Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на една силна и талантлива жена от Лом

Милена Авонеди: "С писането открих своя път, въпреки трудностите"

Юлия Пискулийска: "Очите на Милена виждаха повече от всички други"

Милена Авонеди
Снимка: НЧ "Постоянство", Лом

В първото за 2015-а година издание на "Автобиография Северозапад" ще си спомним за една силна жена от Лом, която въпреки несгодите и предизвикателствата на живота, успява да премине над тленното и да остави светла диря в литературната история на България- писателката Милена Авонеди. През ноември тя щеше да навърши 50 години. В нейна памет, Народно читалище "Постоянство" в Лом организира творческа вечер, в която взеха участие Татяна Лолова, журналистката Юлия Пискулийска, писателят Мартен Калеев, близки и приятели. Но нейния образ ще разкриваме заедно в днешното издание на предаването и чрез нейното творчество.

Тя е родена в крайдунавския град през 1964 година. Умира на 15 януари 2003 година. Авторка е на сборниците с разкази: "Момчето и Той", "Нощно пътуване", "Кажи ми" и на романите: "Гневно слънце" и "Дълбини". През 2000 година получава Националната литературна награда по повод 150-годишнината от рождението на Иван Вазов и Захари Стоянов. Нейни творби са отличени с множество награди от литературните конкурси у нас и в чужбина.

За Милена Авонеди писателят Мартен Калеев казва:

"Може би духът на Милена Авонеди ни помага и ни напомня за себе си, защото в нейните произведения усещаме дъхът на човека."

Народно читалище Постоянство в Лом организира творческа вечер в памет на Милена Авонеди, Снимка: Владимир НедевКнигите на Милена се четат с лекота, казва Кубрат Томов:

"Тя ни води към най-важния съвременен проблем за всеки от нас. Проблемът за вътрешния и свободен морален избор какви да бъдем- добри или лоши. Само от този избор зависи щастието на отделната личност и на цялото човечество. Централна тема в творбите й е любовта. Зад всички форми и прояви на любовта се крият и вечните проблеми на доброто и злото."

Посвещаваме днешното издание на силата на човешкия дух и таланта отвъд границите на тленността. Спомняме си за писателката Милена Авонеди чрез творчеството и приятелите й, една от които е писателката и журналистка Юлия Пискулийска.

"Очите на Милена виждаха повече от които и да е други. Тя никога не спря да търси посоката напред, не се отчая, никога не каза "Стига!". Зад всяка безцветност, която може да ни срещне по пътя, Милена противопоставя огнено предизвикателство, огромна любов към живота. Тя не се отказа от тази струяща жизненост, преплете тази реалност в нещо невидимо за нас. Милена беше един много ведър човек, един човек, който умееше да се радва на малките неща в живота. За нея беше важно, че беше безкрайно упорит човек, виждаше бъдещето. Никой не можеше да си представи, че тя беше незряща. Беше един щастлив човек", разказва в спомените си Юлия Пискулийска.

Снимка"Милена е родена и израснала в Лом като интелигентно, талантливо момиче, с много буен нрав може би е била или буйна душа. Много неща са й се случили, които са тежки за преживяване, но тя смело е вървяла пътя си в този кратък нейн живот, пълен с изкуство, с обич и с желание да се живее", каза Татяна Лолова, която прочете своя любим разказ от ломската писателка.

Повече за живота на безстрашната ломска писателка Милена Авонеди, за творчеството й и за следата, която тя е оставила след себе си, ще чуете в прикачения файл. Там можете да чуете и стихотворението, посветено на Авонеди от Божидар Пангелов, изпълнено от Румен Михайлов, артист от Драматичен театър "Кръстьо Пишурка".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50