Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 октомври 2014 година

Във Видинските паркове започна есенното засаждане на цветя. Оформят се фигури с цветя на площад "Бдинци" и в Крайдунавския парк.
Снимка: Крисимир Каменов

На 16 октомври се отбелязва Световният ден на храните. На днешния ден се чества и създаването на Организацията на храната и земеделието на ООН през 1945 година. През 2014 година вниманието на световната общественост се фокусира върху семейните ферми, ролята им в преодоляването на глада и бедността, осигуряване на продоволствената сигурност и храненето, подобряване на поминъка. "В 21 век - векът на технологиите, България никога не е била толкова гладна. Единственото нещо, което може да ни спаси, е производството на храни. Навсякъде търсят нашата храна. От страна- производител се превърнахме в страна- потребител", негодува агроекспертът от Враца Йордан Малджански. Всеки ден по света близо 1 милиард души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж, отчитат от Организацията на храната и земеделието на ООН. Световният ден на храните напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада.

В Световния ден на прехраната Българската хранителна банка предостави отново хиляди млечни продукта за подпомагане на нуждаещи се хора. В четвъртък бусовете на Сдружение "България си ти!" отново обиколиха множество населени места, за да подпомогнат с продуктите  многодетни семейства, социално слаби, социални институции и множество уязвими социални групи. Бусовете на Сдружението достигнаха до село Лютиброд, град Враца, град Плевен, село Видраре и Разлив.

Кметът на Монтана Златко Живков е получил от президента на "Ротари интернешънъл" Гари Хуанг при визитата му в България значка с пет сапфира, която е в знак на благодарност за дарените от Живков средства за закупуване на ваксини срещу болестта детски паралич, съобщиха от пресслужбата на общината Монтана. Златко Живков е дарил 1500 долара в подкрепа на инициативата на "Ротари интернешънъл" "Полио плюс", с които са закупени над 5000 ваксини срещу коварната болест. Те са използвани за ваксиниране на деца в няколко африкански държави, където детският паралич все още не е изчезнал като заболяване. Златко Живков съобщи, че въпросните средства са му присъдени от различни съдилища в България като обезщетения за неправилно повдигнати му обвинения и нанесени му нематериални щети от Комисията за конфликт на интереси. Кметът на Монтана съобщи, че е спечелил всичките дела срещу Комисията, които бяха повдигнати преди три години по време на кампанията за местните избори през есента на 2011 година.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов участва във Втория национален конкурс "Кмет на годината 2014". За втора поредна година Порталът на българските общини - Kmeta.bg /www.kmeta.bg/ ще награди най-успешните сред градоначалниците на 264-те общини в България на тържествена церемония в Националния дворец на културата. Конкурсът има за цел да постави във фокуса на общественото внимание активността на българските кметове, техните добри постижения и полезни практики за изминалата календарна година. Градоначалниците ще се съревновават в ключови ресори - инвестиции, социална политика, евросредства, екология, туризъм, спорт, чрез политиките, които са водили в тях. За втори път в конкурса "Кмет на годината" участва кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Гласуването в конкурса ще се проведе в интернет-платформата му в периода 1 - 31 октомври 2014 г.

Продължава да намалява населението на община Мездра показва справката на служба "ГРАО". За периода от 1 януари зо 30 септември от 22687 жителите са намалели на 22674, или с 215 по-малко. В Мездра от 12674 те вече са 12603, или по-малко със 71. Родените бебета в града и 27 села са само 141, а починалите 306. Село Зверино продължава да е най-голямото с 1723 жители / по-малко с 36/, а най- малкото е Цаконица с 58 жители /намалението е само с 1/. Родените в Мездра бебета за периода от 9 месеца са само 79, следват Зверино с 22, Дърманци 12 и Моравица- 10. Нито едно бебе не е проплакало в 6 села - Горна Бешовица, Крапец, Люти брод, Люти дол, Очин дол и Цаконица. Изселилите си от общината жители са 206, а ново заселилите се- 156. Цифрите точно показват запазващата се в последните години тенденция на намаляване на населението в община Мездра.

Община Димово ремонтира със собствени средства разрушения мост към село Шипот. "Мостът е ремонтиран за една седмица. Може да се минава, въпреки че не е асфалтиран, чака се да улегне. След като автобусът, който идва от Видин минава, значи може да се минава", разказа кметския наместник на селото Лидка Лозанова. Мостът в село Шипот беше отнесен от пороите през лятото. До селото се стигаше по обходен маршрут през пътя Димово - Извор.

