Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за справяне с неграмотността в област Видин

В България се наблюдава тревожно висок процент на децата в задължителна училищна възраст, които или не са обхванати от системата на образование, или впоследствие отпадат от нея. Този проблем има по-широки социални измерения и не може да бъде решен само с мерки в областта на образованието. Най-висок е процентът на отпадналите деца по семейни причини. Мнозинството от тях напускат училище в прогимназиалния етап на образование. Високият процент на отпадане на ученици по семейни причини се обяснява с мястото на образованието в ценностната система на семейството, ниския икономически статус и безработицата. Обезпокоителни са данните и за отпадащите ученици поради недостатъчна мотивация за учене. Причините могат да се търсят в трудности при усвояването на учебното съдържание вследствие на недоброто владеене на български език. Политиката за ограничаване на броя на необхванатите и отпадащите ученици включва широк спектър от мерки, имащи за цел да неутрализират въздействието на различните отрицателни фактори, за отпадане на децата от училище.

Какво е мнението на неправителствените организации за средищните училища? Събеседник е Донка Панайотова- председател на Сдружение организация "Дром" във Видин:

"Средищните училища са нещо, което не е добре обмислено. Забелязваме, че в тях се разрешават смесени паралелки, което означава деца от 1 до 4 клас в една класна стая и успеваемостта на тези деца е много по-различна от тези в другите региони, където си има оформени паралелки, а не смесени. Това не е учебен процес според нас, като неправителствена организация, която има опит и работи дълги години в сферата на образованието. Неграмотността, за съжаление, съществува в българското училище. Не е масово явление, но има такива ученици. Това се знае от учителите и учителските колективи и затова и те приемат, че са нужни групи за ограмотяване. Ние не можем да запълним тази празнина, ако няма реформа, ако това не го направи министерство на образованието."

В региона се реализират много трансгранични проекти. Като резултат от един от тях бе разработена стратегия за свободното време на младите хора, документ, който е единствен, създаден на базата на едно изключително сериозно проучване. Този документ вече е търсен от институциите, защото е една сериозна база за бъдещи действия в областта на младежките дейности, според партньорите от двете страни на границата от Видин и Зайчар. Обобщената информация представя дългогодишният учител и директор Вергил Маринов:

"Стратегията ще стане част от живота на Видин и тя ще бъде изпълнена от институциите. Ние видяхме как базата може да привлича, но когато в нея има смислена дейност. Ние видяхме как младите хора могат да работят заедно, тогава когато бъдат насочени, когато се срещнат. Ние видяхме как младите хора могат да общуват помежду си, да разменят информация и как можем да се учим един от други и особено да бъдем заедно."

Още по темите чуйте в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 21 октомври 2024 година

Община Видин призовава своите жители, неправителствени организации, фондации и граждански движения да споделят идеите си за подобряване условията на живот в общинския център . Приемат се предложения, свързани с облагородяване на междублокови пространства, създаване на зелени площи, спортни зони, освежаване на обществени пространства, организиране на..

публикувано на 21.10.24 в 18:00

Един човек е задържан при полицейска акция в Монтанско

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите парламентарни избори. При специализирана акция днес на територията на областта е задържано едно лице и е издирено едно, обявено за общодържавно издирване Това е третата полицейска операция в Монтанско за последните две седмици за предотвратяване на престъпления,..

публикувано на 21.10.24 в 17:47

Инцидент забави обедния влак от Видин за София

Със 160 минути закъснение е отпътувал от гара Дреновец обедният влак Видин- София, съобщават от БДЖ. Бързият влак е потеглил от Видин в 12:30 часа, но поради инцидент след неправомерно пресичане на железопътната линия е спрян на гара Дреновец, уточняват от железопътната компания. Влакът е ударил човек, съобщи за Радио ВИДИН к метът на село..

публикувано на 21.10.24 в 17:27

Читалището в село Замфир отбеляза 125 години (снимки)

Читалището в ломското село Замфир отпразнува 125-годишен юбилей. За постижения в областта на самодейното творчество и по повод юбилея, Народно читалище „Замфир Хаджийски 1899“ бе удостоено със званието „Почетен знак на Кмета на Община Лом“. Заместник-кметът на Община Лом Хилда Владимирова поздрави юбилярите от името на градоначалника Цветан Петров..

публикувано на 21.10.24 в 16:11

Монтана чества будителите с факелно шествие

Монтана ще чества Деня на народните будители с факелно шествие , съобщават от общинската администрация. В него ще се включат всички образователни и културни институции, водени от Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“. Маршрутът на процесията ще премине по бул. „Трети март“. Тя ще тръгне в 18:00 часа  на 30 октомври..

публикувано на 21.10.24 в 15:47

Полицията глоби пешеходци и родители на деца с тротинетки в Монтанско

Всеки трети проверен пешеходец при акция в Монтанско е глобен. Униформените са съставили актове на родителите на четирима непълнолетни, управлявали електрически тротинетки . Над 100 проверки са извършили униформените в област Монтана на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди, електрически тротинетки и пешеходци. Засиленият контрол бе..

публикувано на 21.10.24 в 15:34

Видинската езикова гимназия ще награди ученици за "Радичковите дни"

Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин  ще отбележи края на "Радичковите дни" , посветени на патрона на училището,   с  раздаване на награди на ученици . Тържеството ще се състои на 24 октомври, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение  Боянка Никова : "На самия ден, пред барелефа на Радичков, ще има..

публикувано на 21.10.24 в 14:02