Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 октомври 2014 година

Снимка: Радио Видин
12-ти ден продължава да е отцепен районът около фабриката край село Горни Лом, където при взрив загинаха 15 души. Притесненията на хората са, че могат да останат без дърва през зимата, защо сечището на селото е в зоната, до която няма достъп. До района не могат да стигнат и работници от изграждащата се водна централа, както и хора, заети с дърводобив, съобщи кметът на Горни Лом Илиян Михайлов: "Има проблем, вече 12-ти ден жандармерията не пропуска хората до имотите. Има хора, които изграждат два ВЕЦ-а в момента не ги пропускат да минават."

Кметът на Горни Лом съобщи още, че са водени разговори с прокуратурата за утре- 14 октомври, да бъде осигурен достъп до отцепения район. Не е ясно, обаче, за колко време ще бъде вдигната блокадата.

Изплатени са помощите на семействата от област Видин, чийто близки загинаха при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. По 325 лева са преведени на близките в петък, съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венци Пасков. Помощта е отпусната по Правилника за социално подпомагане. Съвместно с Агенцията по заетостта се работи, за да бъдат отпуснати на община Чупрене две бройки за лични асистенти по програма за заетост. Личните асистенти ще се грижат за две възрастни жени, роднини на загиналите.

След 10 ноември ще започне регистрацията в Бюрата по труда на съкратените работници от фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Половината от 38-те работници от цеха за утилизация, които получиха предизвестия, са от общините Чупрене и Белоградчик, които са към "Бюро по труда"- Белоградчик, съобщи директорът Ангел Георгиев: "От подаването на уведомлението тече едномесечно предизвестие за хората. В петък /10 октомври/, са им връчвани тези предизвестия. След 10 ноември на практика ще започне регистрацията на първите безработни." Все още не е ясна съдбата на работниците от цеха за боеприпаси. За тях предизвестия засега няма, допълни Ангел Георгиев.  

Военнослужещи и специализирана техника от военно формирование 28880 - Белене продължават да оказват съдействие при преодоляване на последиците от инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом. От днес, 13 октомври, Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 - Белене ще се включи в дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завода, информират от пресцентъра на министерството на отбраната. С необходимата специализирана техника и материална част, военнослужещите ще осигуряват безопасността на екипите, извършващи процесуално-следствени действия в района на завода, чрез разчистване на съществуващите трасета и ще извършват дейности по прочистване на достъпни за техниката и личния състав терени, които попадат в зоната с радиус 900 м. от епицентъра на взрива, извън територията на завода.

Резултатите от проведените преговори между ГЕРБ и БСП коментира във Видин лидерът на БСП и депутат в 43-тото Народно събрание Михаил Миков. Има някои основни въпроси, които не могат да бъдат предмет на властови сделки, подчерта Миков: "На първо място е прогресивното подоходно облагане, което е въпрос на справедливост; темите в енергетиката, новото повишение в цените; социалните въпроси, свързани с пенсионирането; разбирането по въпросите за здравеопазването."  Предстои да бъде свикано заседание на Изпълнителното бюро на партията, на което ще бъдат коментирани позициите и на другите участници в консултациите, допълни лидерът на левицата.

Над 8 746 000 лева са вложени в тазгодишната строителна програма на Община Враца, стана ясно от междинен отчет, който кметът инж. Николай Иванов направи пред медиите. До момента в частта "основни ремонти" са завършени 46 обекта за близо 5 милиона лева. В тях влизат и вложените до този момент средства в започналия основен ремонт на улици в града. 29 обекта са в процес на изпълнение, за над 3 милиона лева. В частта "основни ремонти" предстои стартирането на обекти за още 80 000 лева, информират от общинската пресслужба. Завърши и текущият ремонт на общинската пътна мрежа. Ремонтирани са пътищата за селата Лютаджик, Оходен и Лиляче, пътят Бели извор - Власатица, Чирен - Девене - Три кладенци, Мраморен - Голямо Пещене, Баница - Мало Пещене, разклонът "Учителски колони" - хижа "Пършевица", разклоните за селата Косталево и Веслец. Положен е асфалт на 9 000 кв м площ. Използван е т.нар. "инжекционен метод", а изпълнител на ремонтите е "Пътремонт" ООД. В ремонтите на общинската пътна мрежа са вложени 300 105 лева, уточняват от пресслужбата на Община Враца.

Община Видин се разплати за дейностите по водния цикъл. Към момента Общината няма неразплатени фактури и просрочени задължения към фирмите-изпълнители. В същото време има изисквания към качественото изпълнение на строително-монтажните дейности, съобщават от общинската пресслужба. В Община Видин днес са постъпили средства за проект "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин". Размерът на сумата е 4 629 000,00 лева. Парите са преведени от Министерството на околната среда и водите по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". От Общината уточяват, че на 05 септември 2014 г. е постъпила фактура в размер 5 592 900,00 лв. от изпълнителите на проекта за Водния цикъл. На 08 септември е направено частично плащане на стойност 3 300 000,00 лева, а на 26 септември са доплатени частично още 2 200 000 лв. Днес, 13 октомври 2014 г., е извършено плащане в размер на 92 900,00 лв. по горецитираната фактура, издадена от изпълнителя ДЗЗД "ОБЕДИНЕНИЕ ПАНОНИЯ АКВА", с което задължението към строителите на Водния цикъл е разплатено окончателно.

