Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 април - Европейски ден за правата на пациента

Снимка: Архив Радио ВИДИН
На 18 април отбелязваме Европейския ден за правата на пациента. Този ден цели популяризирането на 14-те основни права на пациента и е повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване правата на пациентите в Европа. Това каза за РАДИО ВИДИН главният експерт в РЗОК Видин Десислава Петрова.

"Съществува, утвърден и е влязал в сила с обнародването си в "Държавен вестник" Национален рамков договор. НЗОК респективно РЗОК упражнява контрол за спазнване на правата и задълженията на здравноосигурените лица и това е водоещо право и задължение по този договор на нашата институция." - каза още Петрова.

Освен право на информация всяко лице има право на превантивни мерки; право на достъп; на съгласие; на свободен избор; на тайна и конфиденциалност; право на уважение към времето на пациента, на качество, право на безопасност, на иновации, право на избягване на ненужно страдание, на инидвидуално лечение, на жалване и право на обезщетение.

За да изберем къде и как да се лекуваме личният лекар е този, който трябва да ни насочи, уточни Десислава Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 1500 нови чатитали регистрира за седмица библиотеката във Враца

1572-ма са новите читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца, получили регистрация и достъп до личен виртуален читателски профил в рамките на Националната библиотечна седмица. Врачанската библиотека се включи с програма и подарък абонамент в дните от 13 до 18 май, припомниха от културната институция. За първи път чрез библиотеката, Враца..

публикувано на 24.05.24 в 10:09

Изграждат нови места за спорт и отдих в община Ружинци

Нови четири места за отдих, спорт и игри ще бъдат изградени до края на годината в община Ружинци. Две от тях ще бъдат построени в детските градини в Ружинци и Дреновец, обясни кметът Александър Александров. "Целта е да се подобри образователната инфраструктура в двете учебни заведения, да се подобрят съществуващите съоръжения за игри, както и да..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Днес, 24 май, честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът ще бъде отбелязан тържествено в целия български Северозапад.  Във Видин ще се проведе празнично шествие и награждаване на изявени деятели на културата, обясни Гергана Георгиева от Община Видин.  "Шествието..

публикувано на 24.05.24 в 08:00

Частно училище откриха официално във Видин

Частно начално училище „Митрополит Неофит Видински“ бе открито официално в навечерието на 24 май във Видин, съобщиха от общината. Създаването на учебното заведение е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация „Частно начално училище митрополит Неофит Видински". На церемонията присъстваха секретарят на Община Видин Емилиян Енчев,..

публикувано на 24.05.24 в 07:51

Снимката на 23 май 2024 година

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование"  в село Арчар  учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.   Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. Министерският съвет одобри..

публикувано на 23.05.24 в 18:10

Пешеходната зона на Враца с приз за най-добър проект, променящ регионите

Пешеходната зона на Враца получи приз за най-добър проект, променящ регионите, съобщиха от общинската управа.  Това е поредното признание за обновия булевард "Никола Войводов", наричан от местните с ласкаво "Пробива".  Преди месеци пешеходната зона беше отличена за модерния облик и в страната. Враца и още 4 града ще представляват България..

публикувано на 23.05.24 в 16:34
В с. Зверино ще облагородят детските площадки

Облагородяват мездренски села по програма ”Малки местни инициативи”

16 проекта по програма „Малки местни инициативи” са подадени в Мездра. Комисия е одобрила 8 проекта на инициативни комитети, на обща стойност 23733.50 лева..  С общински средства  НЧ ”Просвета 1925” Мездра ще изгражда „Зона за култура”, в Моравица ще доизградят открита сцена, Руска Бела, Дърманци и Очин дол кандидатстват за изграждане на зони за..

публикувано на 23.05.24 в 15:59