, които първи пуснаха гласа си в урните, беше кметът на Враца Николай Иванов, който упражни правото си на вот в 10.30 м СОУ "Никола Войводов". Ето какво каза градоначалникът, след като излезе от секцията, в която гласува:

"Гласувах за Враца, с надеждата, че тази подкрепа за нашата община и региона, в която първите реални резултати се проявиха през последната една година, ще продължат. Надявам се, следващият състав на НС и следващото правителство ще продължат да работят в тази посока."

В интернет страницата на местната управа www.vratza.bg - секция "Избори за народни представители на 5 октоври 2014 г." хората могат да се информират за номера на избирателната си секция и мястото на гласуване.

Служителите на звено "Български документи за самоличност" в ОДМВР-Враца днес ще приемат искания на граждани за издаване на удостоверения за гласуване до 18 часа. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 5 октомври. Вчера са били издадени 5 удостоверения за гласуване.

От полицията напомнят, че в избирателбните секции няма да се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Органите на министерството на вътрешните работи ще се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно с кмета на Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четиригодишен мандат на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов . „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят срещите с..

публикувано на 17.06.24 в 16:06

През прохода „Петрохан“ е забранено движението на тежкотоварни камиони

През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони . Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на..

публикувано на 17.06.24 в 16:02

Творческа вечер ще се състои в Мездра

Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра канят на творческа вечер в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов. На творческата среща ще се припомнят ключови моменти от живота на двамата..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Училища и детски градини в община Видин стават средищни

Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет във Видин и ще е от полза за учениците и техните родители, каза  Светослав Славчев , председател на Общински съвет Видин: "Това е формално изискване на..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

10% е договореното увеличение на заплатите в „Ел Би Булгарикум“

Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“  с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май, съобщи Иван Спиридонов от КНСБ в предприятието, където преди седмици работници протестираха с искания за 30% увеличение на заплатите и подобрение..

публикувано на 17.06.24 в 15:02

Кои са народните представители от Северозапада в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада .  От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов..

публикувано на 17.06.24 в 14:44

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00