Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите на името на д-р Хернани Цибрански в Лом

3
Снимка: РАДИО ВИДИН

Годишните награди за изкуство и култура на името на доктор Хернани Цибрански, преподавател в детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър, бяха връчени за седма поредна година в Лом. Наградите са осигурени от поименния фонд, основан от наследниците на маестро Цибрански към Фондация "Обществен фонд Лом". Церемонията откри председателят на фондацията Красимира Томова:

"Тази година мястото и времето на нашата среща с вас са различни, но целта ни е същата - да връчим наградата на заслужилите за тази година нейни носители. Тази награда е учредена от децата на д-р Цибрански. Те са най-големите дарители на нашата обществена фондация."

След направено допитване до медиите и до обществеността, председателят на изборната комисия д-р Любомил Петров обяви отличените ломчани, които тази година са четирима. Награда за развитие и съхранение на духовната култура получи историкът Мими Батева, бивш директор на историческия музей в Лом.

"Много е мило, че сте си спомнили за мен и то след като минаха повече от 10 години от последния ми работен ден. Тази награда и това признание съм разделила на две - първата част - 1/3 е лично моя, защото съм била преподавател, а останалите 2/3 са и за моите колеги от музея.", каза Мими Батева.

Награда за постижения в музикално-драматичното изкуство и за развитието на млади таланти беше връчена на Дафинка Борисова - преподавател по музика в гимназия "Найден Геров", вокален педагог и диригент:

"Тази награда бих посветила на моята публика и най-вече на моите ученици, които за 29 години са толкова много и, надявам се, са благодарни. Тази награда ми е особено скъпа."

Ръководителят на фанфарния оркестър към Първо основно училище "Никола Първанов" и музикален педагог Люсиен Илиев получи награда за постижения в музикално-драматичното изкуство.

"Съумяхме преди шест години да сформираме фанфарен оркестър, който отдавна искахме да направим. Бах малко песимистично настроен, чудех се дали ще има желание сред учениците за това нещо, защото приоритетите на днешната младеж са малко по-различни, но за моя голяма радост се оказа, че има огромно желание, много желаещи, страшно амбиция и нещата станаха.", обясни Илиев.

Хореографът Младен Младенов, ръководител на фолклорна танцова формация "Ломски ритми" получи наградата за развитие на танцовото изкуство:

"Благодаря най-вече на хората, с които танцувам през годините, обичам да казвам, че това е едно голямо семейство."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20