Заради ремонт на сградата на община Борован, започна преместване на администрацията. Парите са отпуснати по Публичната инвестиционна програма. "В момента сме се изнесли в други две сгради. С граждани се работи непрекъснато. Ще се ремонтира покривът, парното, всички стаи. До края на годината очакваме да бъде завършен ремонтът", каза заместник кметът на Борован Веромир Спасов. Стойността на ремонтните дейности на триетажната сграда на община Борован е 648 хиляди лева.

Повече от 25 000 дка земеделска земя във Врачанско са пропаднали изцяло от наводненията в началото на август, съобщиха от областната дирекция "Земеделие" в града под Околчица. Компроментираните масиви са собственост на 53-има производители. Пропадналите декари са унищожени на 100% и за тях държавата ще плати обезщетения на засегнатите стопани.

В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин се проведе среща между ученици и учители по информатика и информационни технологии. Инициативата е част от Европейската седмица на програмирането. По време на срещата пред учениците от видинските училища бяха представени постиженията в средното образование в областта на програмирането в област Видин и възможностите за бъдещо развитите.

Община Видин обяви празничната си програма за духовния празник на града, Димитровден. Програмата ще започне в събота - 18 октомври с Димитровденско математическо състезание и Ралиспринт "Вида". Програмата включва концерти, театрални постановки, фестивали и изложби. По традиция на 26 октомври ще бъде отслужена тържествена Света литургия в катедрален храм "Св. Димитър Солунски", след което ще бъдат осветени училищните знамена. От храма ще тръгне литийно шествие до пл. "Бдинци", където ще се състои ритуал по издигане на знамената на Република България и Община Видин. На тържествено заседание на Общинския съвет ще бъдат обявени и новите почетни граждани на Видин - писателят Владимир Зарев и краеведът Христо Лишков - посмъртно. Празничният ден ще завърши с концерт и заря на пл. "Бдинци".

Запазени крепостни стени, части от антични административни сгради, останки от три помещения на късно антична баня и следи от храм на богинята Диана. Това са някои от последните находки от антична Рациария. Екипът археолози, който проучва тази година обекта, показа находките, които се откриват след премахване на слоя, натрупан на археологическия обект от иманярската дейност в последното десетилетие. След разкопките се разкрива архитектурата на резиденцията на провинциалния управител на площ от 3 декара, най-голямата откривана в Северна България.

Във Видинските паркове започна есенното засаждане на цветя. Оформят се фигури с цветя на площад "Бдинци" и в Крайдунавския парк. Днес бяха подменени цветните фигури на площад "Бдинци". Фигурите ще бъдат от теменужка и паричка. В някои отново ще има лалета. "До края на седмицата ще се сменят цветята. След това следва попълването на фигурите от рози", каза управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова.

Избрани съчинения в 20 тома на писателя Петър Константинов получи Библиотеката при НЧ "Просвета 1925" - Мездра. Дарението е от името на д-р Мариана Станева-Стоянова, съпруга на покойния председател на Общонародното сдружение "Мати Болгария". Творбите са част от разностранната дейност на проф. д-р Константинов като писател, лекар-кардиолог и лидер на "Мати Болгария"- първата независима гражданска структура в България след 1989 г., която вече четвърт век работи активно за пробуждане, съхранение и разпространение на българския дух, народните традиции и историческата ни памет. Читателите могат да намерят книгите в заемната на Читалищната библиотека.
   
Цар Борис III и Алеко Константинов идват в Мездра на 16 октомври (четвъртък) 2014 година. Срещата е насрочена за 19.00 часа, а мястото е дискотека "Роял". Всъщност става дума за премиерата на новия художествено-документален филм "Живот на кръстопът". Жителите на железничарския град ще имат първи привилегията да гледат атрактивната лента, която събира миналото, настоящето и бъдещето на един малък, но живописен български град". Режисьор на филма е талантливият млад кинаджия Искрен Красимиров, родом от град Мездра, където е завършил средното си образование в СОУ "Иван Вазов". Във филма "Живот на кръстопът" участват Костадин Султов ("Делюзия" и "Коледен триптих"); Явор Гигов ("Етажна собственост" и "Приказки за физиката"); Явор Зехиров, Филип Филипов и др. Сценарист на филма е Красимир Стефанов. Продукцията е осъществена с изключителната подкрепа на община Мездра и кмета на железничарския град Иван Аспарухов.

