Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на Земята отбелязваме днес

Снимка: WWF

На 28 март отбелязваме Часът на Земята. Това е най-голямата природозащитна инициатива в света. Милиони хора от целия свят символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще. Природозащитната организация WWF посвещава тази година Часът на Земята на реките, обясни говорителят на организацията Владимир Иванов:

"В 20.30 часа, когато вече е тъмно, започваме да гасим светлините. Освен в България, инициативата ще се проведе в цял свят. Миналата година 162 държави и над 7000 града, и 106 общини от България се включиха, ще видин тази година до къде ще се разпростре инициативата. Засега се очертава като най-мащабната световна инициатива с послание за природозащита."

"Изключи светлините, включи себе си!", призовават от екоорганизацията, на чиято страница в интернет могат да се
намерят подробности за различните инициативи, съпровождащи "Часът на Земята" у нас. Всеки може да отправи послания за реките, като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат, приканват още от WWF и предоставят за целта инструкции на сайта си.

Регионалната инспекция по опазване на околната среда във Враца и ДПП "Врачански балкан" ще отбележат Часът на земята. Експерти от двете организации, гости и граждани заедно ще изгасят осветлението на природозащитен център "Натура" в града. В програмата, посветена на инициативата ще се включат децата от група за народни песни "Славейче" от СОУ "Христо Ботев" - Враца. Ще се проведат викторини и забавни игри, посветени на опазването на природата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43