Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 октомври 2014 година

Снимка: Полина Тодорова
При обработени 99,95 на сто от протоколите на РИК ГЕРБ запазва преднината си- с 32,66 на сто, "БСП лява България" печели- 15,41 на сто, а ДПС- 14,83 на сто, показват данните на Централната избирателна комисия. Последната извадка определя на Реформаторския блок 8,85 процента от гласовете, на Патриотичния фронт- 7,29 на сто, на "България без цензура"- 5,70 процента, на "Атака" - 4,52 на сто, а на АБВ- 4,15 на сто. В 5 Многомандатен избирателен район- Видин ГЕРБ е първа политическа сила с резултат 30,82 процента. Втора политическа сила във Видинско е "БСП лява България" с 27,93 процента. Трети са коалиция "България без цензура" с 8,78 на сто. След тях остават Реформаторски блок с 6,64 процента, ДПС с 6,11 процента, "Атака" има 5,98 процента, Патриотичен фронт е с 4,33, а АБВ е с 3,20 на сто. Победител в изборите в област Монтана е партия ГЕРБ, за която са гласували повече от 27 процента от избирателите. На второ място е коалицията "БСП лява България" със 17 процента, трети резултат е постигнала коалицията от партии "България без цензура", която е спечелила около 14 процента от гласовете. "Атака" е получила 8, а ДПС- над 7 процента. Почти 6 процента получава партия АБВ, на ръба на 4-процентната бариера е Патриотичен фронт за спасение на България. ГЕРБ печели изборите във Врачанския избирателен район с 26,45 на сто при обработени 306 от 310 протокола на секционните избирателни комисии, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия  Владислава Лакова. За ГЕРБ са дадени 21 364 действителни гласове, посочиха от РИК. Втора политическа сила е "БСП лява България" с 16 687 гласа, или 20,66 на сто, а трета- ДПС - с 12,34 на сто, или с 9966 действителни гласа. Коалицията "България без цензура" получава 10,74 на сто от действителния вот, или 8701 гласа; Патриотичният фронт - 6,82 на сто, или 5507 гласа; АБВ - 6,81 на сто, или 5501 гласа. За "Атака" са гласували 6,22 на сто, или 5020 избиратели; а за Реформаторския блок - 4,58 на сто, или 3699 избиратели.

В тези избори и ГЕРБ, и БСП показаха слаби резултати
. Тук "печеливши" са малките партии. Резултатът от вота е свидетелство за нетърпимост към българския политически елит. Това каза за Радио ВИДИН  социологът от "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов. "В момента народът вероятно се чувства загубил. Щастливи са избирателите на по-малките формации, в същото време, вероятно са и ядосани, че следва коалиционна формула на управление. Сигурен съм в това, че след 10 години ще гледаме на последните две години като на един оптимистичен период в нашата история. Мисля, че се отваря един "прозорец на възможностите"- част от тези въпроси да бъдат решавани. "Публиката" е узряла за това и е наясно, че нещата не могат да се наредят лесно, без решителна управленска воля. При наши запитвания, българите са категорични, че предпочитат коалиционен, пред еднопартиен кабинет" - каза още социологът от "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

Баткото на 5-годишното момченце от село Средогрив, което остана сираче след смъртта на родителите си при взрива в завода в Горни Лом ще се грижи за детето. Социалните работници са разговаряли с 21-годишния Павел и той е приел да се грижи за братчето си. Максималният размер на социалната помощ е 325 лева"- каза за Радио ВИДИН Венци Пасков, директор на регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин. Всички семейства на загиналите ще получат обезщетение от 325 лв. Ще бъде осигурен и социален асистент, който да помага на бабата на двете деца, които загубиха родителите си. От община Чупрене ще изплатят по 2500 лв. на семействата на загиналите и дърва за огрев. Отделно държавата ще им отпусне по 10 000 лв, но това трябва да стане с решение на Министерски съвет, след като бъдат издадени смъртни актове на загиналите от община Чупрене. Очаква се това да стане до края на седмицата.