Жена ще ръководи криводолското село Ракево поне през следващата година- това стана ясно след обявяването на резултатите от частичните извънредни избори в населеното място. Кандидатката на ДПС Димитрина Козлева спечели вота на съселяните си, събирайки 355 гласа. Общо 613 души гласуваха в неделя, като право на глас имаха 770 души. Издигнатият като независим кандидат от Инициативен комитет Николай Петков събра 256 гласа. Само две са недействителни бюлетини, пуснати в урната, отчетоха от ОИК в Криводол. Димитрина Козлева ще управлява около година, тъй като в края на 2015 г. са редовните местни избори за кметове и общински съветници.

В село Винарово, община Ново село, бе направена първа копка на обект за реконструкция на водопроводната мрежа. С подмяната на 12,5 км водопроводни тръби в село Винарово ще се осигури чиста питейна вода за населението от дунавската община. На събитието присъства областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов. Проектът "Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Винарово" е на община Ново село, финансиран в размер на 1,3 млн. лв. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Реконструкцията включва подмяна на водопроводните тръби в селото с дължина 12,5 км., съобщиха от пресслужбата на Областна администрация. След отслужването на водосвет, символичен старт на строителството даде кметът на с. Винарово Евдоким Ванков, който счупи бутилка шампанско в земекопна машина. На церемонията присъстваха кметът на община Ново село Георги Стоенелов, председателят на Общинския съвет Георги Керанов, жители и гости на с. Винарово. "Това е последното от всички села в община Ново село, на което подменяме водопроводната мрежа. С това не завършваме, а започваме подобряването на облика на с. Винарово. Изпълняваме критериите да има изградена канализация и нова водопроводна мрежа и през новия програмен период 2014-2020 г. ще кандидатстваме с проекти за асфалтиране на улици и тротоари, ремонт на читалища, детски градини и църкви", уточни кметът на община Ново село.
       
Близо 90 минути продължи днес срещата между кмета на Враца инж. Николай Иванов и ученици от Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Ценов" и Езиковата гимназия "Йоан Екзарх". Поводът за срещата бе Денят на отворените врати, който се проведе днес в общинската администрация. В дискусията се включиха 30 ученици. Те се запознаха накратко с отговорностите на кмета. Разговорът премина в неформален диалог, в който бяха обсъдени всички актуални теми за региона - ремонтът на улиците, бездомните кучета, чистотата в града,  културният живот, туризма, безработицата. Не бяха пропуснати също политиката, отминалите избори, демографската криза. Обсъдено бе предстоящото изграждане на скейт парк, бъдещето на младите хора от Врачанско, важните проекти за общината. Сред идеите, които дадоха учениците, бяха референдум за мястото, където да бъде изграден скейт парка, подобряване на алеите за "Боров камък" и организирането на срещи между учениците от града и кмета. След края на разговора учениците разгледаха Центъра за административно обслужване в общинската администрация, информират от пресслужбата на община Враца.

Преподаватели от 14 учебни заведения в община Видин ще интегрират изостанали в обучението деца. Участието на учителите е по дейност, целяща предотвратяване на преждевременното напускане на училищната система. В проекта се включват 8 училища, 4 професионални гимназии, 1 гимназия с чуждоезиково обучение и 1 детска градина. 124 учители получиха днес договорите си за допълнителна заетост за подпомагане усвояването на пропуснат материал и възвръщане интереса към ученето.

Тази вечер врачанската публика ще види поредния забавен спектакъл с участието на Николай Урумов. Всъщност Урумов е единственият актьор, който ще облече на сцената десетки свои герои. Творбата е озаглавена "Една нощ с героите на Ники Урумов" и досега не е виждана от театралната публика в Северозападна България. Неслучайно е дебютното появяване в тази най-бедна част на България и на Европейския съюз, чуйте обяснението от главното действащо лице:
"Една нощ с героите на Ники Урумов" - авторски спектакъл на Николай Урумов. Това е един уникален спектакъл, който надниква зад кулисите на едни от най-интересните роли на Николай Урумов: от Санчо Панса в "Дон Кихот" на Сервантес, през Маргариди от "Криворазбраната цивилизация" на Войников, Велико от "Януари" на Радичков и Бай Ганьо от едноименната творба на Алеко Константинов до Поприщин от "Дневникът на един луд" на Гогол през Мъжът от "Прах в очите" на Дьорд Шпиро до Данко Лалугерът от "Лалугерът" на Александър Урумов. Спектакълът е от 19 часа.

