Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профилактика на детското здраве

Снимка: Радио ВИДИН

В рубриката "Да поговорим за здраве" днес ще обърнем внимание на профилактиката на детското здраве.

Родителите трябва да знаят, че няма ограничения при избора на педиатър, който да следи растежа и здравословното състояние на техните деца след раждането до навършване на пълнолетие. За това трябва да уведомят личния лекар, който трябва да оформи избора документално.

"Когато това е изборът на родителите, личният лекар на детето може да го запише по тази програма "Детско здравеопазване". Първата здравноосигурителна книжка на детето е безплатна и тя трябва да се осигури от личния му лекар. Програма "Детско здравеопазване" съдържа най-големия здравноосигурителен пакет от прегледи, изследвания и имунизации, който се гарантира за заплащане от НЗОК. Личният лекар следи и за прилагането на всички ваксини на имунизационния календар. Личният лекар може да е общопрактикуващ или педиатър, което вече ограничава това да водим детето си при друг педиатър. Във времето родителят може да промени това свое решение. Не се допуска детето да се запише при личен лекар, който да е педиатър по програма "Детско здравеопазване" и след това да се дават направления за друг педиатър", обясни Десислава Петрова, експерт в РЗОК Видин.

Избраният от родителите личен лекар посещава бебето 2 пъти в дома до 28 ден от раждането. До навършването на 1 година личният лекар всеки месец следи теглото, ръста и прави оценка на психическото развитие. До 7-та година се прави и тест за чревни паразити. От 7 до 18 години един път годишно по време на профилактичен преглед се прави измерване на ръста, теглото и гръдната обиколка, на кръвното налягане, изследване на зрението и се следи за отклонения в развитието на опорно- двигателната система.

Д-р Илияна Цанкова е семеен лекар от Видин и работи по програма "Детско здравеопазване". Сред по-малките й пациентите са предимно деца в училищна възраст:

"Особено преди започване на учебната година от личния лекар се иска една специална бланка, в която се попълват всички показатели от физическото и нервнопсихическото развитие на детето. Така че задължително поне веднъж в годината тези деца минават при мен на профилактичен преглед. Мерим ръст, тегло и други показатели, с които ще гарантираме, че, започвайки учебната година, детето е в добро здраве. Имала съм един случай, в който при изследване на урината се установи патология, която навреме лекувахме и не допуснахме при това дете да се развие някакво бъбречно заболяване. Много активно аз обяснявам на родителите какво право имат децата им и какво трябва да се изследва, но повечето се притесняват и не питат", каза личният лекар д-р Илияна Цанкова.

До навършването на 18-годишна възраст личният лекар на детето провежда имунизациите. Той уведомява родителите за вида и за датата на поредната имунизация. Ако установи отклонения във физическото или психическото развитие на детето, наблюдаващият детето лекар по програма "Детско здравеопазване" го насочва своевременно към консултация с лекар специалист от съответния профил или към извършване на допълнителни изследвания, или лечение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50