С различни прояви белоградчишкият пенсионерски клуб "Мадона" ще отбележи своята 35-та годишнина. В петък представителите на клуба ще подредят в Младежкия дом изложба от собствено изработени ръчни произведения. На изложбата ще бъдат представени грамоти и благодарствени писма, получени през трите десетилетя дейност на Клуба. На три табла ще бъдат подредени снимките на 8-те председатели през годините, снимки от живота на Клуба и схема на връзките на Клуб "Мадона" с 18-те сродни клубове от страната, както и с подобни три клуба в Република Сърбия. Официалното честване на юбилея е предвидено за 18 октомври от 10.00 часа.

В Оряховското село Селановци представиха книгата "Врата към душата" на авторката Ивка Сакъджийска. В 17 часа бе открита изложба с произведения на селановски художници. Това каза за Радио ВИДИН Анита Димитрова, секретар на НЧ "Самообразование 1894" в селото. Утре- петък, в Селановци ще открият Деветия фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". Фестивалът е празник на младостта, танца, песента и красотата във фолклора.

Представителният фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" при Народно читалище "Цвят 1870" днес замина за град Дробета-Турну Северин за участие в традиционните празници "Есен в Северин", които се провеждат всяка година в крайдунавския румънски град. "Ние сме поканени за втора поредна година. Това е празник, който символизира есенното изобилие. Организират се изложби на земеделски производители, на майстори на художествени занаяти. Има и много богата културна програма", каза секретарят на читалището Любомир Илиев.

Тридесет отбора от община Враца днес получиха награди за успехите си в "Ученически игри 2013 - 2014". Наградените са победители в общинския етап на игрите. Те се състезаваха в три възрастови групи от двата пола, в осем вида спорт - волейбол, баскетбол, бадминтон, лека атлетика, тенис на маса, футбол, шахмат и хандбал. Отличените получиха спортна екипировка на известната фирма "Асикс", осигурени от Община Враца. Церемонията бе открита от заместник кмета Красимир Богданов, който пожела на спортистите нови, по-високи постижения. Домакин на проявата бе спортната зала на ПМГ "Акад. Иван Ценов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екоинспекцията във Враца извърши над 90 проверки за месец

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца е извършила 94 проверки в областта през май.  Екоинспекторите са съставили 5 акта.   Три от санкциите са за физически лица, които са допуснали изхвърлянето на отпадъци и не са организирали почистването им. От РИОСВ – Враца е съставен акт и на жител във Врачанско, който не е..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Шофьор от Видин влезе в ареста за кражба на товар

Шофьор на камион е задържан във Видин . 33-годишният видинчаин е арестуван за кражбата на 281 телевизора от товарния автомобил, който управлявал.  Сигнал за вероятно извършена  кражба на товар  от товарна композиция, собственост на пловдивска фирма, е подаден на 14 юни, петък. Камионът се намирал на паркинга на „Съни Ойл“ в града. Пристигналите на..

публикувано на 17.06.24 в 10:46

Белодробният диспансер във Враца провежда дни на отворени врати

Седмица на отворените врати започнаха в Белодробния диспансер във Враца, съобщиха от лечебното заведение, което е 100% общинска собственост. Във връзка с намаляване на риска от възникване и разпространение на туберкулоза и в изпълнение на Националната програма, в периода 17-21 юни 2024 година в Диагностично-консултативния блок /поликлиниката/..

публикувано на 17.06.24 в 09:55

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе във Видин

Общински съвет - Видин ще проведе редовно заседание на 17 юни, понеделник. Общо 29 са включените точки за разглеждане в проекта за дневния ред. Това стана ясно след днешното заседание на постоянните комисии към местния парламент. Председателят на Общинския съвет Светослав Славчев коментира за Радио ВИДИН по-важните акценти на предстоящото заседание:..

обновено на 17.06.24 в 08:16

Новите възможности пред читалищата обсъждаха във Враца

На кръгла маса, проведена в областната администрация на Враца, бяха обсъдени „Нови идеи, нови възможности" за културните институции. Форумът премина под патронажа на областния управител Надя Донкинска и беше по инициатива на председателя на Съюза на народните читалища проф. д-р Николай Дойнов. При откриването губернаторът припомни, че институцията и..

публикувано на 17.06.24 в 08:10

С нарушено водоподаване ще са видински села

За нарушено водоподаване днес и утре съобщават от ВиК - Видин. Причината са строително-монтажни дейности по реконструкцията на довеждащ водопровод от подстанция „Сланотрън“ за град Видин. Ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово. Възможно е понижено налягане в Новоселци, Слана бара, Рупци и..

публикувано на 17.06.24 в 07:41

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10