Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерата на "Грешникът Светец" е насрочена за Деня на будителите

Снимат филм по "Житие и страдания грешнаго Софрония"

Според създателите на филма, Софроний вярва, че ще е жив, докато е полезен. Затова не се страхува за живота си, а следва стъпка по стъпка и ден по ден мисията си.

18
Снимат филм за епископ Софроний
Снимка: Искрен Красимиров
Този понеделник в "Калейдоскоп" си говорим с едно необичайно семейство от Българския Северозапад- Искрен Красимиров, Илиана Минковска и Красимир Стефанов. Техните професионални занимания са повече от подходящи за създаване на съвременна текстова математическа задачка:

Двама от тях са оператори; двама от тях са журналисти; двама от тях пишат сценарии за документални филми; двама от тях са предали любовта към филмовото изкуство на третия, който е техен син... Намерете кой е той. Е, не е трудна за решаване тази задачка, нали? Най-вече защото всеки, който се интересува от съвременна нетрадиционна българска кинодокументалистика, вече знае отговора.

И познава Искрен Красимиров в ролята му на сценарист, оператор и основен продуцент на няколко филма, сред които "Хляб от Бога, богове от глина"- събудил духа на нашите предци, живели в сегашния Български Северозапад преди осем хиляди години; "Другото полувреме"- филм, уловил мигове от вдъхновеното, но много често и плашещо лице на българския футболен запалянко; филма "БОТЕВ: От Голгота към Свобода"- преоткриващ истините на Войводата и истините за Войводата; "Каменното съкровище от Мездра"- посветен на Мездренското Кале; "Живот на кръстопът"- в който оживяват истории от съдбата на писателя-пътешественик Алеко Константинов.

Искрен КрасимировПоследният филмов проект на железния екип е филм за Епископ Софроний Врачански, с работно име "Грешникът Светец". Част от снимачния процес за греховете и святото дело на епископ Софроний се случи във Видин- в музей "Конака", в църквата "Свети Пантелеймон", по брега на река Дунав.


Филип ФилиповЖитието и страданията на Софроний пресъздава с уважение и отдаденост човекът, който направи образа на Христо Ботев във филма "БОТЕВ: От Голгота към Свобода" и на Алеко Константинов във филма "Живот на кръстопът"- Филип Филипов. В тези откъси от филма, където оживява образът на духовника, звучи българска реч, която е в духа на оригиналните текстове на Софрониевото "Житие". Дали това няма да затрудни зрителите?

"Може да помислим за субтитри на съвременен български език", смята Искрен Красимиров.

"Ако зрителите активират познатото за епископ Софроний от училище, вероятно няма да имат нужда от надписи. Но за всеки случай- примерно заради по-младата публика, ще е добре да се подсигурим", подкрепя решението и сценаристът Илияна Минковска.

А на мен много ми се иска да вярвам, че ще са много малко хората, които ще имат потребност от такъв превод. Надявам се повечето зрители да чуят не само през ухото, а и през родовата си памет езика на Софроний. Както свободно го цитира режисьорът на филма Искрен Красимиров.

"За да предадеш послание на публиката, първо се учиш ти сам"- казва Костадин Султов- актьорът, който в  "Грешникът Светец" играе ролята на водещия.

Екипът, който снима филм за епископ Софроний, Снимка: Ваня МиневаС България в сърцето работят всички от малкия, но динамичен екип на художествено-документалната продукция, посветена на живота и делата на епископ Софроний. Според тях основните послания на филма тръгват към зрителната зала, произнесени от самия Софроний, който в своето "Житие и страдания грешнаго Софрония" разказва за живота си като за мисия- той е приел своите задължения към паметта и настоящето на нацията, защото вярва, че неговата мисия ще е определяща за това, ще има ли неговият народ бъдеще. Мисия, непосилна за обикновен човек. Мисия, която всеки ден го среща с риска да загуби живота си. Мисия, която той не може да не следва, защото тя го пази жив. Според създателите на филма, Софроний вярва, че ще е жив, докато е полезен. Затова не се страхува за живота си, а следва стъпка по стъпка и ден по ден съдбата си.

А кога ще завърши мисията по заснемането на филма за Грешника Светец Софроний? Освен във Видин и Враца, екипът снима в Котел, Арбанаси, Велико Търново, Черепиш, Бистрец, Струпец и Букурещ.

"За деня на будителите", казва Искрен Красимиров.

Щастливо виновен ли е един баща, който е предал на сина си любовта към своя занаят- питам Красимир Стефанов.

"Приятно е да си предава човек и пристрастията, и опита, и знанията на по-младите. И доколкото може, да им помага. Защото връзката между поколенията е много важна. Ние не просто обичаме професията си. Ние я живеем. Ден по ден. Често се случва хора, в които сме вярвали, да не ни подкрепят... Боли. Защото ние правим филми за личности, в които вярваме. И искаме да ги възкресим за съвременността", казва Красимир Стефанов. А аз си спомням за думите на неговия син, Искрен Красимиров, произнесени преди две години в "Калейдоскоп":

"Много хора си мечтаят за нещо, но никога не го опитват истински. Аз бих им казал- почвайте да правите нещата! Дори да се провалите, поне ще сте опитали. Нещата трябва да се правят".

За тях- кинаджиите от Враца Илияна и Краси, времената не са пречка. Затова момчето им мечтае, взема решения, споделя ги с близки и мечтите една по една се материализират. Защото всички те си обичат работата и я вършат с уважение. Независимо от времената. Или въпреки тях. Или точно заради тях... Защото животът е преди всичко състезание със самия себе си, в което "някой чупи рекорда, някой пада зад борда..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40