Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин празнува Цветница

13
Снимка: Нора Йоцова
Видин празнува днес Цветница, един от най-хубавите пролетни празници. Честването започна със Света Литургия,коята бе отслужена в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в областния град. Видинският митрополит Дометиан поздрави стотиците хора, събрали се в църквата.


" Днес за нас, гражданите на древният Бдин, е двоен празник, когато празнуваме 145 години от основаването на нашето Народно читалище "Цвят". Нека божието благословение да пребъдва над тоя град. Над всеки дом. Над родното наше читалище "Цвят", над неговите труженици и над всички нас, за да живеем като едно семейство и да изграждаме нашият град като културен център от древността до днес, край красивия бял Дунав. Честит празник! За много, много години! Амин!", поздрави митрополит Дометиан.
Снимка
По-късно литийно шествие потегли от храма до Крайдунавския парк. Официалната програма завърши на откритата сцена в парка, където се състоя празничен концерт на Народно читалище "Цвят 1870", на който се представиха всички школи към културната институция.

Отбелязването на днешният светъл християнски празник Цветница не е радостно за всички видинчани. Тежкото икономическо положение на областта помрачава празника. Това показа анкетата ни сред хората:
" Празнуваме, ако има с какво да се празнува, като няма с какво седиме по пейките, пари не дават. Не е празник за нас. Какъв празник? То големците взимат парите, а ние гладуваме. Това празник ли е? Ако го кажете, че празник за безпаричие...Цветница за кой има пари, за кой няма, какъв празник може да бъде?..."

Други видинчани, обаче спазват традицията:
" Цветница е християнски празник наш. За всички, които почитат цветята. Деца, булки, всичко, което е с име на цветя - трябва да ги уважаваме. В нашето семейство този ден е празник, защото имаме Елица, Невена, имаме още една внучка, която е Ралица... Аз празнувам имения си ден със семейството. Ходихме на църква. Взехме си върбичка за здраве, за късмет. Ние винаги си го почитаме и си го уважаваме този празник..."

Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Честит празник!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47

Трима рибари са заловени за бракониерство край язовир "Огоста"

Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста" .  Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си.  Заловените рибари са от Берковица, съобщи Валери Спасов , инспектор „Рибарство и контрол" ИАРА Монтана:..

публикувано на 21.05.24 в 16:51

623 нарушения на трудовото законодателство констатирани от началото на годината във Видинско

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила  Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за  първите четири месеца на 2024 година.  Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като  721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на..

публикувано на 21.05.24 в 16:30
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15