Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Шумен помага на Мизия

13
Снимка: Радио Шумен

20-тонен камион с помощи от Шумен пристигна преди дни в Мизия- градът, който беше наводнен преди малко повече от два месеца. Помощите са събрани в рамките на инициативата "Радио "Шумен" за Мизия", а идеята е на Миглена Стоянова от Радио Шумен.

"Два пъти вече бях в Мизия. Това е втората кампания, тя е по-голяма. Първото ми ходене в Мизия беше чисто емоционално решение. Гледайки един репортаж по телевизията за наводнението в Мизия, вечеряйки, синът ми, ми каза: "Мамо, ние сме на 300 км от там и си живеем спокойно, а виж тези хора!" Така решихме двамата да съберем постелки, завивки, дрехи, които имаме у дома и не се използват, и да ги занесем на един или двама от пострадалите. Колегите ми също откликнаха и първата кампания наистина беше само от "Радио Шумен". Всеки донесе по нещичко от вкъщи. Напълних личния си автомобил и двамата със сина ми отидохме в Мизия. Раздадохме на 2-3 семейства, каквото бяхме занесли. Това, което видях там ме потресе- наполовина срутени къщи, окаляни плюшени играчки. Най-трудно ми беше да не се разплача пред тези хора, които всъщност плачеха през цялото време. Връщайки се в Шумен и разказвайки на колегите какво видях в Мизия, започнахме кампанията "Радио "Шумен" за Мизия", разказва Миглена Стоянова.  

Снимка: Радио ШуменЕкипът на Радио Шумен приема помощта за Мизия за своя кауза и организира дарителството. В инициативата се включват граждани от Шумен, Нови пазар, Попово, Търговище. Те предоставят дрехи, одеяла, мебели, електродомакински уреди. Даренията са събирани в склада на шуменската фирма "Таита", чиято собственичка Татяна Маринова се съгласява да извърши транспорта безплатно.

"И при второто си ходене в Мизия видях същите разрушени къщи. Не видях много по-голяма промяна. Хората бяха успели да поизчистят калта и тинята от улиците и да изхвърлят ненужната покъщнина. Видях едни отчаяни хора, според които даренията, които пристигат, се разпределят по незнайни и неведоми пътища, и изобщо не стигат до тях. Всички, с които разговарях, обвиниха градската управа, че не прави нищо. Притеснението ми беше, как ще се разпредели това дарение, защото чух десетки истории за получени дарения, които изчезват безследно- чух за легла, стигнали до Мизия и изчезнали, чух за 120 чифта обувки, които са се изпарили. Страхувах се, но при първото ми ходене до Мизия срещнах три жени от социалната служба в града, които много ми помогнаха. Сега отново се доверявам на тях и имам обещанието им, че всеки един, който получи нещо от нашето дарение, ще напише имената си и ще се подпише срещу това, което е получил. Това е. За съжаление държавата я няма в Мизия- не я видях аз, не я виждат и хората, които живеят там", допълва Миглена Стоянова.   

Целия разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40