Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и как раздава даренията в Мизия

18
Снимка: Радио Шумен
Темите в предаването днес:

* Жители на Мизия сигнализираха за проблем с раздаването на дарение от Радио ШУМЕН за пострадалите при наводнението в началото на август;
* На 23 октомври отбелязваме Деня на видинската екология;
* Първокласници от видинското училище "Иван Вазов" ни разказват за традиционната изложба "Дарове на есента".

В "Еко Свят" тръгнахме по следите на сигнал от страницата на Фейсбук групата "ЗАЕДНО ЗА МИЗИЯ, БЯЛА СЛАТИНА, ДОБРИЧ, ВАРНА, ВРАНИЛОВЦИ". Става дума за възникнал конфликт при раздаването на дарение от Радио ШУМЕН, което колегите изпратиха за пострадалите от наводнението в Мизия. Лилия Димитрова се свърза и разговаря с Ирена Дахлева, председател на Обществения съвет в Мизия:

"Това дарение на Радио ШУМЕН не е минало през Обществения съвет. Те са си частни дарители, които са направили връзка със жените от социалните служби, които са посрещнали камиона, подсигурили са един частен склад и раздават помощите след работно време. Доколкото знам, абсолютно всичко се раздава по списъка с пострадалите и се подписват разписки. Останали са само дрехи."

СнимкаИрена Дахлева допълни, че има известен конфликт с общинското ръководство, заради това, че дарението не минава през Общината. Потърсихме социални работници в Мизия, които са участвали в раздавали на дарението от Радио ШУМЕН. Те обясниха, че са раздавали помощите в свободното си време и срещу всяка раздадена вещ имат разписка от получателя. Недоумяват защо общинското ръководство иска всички дарения да минават през Общината. Заради това потърсихме и кмета на Мизия Виолин Крушовенски какво знае по случая.

"Даже не знам за какво става въпрос, аз не се занимават с тази дарителска акция. Тук има много дарителски акции. Нямаме от Радио ШУМЕН нищо. Аз, като кмет нито приемам дарения, нито ги раздавам"
, каза Виолин Крушовенски и обеща да провери случая.

Разговаряхме и със заместник кмета на Мизия Николай Нековски. И на него зададохме въпроса: "Какво се случва в Мизия- защо Общината и Обществения съвет не могат да намерят общ език и да работят заедно в тази все още тежка ситуация за хората и какъв е този проблем между ръководството на Общината и социалните работници?"

"Общественият съвет си е свършил работата. Трябваше да бъде в помощ на БЧК, да раздадат парите и помощите. Това нещо е приключило. Има оторизиран и избран от хората Общински съвет. На сесията ще се вземе най-вероятно такова решение. Попитал съм в социално министерство дали са раздавали материални и финансови средства- това се проверява. Въпросът е, че трябва да имаме информация на кого какво е раздавано. Ще поискаме от Обществения съвет да предостави информация какво са раздали, на кого са го раздали, как са го получили", поясни заместник кметът на Мизия Николай Нековски.

Радио ВИДИН ще продължи да следи темата.

СнимкаНа 23 октомври отбелязваме Деня на видинската екология. Организатор на събитията, посветени на деня е Екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" Видин.

"За 13-и път официално се празнува този празник. Преди 13 години Общинският съвет взе решение 23 октомври да бъде Ден на видинската екология. Поводът е проведената тогава конференция "Дунав-река на живота". Спряхме се на учениците, защото те са бъдещето на Видин и на България. Искаме те да знаят, че има такъв ден и че той е в съответствие с европейския начин на живот", обясни председателят на екокомисията Богомил Петров.

Тази година Денят на видинската екология се проведе в партера на Речна гара. Богомил Петров бе подредил поредната си фотоизложба под номер 999, в очакване на дата за хилядната. Бяха отличени 12 млади еколози, за активната си работа през годината. Това са: Теодора Анатолиева, Симона Момчилова, Сара Георгиева, Виктория Николова, Десислава Минкова, Билян Свиленов, Венцислав Вилиянов, Ралица Малинова, Тома Петков, Мартин Петков, Александра Калоянова и Мария Уан.

Награди получиха и двама учители: Малин Маринов от ПГТ "Михалаки Георгиев" и Зоя Младенова от СОУ "Любен Каравелов". Призът "Лице на Видин" тази година отиде при Темира Мирославова, а Габриела Иванова стана "Лице Българка Северозапад".

СнимкаВ "Еко свят" отделяме място и за изложбата "Дарове на есента" във видинското основно училище "Иван Вазов.

"За поредна учебна година сме подредили тази изложба. Помощта на класни ръководители и родители е безспорна. Прави впечатление, че с всяка изминала година експонатите стават все по-интересни и радват окото", каза помощник директорът на училището Светлин Ницов.

Ася Пешева е класен ръководител на четвърти клас. Нейните възпитаници се включиха със желание в изложбата:

"Ние не подготвяме в училище материалите. На първата родителска среща разказахме на родителите за изложбата, помолихме ги за съдействие. Защото в нашето училище е много важно родителите също да се включват в дейностите."

Експонатите от природни материали са подредени в коридора на целия първи етаж на училището.

СнимкаИ малко полезна информация:
От 10 октомври до 2 ноември в цялата страна се провежда конкурс под надслов  "Моята зелена мечта за България". Учениците имат възможност да изразят чрез авторски проект - разказ, есе, стихотворение или рисунка своята мечта за една по-красива и зелена България. Образователната кампания "Моята зелена мечта за България" е конкурс, в който могат да вземат участие всички ученици, независимо от тяхната възраст. Всяко дете трябва предварително да подготви своята творба и символично да я закачи на едно от дърветата в пътуващата "Градина на мечтите" на ЕКОПАК. Така творецът ще се регистрира успешно за участие в конкурса. Всички творби се разглеждат и оценяват след края на конкурса от три членно жури в състав писателката Ваня Щерева, публициста Константин Вълков и художника Ставри Калинов. Стоте най-добри произведения от цялата страна ще бъдат обявени на пресконференция на 18 ноември 2014 г. в град София. Победителите ще бъдат публикувани и на страницата на конкурса- www.zelena.ecopack.bg. Градината на мечтите на ЕКОПАК ще бъде във Враца на 26-ти октомври. Младите автори ще могат да регистрират произведенията си на площад "Христо Ботев" между 10.30 и 17.30 часа. Всеки един участник освен малък подарък получава и снимка за спомен от момента на поставяне на своето произведение на едно от дърветата. След град Враца инсталацията ще премине през Пловдив на 1-ви ноември и ще завърши обиколката си на 2-ри ноември в София, съобщават организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40