Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите-чужденци във Видин

8
Снимка: Нора Йоцова
Днес си говорим за учителите-чужденци във Видин. Те са трима- двама от тях идват от САЩ, третата преподавателка е от Китай.

"На територията на област Видин, в училищата са трима чужденци-учители, които са в две училища-  СОУ "Цар Симеон Велики" и ГПЧЕ "Йордан Радичков", съобщи старши експертът по организация на средното образование в Регионалния инспекторат по образованието Боянка Никова и добави:
"От впечатленията, които имаме и информацията, която имаме в регионалния инспекторат, като изказани мнения на учители и ученици, е че те са много добре приети от учениците. Може би това се дължи на по-разчупената обстановка и по-различните методи на преподаване."

Старателни ли са видинските ученици в изучаването на китайски език? С този въпрос започваме разговора с Ан Ян  Джан, която е учител в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин:
Снимка"Да, децата на Видин са добри ученици. Аз мисля, че те са много сладки и добри. Мога да кажа, че децата имат желание да учат китайски и искат да опознаят китайската култура. Искам да съм им добра учителка и да ги науча. Да, китайският език доста трудно се учи. Някои от учениците знаят английски и аз мога да говоря с тях на този език, докато преподавам. Но има и други, които не знаят английски. Тогава аз използвам някои от латинските букви, за да изписвам думи и показвам с жестове, за да подскажа значението на думите. Мисля, че децата бързо учат и за тях е добре да се обучават на китайски език."

Младата американка Ейвъри Добс е учител в английската гимназия "Йордан Радичков":
Снимка"Аз съм Ейвъри Добс, учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин. Аз съм от Нешвил, Тенеси, Съединените американски щати. Напуснах университета миналата година, дипломирах се. Докато учех висшето си образование, обучавах емигранти в Америка. Учех ги на английски, за да могат да се адаптират в американската образователна система. Много ми харесваше това занимание. Имах трима ученици тийнейджъри, с които работех усилено, за да научат английски. Мисля, че това е добър начин да помогна на хората, които искат да научат езика ни. Така реших да дойда тук и да разширя обхвата на работата си. За първи път съм в България. Дойдох през август. Останах 2 седмици в София и после дойдох във Видин и започнах работа като учител. Има някои различия в образователните ни системи, но не са генерални. При нас в Америка имаме повече разнообразие в часовете- не си в един и същи клас всеки ден, има различни часове, имаме различни съученици и различни учители, но все пак училището си е училище и тук, и в Америка."

Голяма беше изненадата ми, когато научих, че неслучайно следващият ми събеседник е избрал да бъде учител в България. Ето как се представи 22-годишният Ашър Двир Джераси:
Снимка"Аз съм от Лас Вегас, Невада. Учил съм в университета в Масачузетс. В България съм от септември месец от програмата "Фулбрайт". Учител съм по английски в училище "Цар Симеон Велики" на 7,8,9,10 и 11 клас. Обучавам и отбора по дебати, който е част от организацията "БЕСТ", в която се обучават деца от цяла България. А през юли ще се върна в Съединените американски щати.
"Фулбрайт" е престижна организация- това е главната причина да съм тук. След като подадох заявление за участие, бях избран да дойда в страната. Избрах България, защото произходът на семейството ми е от тук. Баба ми е родена тук, баща ми е роден тук- в София. Те са български евреи, напуснали България през 1949 година. Заминали за Израел с много други български евреи, включително и от Видин, тогава тук е имало голяма еврейска общност. Идвам в България от много малък и имам задълбочен интерес към страната. Винаги съм искал да остана по-дълго време тук. Сега имам тази възможност. Завърших университета и тази програма ми дава възможност за една година да опозная Европа и България по най-добрия начин. Тук постоянно съм сред българи, излизам с учениците си и прекарвам много време с тях. Постоянно си взаимодействам с българите, научавам българската гледна точка за живота и споря по тази гледна точка."


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11