Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Новоселско ремонтират детски градини, пострадали от проливните дъждове

Ремонтът в село Флорентин
Снимка: Светла Бондова

Напоследък в с. Неговановци на община Ново село се носи упорит слух, че училището се ремонтира, за да се превърне в общежитие за бежанци. Как стоят в действителност нещата?

През миналата година много райони в България бяха залети от порои. Отнесени бяха домове, добитък, ниви. Непрекъснато слушахме в медиите за бедстващи семейства. Може би затова силните дъждове и няколкото летни бури в нашата община бързо бяха забравени от хората. Но те нанесоха щети, макар и не в такива размери, върху различни сгради, между които бившите училища, в които сега се помещават детските градини на с. Неговановци и с. Флорентин. Ето защо по линия на възстановяване на щети от бедствия и аварии Община Ново село кандидатства и получи средства от резервния фонд на правителството за извършването на ремонт в двете сгради. Близо 110 хил. лв. се предоставят за филиала на ОДЗ "Акад. Ст. Младенов" в с. Флорентин, а малко повече- 127 хил. лв. бяха отпуснати за ЦДГ "Зорница" в с. Неговановци. В момента  текат неотложни възстановителни работи в сградите на двете детски заведения- смяна на покриви, шпакловка на стени, боядисване. Особено наложително бе възстановяването на укрепващата стена в училищния двор на с. Флорентин. В срок от 40 дни сградите и помещенията трябва да се приведат в съответствие с хигиенните норми, задължителни за този вид институти. Фирмата, която изпълнява ремонтните дейности, не е от нашия регион, но е включила като общи работници и жители на общината. По този начин средствата, които идват  при нас не само ще осигурят добри условия за отглеждането на нашите деца, но и работа, макар и временна, за безработни хора от общината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 септември 2024 година

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване. Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  С европейско..

публикувано на 20.09.24 в 18:10

Враца е сред най-слабо засегнатите области от безводието

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване . Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  Николов увери, че е..

публикувано на 20.09.24 в 17:02

Обвиняем за умишлено убийство в село Габровница отива на съд 

Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд обвиняем по дело за умишлено убийство на мъж в село Габровница. Подсъдимият е на 29 години, многократно осъждан, включително и като непълнолетен. Престъплението е извършено на 15 юли 2023 година в монтанското село Габровница. Починалият мъж е нападнат, докато е бил с гости пред..

публикувано на 20.09.24 в 15:43
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05