Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 октомври 2014 година

В проектите на общините преобладават предложенията за осигуряване на заетост в дейности по охрана, почистване и поддържане на обществени сгради, паркове, обекти от социалната и пътната инфраструктура
Снимка: Полина Тодорова

Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие във Видин одобри 12 регионални програми, по които през 2015 г. да бъдат включени в заетост и обучение 1 235 безработни лица. Това е броят на работните места, за които 11-те видински общини и областната администрация кандидатстват с проектни предложения за финансиране от държавния бюджет на обща стойност 6 349 104 лв.  Предложенията бяха гласувани на днешното заседание на Комисията по заетостта, ръководено от заместник областния управител на Видин Николина Ванчева.

Областният управител на Видин издаде заповед по Закона за защита при бедствия. Кръстьо Спасов изиска от кметовете на 11-те общини в региона информация за готовността им за работа при усложнена зимна обстановка. "До 04.11.2014 г. кметовете на общините в област Видин да проведат заседания на общинските щабове за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи за готовността им за работа при зимни условия с цел недопускане на кризисни ситуации, и създадат организация за почистване на общинската пътна мрежа. При снеговалеж, от фирмите, почистващи общинската пътна мрежа, задължително да се изиска информация за проходимостта й"- това разпореди със заповед от вчера областният управител на Видин, който е председател и на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб.  

Фондация "Четири лапи" ще извърши преброяване на бездомните кучета във Видин. Екипът ще остане във Видин в продължение на 3 дни. Заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на общината Добромир Дилов се срещна с представители на фондацията. Срещата е инициирана от Община Видин, с цел да бъдат обсъдени ефективни мерки за ограничаване популацията на бездомните кучета, които да се предприемат в най-кратък срок, съобщават от местната администрация. След като извърши преброяването, екипът отново ще се срещне със заместник-кмета, за да бъдат обсъдени резултатите. Тогава ще стане ясно и какви съвместни действия ще последват.

Областна администрация- Враца ще изпрати до Министерството на труда и социалната политика общо 12 идейни предложени
я за разкриване на 1507 работни места, на стойност над 6 милиона лева. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на Област Враца. Всяка от общините е внесла по едно идейно предложение. Областна администрация- Враца предлага две идейни предложения, на стойност над 180 хиляди лева. 12-те идейните програми за насърчаване на заетостта ще бъдат внесени за разглеждане и утвърждаване от Министерството на труда и социалната политика на национално ниво. Утвърдените програми се включват в Националния план за действие по заетостта за 2015 г. 


Под средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Монтана. За изминалата седмица за града е отчетена заболеваемост от 19 на 10 000 души население, при 45 на 10 000 за страната, съобщи д-р Даниела Караджова, директор дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция. Пикът на грипната епидемия в област Монтана специалистите очакват в първите месеци на следващата година
 
Възстановено е електрозахранването в селата от Община Мездра, които първият сняг остави без ток.  Това съобщи заместник кметът Георги Валентинов. Последно в понеделник е решен проблемът в махала "Реката" в село Очин дол. Повалените дървета от мокрия сняг са отстранени навреме. На четири сигнала са се отзовали от Общинско предприятие "Чистота" от селата Лик, Върбешница и Дърманци. В момента няма проблеми в града и селата с електро и водоснабдяването.

Проблемите по сметосъбирането са обсъдени в община Мездра. В някои селища кофите са смет са разпределени неравномерно. В Старо село са раздадени 153 кофи за смет и един контейнер, който се явява на 10 кофи, с което те стават 163, а жителите са 103-ма. На всеки жител се полага по кофа и половина. 11 000 са общо кофите в общината, като към тях се прибавят и 465 контейнера. По настоящ адрес жителите са 21 000, а по постоянен 18 000.Така по сметката на кмета Аспарухов, на всеки 2 жители на общината е дадена по една кофа за смет. Събираемостта на данък смет обаче е само 41%.

Врачани не желаят по централната пешеходна зона на Враца да има улична търговия. Това е единодушният резултат от анкета на Общината. "Искате ли по бул. "Никола Войводов" да има улична търговия"- с този въпрос се обърна към врачани кметът Николай Иванов. Анкетата бе поставена на официалния сайт на Община Враца, на сайтовете на медиите "Дарикнюз", "Конкурент", "Зов нюз", "Трибали", "Зов за истина" и в групата "Кажи на кмета" в социалната мрежа "Фейсбук". Допитването продължи една седмица и в него се включиха над 12 500 участници. В официалния сайт на Общината гласуваха 11 978, а на останалите места- общо над 500 врачани.

Напредва ремонтът на стадион "Христо Ботев" във Враца, който започна в началото на месеца. Лошите атмосферни условия от последните дни- обилен снеговалеж и ниски температури, не спря работата по спортното съоръжение. На половината на терена вече е завършена подземната част, продължават дейностите по дренажа и отводнителната система на другата част от терена. Същевременно с това работници от фирма "Строителни настилки" ООД, която реализира рехабилитацията на стадион "Христо Ботев", започнаха да ремонтират и част от административната сграда. Ако зимата позволи, ремонтът на съоръжението ще приключи през месец март.

Врачанското СОУ "Козма Тричков" отбелязва с богата и разнообразна програма патронния си празник, който се чества в навечерието на Деня на будителите- на 31 октомври. По този повод седмицата, посветена на патрона на училището, е запълнена с инициативи, които  дават възможност на всеки да покаже своите знания, умения и талант. Освен традиционните вече факелно шествие и час по родолюбие, са организирани още открит урок на тема "Светлината в мрака", литературен конкурс за есе, стихотворение или разказ на тема "Моето училище", конкурс за "Най-добро изпълнение на химна на училището". Седмицата, посветена на патрона на училището, завършва с тържествен концерт под наслов "Признателни потомци", с участието на училищни формации и победители в конкурсите в салона на читалище "Развитие".

Във връзка с Деня на народните будители учениците от 10-в клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин с преподавател по български език и литература Милена Георгиева станаха съавтори на урок по родолюбие в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". Боряна Дикова, библиотекар в отдел "Читални" към библиотеката, даде начало на урока "Ти, българино, не се мами, знай своя роден край!" с интересна и съдържателна презентация, след което учениците дискутираха по темата и коментираха необходимостта от будители в наши дни и кои са те. Ученичката Ралица Митова бе подготвила есе, посветено на делото на народните будители, а накрая и преподавателят Милена Георгиева представи свои размисли на тема "Защо се гордея, че съм българка".

Стоянка Мутафова ще гостува на театралната сцена в Монтана. Легендата на българската сцена е в главната роля в комедията "Безумната лейди Джули" по Мортимър и Кук, в ролята на Джули, която наскоро губи обичния си съпруг. В ролите ще видите още: Адриана Андреева- в ролята на снахата, чийто глас със сигурност ще познаете, тъй като ролите й в дублажа са неизброими, както и Николай Атанасов- Шуши в ролята на маминия син. Постановката може да бъде видяна на 29 октомври, сряда от 19 ч. на сцената на Общински младежки дом- Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43