Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Украйна и участието им във войната с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В "Другата истина" коментираме основната международна тема от последните дни, касаеща в голяма степен и България-войната в Украйна и мобилизацията на етнически българи там. Какво точно става в тази бивша съветска република и чувстват ли се българите там защитени от участие във военните действия. За това разговаряме с директора на Всеукраинския център на българската култура в Одеса, Дмитрий Терзи:

Снимка"Естествено е, че мобилизират българи тук- нали всички ние сме граждани на Украйна. Освен тях мобилизират също и молдовци, гагаузи, дори руснаци, които живеят тук...Това не значи обаче, че всички отиват директно на бойното поле. Естествено за там канят онези, които имат военна специалност и опит. Обикновените хора трябва да бъдат подготвени за военните действия, а това струва скъпо, нужно е също и време. На бойното поле има българи доброволци. Знам обаче, че не са много. Правят го не заради парите или авантюрата, а защото са патриоти. Много от тях отраснаха със самосъзнанието, че принадлежат към тази страна...

Народът естествено протестира против това безумие, защото нито една майка не иска да има война. Специално ние, българите, обичаме и руснаците, и украинците- толкова време сме живели мирно с тях, помагали сме си взаимно... С една дума- за българите ситуацията е много сложна и затова чакаме мирно решение на въпроса. Защото не е правилно да става така, че във всяка къща и семейство хората да се мразят... Какво може да направи България ли? Честно казано в тази ситуация не знам какво може... Ние очакваме някое от държавните лица да посети Украйна. Би било хубаво и да се срещнем...

СнимкаТук има много българи, които биха искали да се върнат в България, поне докато отминат военните действия и обстановката в страната не се успокои. Този процес в една или в друга степен върви през последните 10-15 години. Има хора, които се женят в България, други откриват бизнес, трети- учат. Причините са различни, но това са само 15-20 процента от българското население тук.

Разбира се, че има българи и в размирните Луганска област и в Донбас. Това са предимно хора, които навремето отидоха там да строят мините след Втората световна война. Положението им е такова, каквото е и на останалите в тези райони. Те са или войници, или са се преместили в по-спокойната част на Украйна. Има обаче и такива, които са си останали там, защото никой не иска да напусне жилището си... Крият се по бомбоубежищата докато траят бомбандировките. И тук стана като в бивша Югославия, за съжаление... Ето защо трябва всички да обединят усилията си за спирането на тази неправилна война. Защото от нея страда най-вече народът- вече се наблюдава обедняване на населението, безработицата се увеличава... Хуманитарни Снимкапомощи идват от различни държави- Европа праща, Русия също, дори от България дойде малка помощ... Събират се също храни, дрехи и лекарства за фронта. Тежко е, но какво да правим. Вината е на политическите лидери, които не съумяха навреме да видят тази беда и да я спрат. Но не е време да говорим кой е прав и кой крив. Време е да спрем всичко това. Всички усилия трябва да са насочени в тази посока, за да се възцари мир и по най-бързия начин да се спре това безумие."

Убитите етнически българи в Украйна са няколко, а броят на мобилизираните във военните действия не е ясен. Това обяви посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Той беше в Снимкапарламента за разговори с политическите сили в България, по време на които ги запозна с последните събития в Източна Украйна.
 
"Загинали са няколко души българи", каза посланикът. Той не потвърди информацията за 40 убити и призова да се внимава с информацията по този "извънредно деликатен и чувствителен въпрос".

Балтажи не можа да съобщи и броя на мобилизираните на страната на Украйна във военните действия етнически българи. Причината е, че не се води статистика по езиков, религиозен или друг принцип за хората, които се мобилизират.

"Украинските етнически българи са част от украинското общество. Всички хора, които са мобилизирани, защитават териториалната цялост и свободата. Това е свещен дълг на всеки гражданин на една държава", каза украинският посланик.
 
Още теми в предаването :

*Междуведомствена група подготвя законови промени в подкрепа на семействата на деца на емигранти

*Девет българи са арестувани в Унгария при операция срещу най-голямата фабрика за нелегално производство на цигари в  Европа
*Българката Елиза Иванова е отново в надпревара за "Оскарите".

Цялото интервю с Дмитрий Терзи и подробности по темите от предаването, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50