Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеонаблюдение следи за корумпирани катаджии във Видин

6
Снимка: Анжела Каменова, Радио ВИДИН

Пътните полицаи във Видин вече извършват проверки с автомобил с вградена система за видеонаблюдение и постоянен аудиозапис. Целта е да се неутрализира възможността за корупция сред служителите на "Пътна полиция" към МВР.

"Системата за видеонаблюдение и аудиозапис е създадена, за да бъдат контролирани всички действия на служителите на "Пътна полиция", които работят по линия на пътния контрол. Автомобилът е снабден и с GPS-система, т.е. може по всяко време да се види къде се намира. Автомобилът може да работи самостоятелно, без да е необходимо предварително да е включен в специализирана полицейска операция и да се оповести мястото и часът на действието му, и е патрулиращ автомобил. Оборудвани са още няколко такива автомобила за видеозаснемане, които ще действат на територията на Районните управления в Кула и Белоградчик", обясни началникът на сектор "Пътна полиция"- Видин Владимир Герасимов.

Днес екип на "Пътна полиция" демонстрира пред представители на медиите проверка с автомобила с вградената система за видеонаблюдение. Акцията се проведе пред търговския център във Видин.

"В автомобила са инсталирани три камери, които записват постоянно, независимо дали двигателят работи. Едната видеокамера записва пред автомобила, другата- зад него, а третата записва в самия автомобил как се съставят документите за установените нарушения. Оборудван е и с два безжични микрофона, които записват постоянно, обхватът им е до 100 метра. Хубавото е, че откакто започнахме да работим с тази кола, много малко граждани влизат в пререкание със служителите дали са извършили нарушение или не, защото съгласно разпоредбите видеозаписите може да се използват като доказателство в съда. Автомобилът е със стикери, на които е изписано "Зона с постоянно видеонаблюдение", при спиране на гражданина, извършил нарушение, служителят го предупреждава, че е под постоянно видеонаблюдение и аудиозапис и ако не желае, може да не напуска автомобила. Замисълът е да се оборудват всички автомобили на пътния контрол", каза Ивайло Обретенов, началник група "Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" в Сектор "Пътна полиция" на Областната дирекция на МВР- Видин.

За един час днес униформените провериха 10 моторни превозни средства и установиха 11 нарушения по Закона за движение по пътищата. Пътните полицаи санкционираха няколко водачи, които шофираха без предпазен колан и включени къси светлини. Актове получиха и неправилно паркирали пред търговския център:

"Не сме от Видин и не знаехме, че тук е забранено да се паркира. Глобиха ни, но браво на полицаите, че си вършат работата. Ще си платим глобата с удоволствие, защото сме в нарушение."

С автомобила за видеонаблюдение ще се снимат и санкционират неправилно паркирали автомобили във Видин, както и спрелите на места за инвалиди пред търговските обекти, обясниха още пътните полицаи.

Същевременно остават в сила проверките по широкообхватния метод и за контрол на скоростта с технически средства, които се оповестяват предварително на сайта на ОДМВР-Видин, в рубриката "Пътен контрол", уточняват от пресцентъра на полицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Видабаскет" победи и "Спартак"

Мъжкият отбор на БК "Видабаскет" записа втора поредна победа в новото първенство на Българската баскетболна лига и оглави временното класиране. В среща от А група, Регион "Запад" видиначни се наложиха с 86:72 точки (28:19; 12:21; 23:16; 23:16) над "Спартак" Сандански в столичната зала "Триадица".  Момчетата на треньора Иван Тилев започнаха по-добре..

публикувано на 20.10.24 в 16:33

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11