Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има дърво- няма дърво

3
Снимка: Радио ВИДИН

Сигнал за рязане на дърво срещу блок "Железничар" във Видин, между 3-етажна кооперация и гаражи, подадоха възмутени граждани в Радио ВИДИН. Потърсихме пресцентъра на Общината, за да попитаме каква е причината да бъде отрязано дървото и има ли издадено разрешително за това. От там ни отговориха писмено следното:

"След подадена молба от собствениците на имот с административен адрес ул. "Княз Дондуков" №39 в гр. Видин, общината е издала разрешително №5/05.07.2013 година за отсичане на дървесна растителност. Редът за отсичане на дървета е регламентиран в Наредбата за изграждане, стопанисване и опазване на озеленените площи и декоративна растителност на територията на Община Видин (публикувана е в сайта на Общината)."

Ето и какъв е редът за отсичане на дървета, регламентиран във въпросната Наредба, в Раздел II:

"Чл.24 (1). Разрешение за отсичане, преместване и кастрене на декоративна дървесна и храстова растителност се издава в писмен форма от:
     1. кмета на Община Видин;
     2. кмета на населеното място, когато броя на дървесната и храстова растителност е до 5 включително;
     3. кметските наместници, когато броя на дървесната и храстова растителност е до 5 включително като разрешението се утвърждава от кмета на общината.
     (2) Дърветата обявени за защитени природни обекти се отсичат въз основа на писмено разрешение от органите на МОСВ.
   Чл.25 (1) Разрешение за отсичане, преместване и кастрене на декоративна растителност се издава след писмена молба от инвеститора, собственика или други заинтересовани лица до общинската администрация или съответното кметство;
     (2) Когато исканата за отсичане декоративна растителност се намира в дворната част на етажна собственост, към молбата се прилага и нотариално заверено съгласие на всички собственици.
     (3) По молбите за преместване, отсичане и кастрене на декоративната растителност се правят проучвания и оценка въз основа, на които се издават съответните разрешителни или се прави отказ.
   Чл.26. Разрешителни по чл.24 се дава в следните случаи:
     1. За строителство, ремонт и реконструкция на всички видове обекти при невъзможност за запазване на озеленените площи и декоративната растителност;
     2. За реконструкция на озеленените площи и реконструкция на съществуващи паркови растителни композиции по утвърдени проекти;
     3. За премахване на изсъхнали и болни дървета, както и на дървета застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура;
     4. При премахване на последици от производствени аварии и природни бедствия.   
  Чл.27    (1) За отсичане на декоративна дървесна и храстова растителност по чл.26 т.3 в общинските и частни имоти получило  разрешителното не заплаща обезщетение, а възстановява броя на отсечените дървета на място указано в разрешителното;
     (2) За отсичане на декоративна дървесна и храстова растителност по чл.26 т.1. в общинските  имоти, преди издаването на съответното разрешително преносителя му е длъжен да заплати обезщетение по чл.33.
     (3) Когато молбата за премахване на декоративната дървесна растителност е направена от собственика и, и разрешителното е по чл..26 т.1, то той не заплаща обезщетение, а  възстановява броя на отсечените дървета на място, указано в разрешителното.
   Чл.28  (1) Отсичането или преместването на дървета и храсти по чл.26 т.1 т.2, за които има разрешение се извършва от инвеститора или собственика;
     (2) Дърветата по чл.26 т.3 и т.4 се отсичат от лицето получило разрешителното  или аварийната служба.
     (3) С получения дървен или друг материал разполага собственика."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 май 2024 година

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование"  в село Арчар  учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.   Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. Министерският съвет одобри..

публикувано на 23.05.24 в 18:10

Пешеходната зона на Враца с приз за най-добър проект, променящ регионите

Пешеходната зона на Враца получи приз за най-добър проект, променящ регионите, съобщиха от общинската управа.  Това е поредното признание за обновия булевард "Никола Войводов", наричан от местните с ласкаво "Пробива".  Преди месеци пешеходната зона беше отличена за модерния облик и в страната. Враца и още 4 града ще представляват България..

публикувано на 23.05.24 в 16:34
В с. Зверино ще облагородят детските площадки

Облагородяват мездренски села по програма ”Малки местни инициативи”

16 проекта по програма „Малки местни инициативи” са подадени в Мездра. Комисия е одобрила 8 проекта на инициативни комитети, на обща стойност 23733.50 лева..  С общински средства  НЧ ”Просвета 1925” Мездра ще изгражда „Зона за култура”, в Моравица ще доизградят открита сцена, Руска Бела, Дърманци и Очин дол кандидатстват за изграждане на зони за..

публикувано на 23.05.24 в 15:59

Ученици създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Ученици от Видин ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Те се включват в проекта   "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството".  Проектът е подкрепен от..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Фестивал на детските градини във Видин

Фестивал, в който ще участват възпитаниците на три детски градини, организира Регионалното управление на образованието във Видин. Инициативата е част от националната програма "Хубаво е в детската градина", каза за Радио Видин началникът на просветното управление Веселка Асенова. "Включиха се три детски градини "Детелина",  " Желязко Попниколов" и..

публикувано на 23.05.24 в 15:30

Със спортен празник в Арчар отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители по физкултура в България

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование" в село Арчар учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.  Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. По атрактивен начин, с разноцветни..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Мъж открадна чантата на възрастна жена от Мездра, по-късно я захвърли до дома й

На 22. 05. 2024г., в 20: 30 часа в РУ- Мездра е получен сигнал, че малко по- рано на улица в гр. Мездра, неизвестно лице, използвайки сила е издърпало дамска чанта от ръцете на възрастна жена.  Извършен е оглед на местопрестъплението и са намерени част от вещите, които са били в чантата. Чантата на жената е намерена в близост до дома й. Липси не..

публикувано на 23.05.24 в 11:46