Електроуреди и обзавеждане подариха на 25 семейства, пострадали от наводнението в Мизия ученици от София. Инициаторът на начинанието е частното средно общообразователно училище "Свети Георги"- София. Хладилник и пералня, както и легло получи семейството на пенсионера Пламен Герговски. В неговото семейство имат две внучки- втори клас и подготвителна група. "Нямам думи да изкажа благодарността си. Все още имаме нужда от легла, защото изхвърлихме всичко. Хората ни докараха хладилник, пералня и легло за голямото момиче, просто не очаквах...." - каза Пламен Герговски. В семейството му имат две деца. С тях се срещнаха децата на Любка Пулева от София, която също беше съпричастна в каузата. Дарени са 20 нови електроуреда и друго оборудване. Благородната инициатива се организира и с помощта на фондация "БАРАКА" от Козлодуй.

Българският червен кръст (БЧК) започва раздаването на парите, дарени в благотворителната кампания на организацията за пострадалите от наводнението във Врачанско. Помощта, в размер на 502 300 лв., се предоставя от Националния обществен съвет за управление на набраните средства на базата на предоставени списъци от местните обществени съвети по общини. Раздаването на финансовите средства ще се извърши: в Мизия- на 7 и 8 октомври от 09:00 часа в залата на Общински съвет Мизия в административната сграда на община Мизия; в Бяла Слатина- на 9 и 10 октомври в залата на Общински съвет Бяла Слатина, в Бизнес център Бяла Слатина, откъм ул. "Христо Ботев"; пострадалите от наводненията от останалите селища на областта (Крушовица, селата от община Бяла Слатина, община Борован, селата на община Враца, община Криводол, община Хайредин, община Мездра) ще получат финансовото подпомагане чрез пощенските станции по места, по начина, по който се раздават държавните помощи.

Един от най-успешните и обичани кметове и почетен гражданин на Враца- инж. Воислав Бубев, почина рано тази сутрин, съобщиха негови близки. Инж. Бубев е роден на 2 януари 1940 година в село Галиче, Врачанско. От 1999 г. до 2003 г. е заместник-кмет на Община Враца по териториално и селищно устройство, строителство, общинска собственост и икономика. В мандата 2003-2007 година е кмет на Враца, като управлението му ще се запомни с ремонти на инфраструктурата на града, детски заведения, училища, врачанската болница, социални заведения, изграждане на детски и спортни площадки. Поклонението пред инж. Воислав Бубев ще се състои на 7 октомври, от 10 до 12 ч. във фоайето пред градската концертна зала, в сградата на Община Враца.

Почти 38 000 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана за 9-те месеца на годината. Приблизително 13 000 са посетили приходната администрация в областния град по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори, съобщават от агенцията. Около 8000 клиенти са посетили териториалната агенция заради въпроси, свързани със здравно-осигурителния статус. За над  3200 клиенти причината е била уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга "Справки за задължения", а за 830- регистрация и промени в регистрацията. Повече от 3000 са го направили поради необходимост от издаване на документ, почти 1600, за да получат формуляри.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" обяви процедура по събиране на оферти във връзка с реализиране на строително-монтажни работи с предмет: "Изграждане на електрически трансформатор (трафопост)"- метално табло трансформатор - 63 kVA, 20/0.4 kV - 1 бр. и кабелна линия 20 kV - 1 бр. Проектът е "Изпълнение на дейности за устройство и управление на Природен парк "Врачански Балкан", финансиран с Договор № DIR-5113326-C-005 по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." Прогнозната стойност на поръчката е 25 000 лв. без ДДС. Мястото на изпълнение на поръчката е на територията на град Враца, м. "Копана могила". Срокът за изпълнение е до 60 календарни дни. Техническите спецификации и подробните указания за подготовка на офертата са налични на сайта на Възложителя- www.vr-balkan.net.

С провеждането на Общо събрание беше даден старт на новата читалищна година в Берковица. Две бяха основните точки от дневния ред- отчет за изминалата творческа година и избор на нови четирима членове на настоятелството, поради изтичането на мандата на старите. Бяха избрани четирима нови настоятели от общо седемчленния състав. Това са  Ирина Стоянова, Светла Ангелова, Петя Генова и Димитър Христов. Техният мандат по устав е три години. Бяха приети и 16 нови членове на читалището.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13