Благотворителен рок-концерт в помощ на пострадалите от наводненията в Мизия и Берковица ще се проведе в Монтана на 23 октомври. От 19:30 ч. в Голямата зала на Младежкия дом за каузата ще свирят групите Trick и Longest Road от Монтана, Effect от Лом и Rebels от Вършец. Събитието се организира от Ученическия съвет на гимназията с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" и Българския младежки червен кръст - Монтана. Средствата ще се набират от входни билети на стойност 2 лева, както и в благотворителна каса. Всички желаещи да помогнат семействата, пострадали от наводненията ще могат да дарят средства в касите на БМЧК. Те ще са отворени през целия ден на 23 октомври.

В края на седмицата във Враца ще се проведе 15-то издание на фестивала на старата градска песен "Мара Врачанка".
Над 500 изпълнители са заявили участие, съобщиха от пресслужбата на община Враца. За първи път тази година фестивалът ще е в два дни. В петък - 17 октомври - от 18 ч. в градската концертна зала е гала концертът на наградените от предишните издания на празника. Тазгодишното издание ще започне в 10.30 ч. в събота - 18 октомври в градската концертна зала.

Срокът за записване на участниците в Третия кръг на Националния шампионат по ралиспринт "Вида" е удължен до 15 октомври. От Община Видин припомнят, че наградният фонд е на стойност 5000 лв., като всички, включили се в състезанието, ще получат и допълнителни подаръци- мобилни апарати. До момента са заявили участие 15 екипажа от страната- от Варна, Видин, Шумен, Русе, София, Дупница. На местно ниво в надпреварата ще се включат известните автомобилни пилоти - Иван Иванов - Жико, Ани Ванков, Валери Борисов, Янко Якимов, Владимир Василев и шампионът по раликрос за 2013 г. Васил Василев. Третият кръг на Националния шампионат по ралиспринт "Вида" ще се проведе на 18 и 19 октомври.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международна киноложка изложба се проведе във Видин

Близо 100 кучета участваха в провелата се тази сутрин във Видин международна изложба. Тя премина под надслов "За купата на кмета на община Видин" и се състоя в памет на кинолога от близкото минало, приятел и колега на клуба за овчарско куче Валентин Траянов . Изложбата беше  за  всички породи кучета, както и специализирана за Българско овчарско..

публикувано на 22.06.24 в 13:19
Президентът Румен Радев връчва почетния плакет

Община Видин с почетен плакет от президента Румен Радев

Президентът на Република България Румен Радев връчи на Община Видин почетния плакет "Община на годината" . Наградата, приета от кмета д-р Цветан Ценков , е за най-добри условия за масов спорт и популяризиране на инициативата "Спортувай с Президента" . В Гербовата зала на Президентството бяха наградени и най-добрите ученици , участвали в..

публикувано на 22.06.24 в 12:09

Отново чакане с часове за граничния пункт при Видин

Повече от десет часа чакат шофьори, за да преминат граничния пункт с Румъния по Дунав мост при Видин, въпреки че в края на май бяха предприети мерки за облекчаване на тежкотоварния трафик. След среща с представители на транспортни фирми, беше увеличен броят на служителите, извършващи гранични проверки от двете страни.   От дни отново има забавяне при..

публикувано на 22.06.24 в 11:25

Завърши ремонтът на селски пътища

Завършиха ремонтните дейности на пътни участъци в селата Лиляче и Баница, съобщиха от общинската управа на Враца.  В рамките на първия етап от обновяването на пътя Баница - Мало Пещене, изцяло е асфалтиран близо километър от ул. "Ал. Стамболийски". Екипите положиха нов асфалт и маркировка и на входната артерия в село Лиляче.  Дейностите продължават и..

публикувано на 22.06.24 в 11:00

СИК е без грешни протоколи в област Монтана

Към 1500 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще получат допълнително по 25 лева за попълнени без грешки протоколи. Това прави към 60 % от комисиите на проведените на 9 юни избори 2 в 1. Един от проблемите за забавяне обработката на протоколите от изборите на 9 юни бяха допуснати грешки при попълването им. В област Монтана 177..

публикувано на 22.06.24 в 09:10

Повече транспорт за Задушница във Враца

Във връзка с Черешова Задушница  до 14:00 часа ще бъдат осигурени курсове на градския транспорт, съобщиха от общинската управа на Враца. Линиите №1, 2 и 3 ще се изпълняват до Нов гробищен парк. Предвидено е по ритмичен график да се изпълняват и обратните курсове – от гробищата до центъра на града. От полицията се очаква отново да обезпечи реда и..

публикувано на 22.06.24 в 08:30

Черешова задушница е

Днес е Черешова Задушница . Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са определени за общ молитвен помен на починалите. Отбелязва се преди утрешния голям църковен празник Петдесетница. Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината най-разпространеният плод са черешите, които често се раздават в памет на..

публикувано на 22.06.24 в 07:45