Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличиха парите за битови отпадъци за 2015-та във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет във Видин прие актуализация на местния бюджет за 2014 година. Изпълняващият длъжността кмет  Добромир Дилов обясни от какво е наложена промяната:

"В бюджета на Община Видни са извършени служебни промени въз основа на официално получени писма, чрез които Министерство на финансите променя размера на бюджетните взаимоотношения на Общината с централния бюджет. С писмо от Министерство на финансите са преведени 1 056 624 лева за проект "Основен ремонт на надлеза над жп линията на бул. "Панония". С постановление на Министерски съвет са преведени 66 991 лева за безплатен превоз на деца и ученици до 16-годишна възраст."

С тези служебни актуализации приходите се увеличават с 1 559 000 лева, посочиха от кметството. В същото време съветници заявиха, че това е само формалният повод за актуализацията. Милен Милчев от ГЕРБ разкритикува Общината, че не е изпълнила планираните приходи.

"Приели сме такса за битови отпадъци в размер 3 900 000 лева. Сега казваме, че до края на годината ще съберем с 1 000 000 лева по-малко. Други неданъчни приходи сме прогнозирали, че ще съберем 4 023 000 лева. Изведнъж в предпоследния ден на годината се оказва, че сме събрали само 23 000 лева. 4 000 000 лева не сме събрали от това, което сме предвидили да съберем."

От своя страна Добромир Дилов обясни, че в началото на година в бюджета са предвидени 4 280 000 лева заем от фонд "Флаг". Заемът не е взет, затова приходната част на бюджета трябва да бъде намалена с тази сума.

На последното си за годината заседание Общинският съвет във Видин увеличи с 335 000 лева средствата за дейностите, свързани с битовите отпадъци през 2015 година. 90 000 лева са за закриване на селските депа, увеличени са дейностите по миене и почистване на обществените територии. Общинският съветник Милен Милчев попита откъде ще бъдат осигурени тези средства:

"Такса битови отпадъци е събрана с 1 000 000 лева по-малко от предвидената. За следващата година ще трябва да съберем 1 335 000 лева повече, отколкото сме събрали през тази. Обяснете ми как без да вдигнем промилите, или това ще го направим чак януари, ще успеем да съберем тези пари?"

Конкретен отговор на този въпрос не бе даден. Не стана ясно и какъв е размерът на неразплатените средства към фирмата по чистотата. С друго решение общинските съветници приеха да бъде създадено общинско предприятие за управление на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. В него ще работят 13 души. Средствата, необходими за неговото функциониране, ще бъдат утвърдени през 2015 година.

Веселин Нинов положи клетва като общински съветник в местния парламент на Видин. Той зае мястото на Момчил Станков, чиито правомощия бяха прекратени след назначаването му за областен управител. Веселин Нинов е избран за общински съветник по реда на заместването от листата на коалиция от партии "Обединение за Видин".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05