Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26,13% са гласували във Врачанско към 13 часа

Снимка: Жоро Александров


Във Врачанския избирателен район към 13.00 часа са гласували 44 859 избиратели, или 26,13 на сто от имащите право на глас, съобщи Владислава Лакова, говорител на Районната избирателна комисия. В общините Борован и Хайредин избирателната активност е най-висока, съответно 37,20 на сто и 37,24 на сто. Следва община Криводол - с 36,60 на сто. Поради активното гласуване на избирателите в някои секции в тези общини се е наложило осигуряването на допълнително количество бюлетини, за да не се затрудни изборният процес в по-късен час, посочи Владислава Лакова. Най-ниска е избирателната активност в община Враца - 22,09 на сто, както и в общините Козлодуй и Мизия, където са гласували съответно 23,57 на сто и 24,09 на сто от имащите право на глас.

РИК-Враца е направила проверка по три сигнала за неправомерна агитация в изборния ден, но не са намерени данни за
нарушения.

Днес в община Враца право да пуснат своя глас имат 73 688 души. Най-възрастната от тях е 102-годишната Неделка Бошнакова от града под Околчица. За първи път бюлетина могат да пуснат 633 човека, които са навършили пълнолетие от евроизборите до днес. От тях 312 са мъже, а останалите - жени.

Изборният ден в област Враца започна в спокойна обстановка, точно в 6 часа сутринта бяха отворени секционните помещения. По данни от областната дирекция на полицията във Враца, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на извънредните парламентарни избори.

Сред хората, които първи пуснаха гласа си в урните, беше кметът на Враца Николай Иванов, който упражни правото си на вот в 10.30 м СОУ "Никола Войводов". Ето какво каза градоначалникът, след като излезе от секцията, в която гласува:

"Гласувах за Враца, с надеждата, че тази подкрепа за нашата община и региона, в която първите реални резултати се проявиха през последната една година, ще продължат. Надявам се, следващият състав на НС и следващото правителство ще продължат да работят в тази посока."

В интернет страницата на местната управа www.vratza.bg - секция "Избори за народни представители на 5 октоври 2014 г." хората могат да се информират за номера на избирателната си секция и мястото на гласуване.

Служителите на звено "Български документи за самоличност" в ОДМВР-Враца днес ще приемат искания на граждани за издаване на удостоверения за гласуване до 18 часа. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 5 октомври. Вчера са били издадени 5 удостоверения за гласуване.

От полицията напомнят, че в избирателбните секции няма да се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Органите на министерството на вътрешните работи ще се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археолози продължават проучването на крепостта в Кула

От началото на юли ще започнат археологическите разкопки в района на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула , които се провеждат за втора поредна година. Целта е да се разкрие южната крепостна стена на кастела, каза археологът доцент Здравко Димитров . "Като чисто археологическа ситуация искаме да проучим културните пластове, които са..

публикувано на 26.06.24 в 16:35

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45