Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова защитена зона "Тимок" ще пази редки животински видове

Снимка: Радио ВИДИН, архив

В "Еко Свят" днес говорим за разходите на Община Видин за битовите отпадъци, за новата защитена зона "Тимок", която предстои да бъде обявена и за работата на Дружеството за защита на хищните птици.

На последното си за 2014 година заседание Общинският съвет във Видин увеличи с 335 000 лева средствата за дейностите, свързани с битовите отпадъци през 2015 година. Общинският съветник Милен Милчев попита откъде ще бъдат осигурени тези средства:

"Такса "битови отпадъци" е събрана с 1 000 000 лева по-малко от предвидената. За следващата година ще трябва да съберем 1 335 000 лева повече, отколкото сме събрали през тази. Обяснете ми как, без да вдигнем промилите, или това ще го направим чак януари, ще успеем да съберем тези пари?"

Думата взе председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов. Той обясни още, че 90 000 лева ще са необходими за закриване на селските депа, увеличени са и дейностите по миене и почистване на обществените територии:

Снимка"Тези около 300 000 лева идват от следното: в РИОСВ има набирателна сметка, по която се превеждат пари от всички общини и когато се изпълнят нещата от тази сметка, парите се връщат обратно и те ще могат да бъдат харчени единствено за битови отпадъци. Пак по закон, след като новото Регионално депо влезе в действие, сметищата в селата трябва да бъдат извозени и изчистени. За това са предвидени тези 90 000 лева."

Последва нова реплика на Милен Милчев, защото не стана ясно от къде ще дойдат тези 335 хиляди лева, които ще трябва да бъдат внесени по сметката в екоинспекцията. Конкретен отговор на въпроса не бе даден. Не стана ясно и какъв е размерът на неразплатените средства към фирмата по чистотата. С друго решение общинските съветници приеха да бъде създадено общинско предприятие за управление на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. В него ще работят 13 души.

Министерството на околната среда и водите съобщава, че съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие е изработен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна "Тимок". Защитената зона е разположена в землищата на селата Балей, Връв и Куделин в община Брегово и в Ново село.

Защо предстои обявяването на тази зона "Тимок" попитахме кмета на Брегово Милчо Лалов. С него разговаря сътрудникът ни Елиза Борисова.

"Предмет на опазване са вътрешно- континентални дюни, реки със скални брегове, полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик, алувиални гори, крайречни смесени гори. Предмет на опазване са и местообитания на земноводни и влечуги, различни видове риби, безгръбначни. Защитената зона се обявява с цел запазване на типовете природни местообитаниния, местообитанията на посочените видове, техните популации."


СнимкаВ границите на защитената зона се забранява отводняване на крайбрежни заливаеми ивици и реки, като и коригиране на реки, въвеждане на неместни видове в пасища.

Изработен е План за управление на защитена зона "Берковица". Тя е одобрена за такава през 2007 година с решение на Министерския съвет и е обявена със заповед от 2008 година на министъра на околната среда и водите за зона с предмет на опазване дивите птици и техните местообитания.

"Планът е част от един по- мащабен проект- разработване на План за управление на защитена зона "Берковица", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България. Предмет на общественото обсъждане са резултатите от седемте основни дейности като: организация и управление, провеждане на теренни проучвания и други. Целта на този план е да се опазят местообитанията и популациите на следните видове птици: ливаден дърдавец, сив кълвач, полска бъбрица и червеногърба сврачка", обясни Алексиния Николова, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Направените предложения и допълнения на общественото обсъждане ще бъдат взети под внимание и отразени в плана.

Снимка: Природен парк Врачански БаканГеорги Стоянов, представител на Дружеството за защита на хищните птици, получи награда в края на годината в категорията "Неправителствена организация, подпомагаща опазване на биоразнообразието и природата в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". От години сътрудничеството между държавната структура и организацията е много ползотворно, то е пример за успешно реализирани инициативи за опазване на природата.

Георги Стоянов разказва за дейността на Дружеството за защита на хищните птици:


"Дружеството е създадено през 1990 година и основната насока е работа по различни проекти и проучвания за опазване на дневните и нощни хищни птици. Опазването на лешоядите през последните години е основна част от нашата дейност. Участвахме в разработването на Националния план за опазване на ловния сокол. Също така извършихме различни проучвания- например в района на Северозападна България правихме проучване за скално гнездящите видове птици. Непрекъснато извършваме информационна кампания сред местните хора."

Всички видове хищни птици в България са защитени, като едни от най- застрашените са лешоядите.

"Хищните птици са върхът на екологичната хранителна верига и те са най- чувствителни към промените, които извършва човекът в околната среда- в техните местообитания и хранителни източници. Те са добър индикатор за състоянието на природата като цяло. Не само те, но и много други видове, страдат от човешката дейност- изсичането на горите, разораването на ливади", допълни Георги Стоянов.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40