Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слагат водомер на кладенеца, ако харчим водата за стопански цели

Снимка: Радио Видин Архив

Физическите лица, които са собственици или ползватели на недвижим имот, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб. м. на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води. Това каза Весела Комаревска от пресцентъра на Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен и добави, че това е разписано  в Закона за водите:

"Законът за водите не изисква монтиране на измервателни устройства на кладенците за собствени потребности, но, при неизпълнение на горепосочените условия, може да се укаже монтиране на измервателно устройство. За нарушение се счита, когато водата от кладенеца се използва не за собствени потребности, а за стопански цели. Обръщаме внимание, че посоченото количество на денонощие е за собствени потребности. Тоест -  потребностите от вода за домакински цели, както и за водопой на животни и за поливане в границите на собствения имот, с изключение на потребностите от вода за извършването на стопанска дейност и упражняване професия или занаят."

В Тарифата за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване изрично е посочено, че не се заплаща такса за водовземане от повърхностни и подземни води за задоволяване на собствени потребности на гражданите, при спазване на нормативната уредба.

Изграждането на кладенец за индивидуално безплатно водовземане става, без да е необходимо разрешително, но след като собственикът уведоми съответната Басейнова дирекция, каза още Весела Комаревска:

"При подаване на уведомлението се декларира, че кладенецът ще бъде изграден за водовземане за собствени потребности. Собственикът или ползвателят на имота, където е изграден кладенец при горепосочените условия, е длъжен в тримесечен срок от изграждането му да го обяви в съответната Басейнова дирекция. През последните 2 години се наблюдава увеличение на броя на подадените уведомления за намерения за изграждане на кладенци за собствени потребности на гражданите, но не може тази тенденция да бъде определена като бум."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00

"Дунавски ритми" ще завладеят Видин

Народно читалище "Цвят 1870" във Видин организира дванадесетото издание на събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми" . Над 400 участници от 15 фолклорни и певчески групи към читалищата в областта са включени в проявата, която е ежегодна. Целта на събора е съхраняване на фолклорните традиции, казва Любомир Илиев , секретар на НЧ "Цвят 1870":..

публикувано на 15.06.24 в 07:30

Снимката на 14 юни 2024 година

Тържествена церемония по връчването на дипломите за завършено средно образование се състоя в двора на видинската математическа гимназия.   Общо 76 ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи" получиха своите дипломи.  Видин изпраща четирима депутати , като ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС получават по един мандат. От Монтана също са четирима,..

публикувано на 14.06.24 в 18:00