Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марта Михайлова и нейното докосване до Аляска

В "Другата истина" днес разговаряме с Марта Михайлова от Видин за живота й в най-северния американски щат- Аляска. Работила е там в продължение на четири месеца на студентска бригада, като студент в Техническия университет в София.

Снимка"Бригадата в Аляска е сериозна инвестиция, много труд и огромен културен опит. Още преди да тръгнеш са нужни пари и сериозна подготовка с агенции и да си наясно къде точно искаш да отидеш. Хубавото при мен бе, че аз знаех къде искам да отида и какво точно да правя. Като цяло е нужно да имаш някой и друг долар като пристигнеш в САЩ, което е задължително вече от няколко години. В Аляска се изкарват добри пари и все повече хора я предпочитат пред другите щати като място, където да се трудят. За мен обаче не това бе най-важното. СнимкаПросто чух мои познати да се готвят да заминават за там и веднага си казах, че това без мен няма да стане... Не го мислих много, а направо се хвърлих в приключението. В крайна сметка отидох в Аляска. Установих се в град Сюърд в Залива на Възкресението. Природата там е невероятна- фиорди, топящи се ледници и високи върхове от над 2 000 метра. Аз затова и избрах Аляска, защото съм активен планинар и любител на природата.

Сюърд, който е една от най-популярните дестинации в централна Аляска, е крайна спирка за много от корабите, които са насочени към Аляска. В градчето, което е с размерите на "Слънчев бряг", през зимата живеят около 2 000 души, повечето от които не са местни, а са пришълци от другите щати, избрали да се установят тук. Прекрасно място с много интересни хора. Често питаха нас, дошлите от другия Снимкакрай на света, как така избрахме точно Аляска, точно Сюърд... Там наистина е много интересно. Местните живеят в едни малки къщички и в каравани. Въпреки студа, в жилищата им е топло. Там така са устроени, че всички имат парно на газ. Всяка седмица минава един голям камион, който ги зарежда с газ. Интересното е, че кварталите им са направо разхвърляни из гората край града. Състоят се обикновено от фургони, долепени един до друг и колкото повече са фургоните, толкова повече стаи имаш...И въпреки, че в района има доста диви животни, хората не ги е страх. Свикнали са едни с други. Дори мечките, които често ровят по кофите за боклук, бягат като видят човек. Аз също видях две мечки по време на една от разходките ни сред природата. Както казах обаче, те са много страхливи и дори едната от тях бе побягнала в обратната посока още преди ние да я видим. По-интересното за мен бе, че видях един лос, който седеше и Снимкани гледаше. Аз съответно се засилих да го снимам отблизо и силно притесних другите от групата, защото тогава още не знаех, че лосовете са най-опасните животни в района. И не случайно- женски индивид е с размерите на расов кон и можеш сериозно да пострадаш, ако решат да минат през теб... И още нещо интересно що се отнася до животните там- в града, където живеех, бе пълно със зайци по улиците- те са като котките по нашите улици. Важното е обаче, че никой не гледа на тях като на храна... Основният поминък на местните там е риболовът и преработката на рибата. И друга интересна подробност- в Сюърд нямаше светофари... Що се отнася до местната кухня, там наблягат повече на бързо приготвената храна. Аз така и не заобичах някое от местните ястия. Там продължих да си готвя българската мусака и пълнените пиперки. Дори по Скайп обменях рецепти с майка ми в България. Все пак не мога да отрека, че домашно пушената сьомга много ми допадна...

СнимкаВ Сюърд работех като камериерка в един от хотелите. Живеех заедно с още едно момиче от Университета в приземния етаж на хотела. От заплатите ни удържаха по 100 долара седмично, които на края на сезона ни ги върнаха, понеже върнахме квартирата изрядна, както я бяхме получили.  Заплатата ни бе една идея по-висока от средната за страната като часово заплащане. Не мога да се оплача, доволна съм.

В града имаше още няколко българки. Запознахме се с тях на улицата- както си вървяхме един ден с моята съквартирантка и чухме българска реч. Доста се колебахме как да реагираме, но накрая ги настигнахме и заговорихме. Оказа се, че те също работят в един хотел, но той бе далеч от нас, извън града и затова рядко се събирахме заедно. В Анкоридж обаче срещнахме и други българи. Те определено се чуват, виждат се, разпознават на фона на останалите, особено по лутането насам- натам, объркването...

Аляска ще запомня с невероятно красивата природа и хората... Съжалявам само, че не можах да видя Северното сияние и не можах да пътувам с риболовен кораб. Надявам се обаче да се върна някой ден и тогава няма да ги изпусна..."

Цялото интервю с Марта Михайлова можете да чуете в звуковия файл, а повече за Аляска- във видеофайла към материала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50