Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтаният дом

7
Снимка: Радио Видин

Във Видин бяха връчени ключовете на новодомците в социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев". Настанени бяха 25 семейства. Две години след първата копка, обектите са готови, оборудвани са и приемат първите си наематели. Те ще трябва да заплащат освен консумативите, и наем от около един лев на квадратен метър. Най-големият апартамент е с площ 90 квадрата, най-малкият- 40.

Новоизградените жилища в квартал "Гео Милев" са 4 двуетажни сгради. Домовете са общо 30 с различна жилищна площ. Всяко семейство си има отделен вход, а помещенията са разположени на двата етажа на сградата. Има и обзавеждане - пералня, кухненски шкафове, маса, столове, легла. За семейството на Цецка Йорданова това е сбъдната мечта:


Снимка"От 2008 година живеехме в едно таванско помещение, в което беше много голяма влага. Условията там бяха - колкото ми е банята и тоалетната на вторият етаж тук, толкова ми беше стаята в квартирата. Три момиченца имам, които са на 15, 9 и 7 години. Там също съм плащала 100 лева, но за една стаичка. На свободен наем, но беше голяма мизерия. Ходене по мъките, но с много хубав край, като в приказките. Притеснявам се за зимата, как ще издържим финансово, защото къщата се отоплява само с климатици. Ние сме свикнали на дърва. Да се надявам, че ще успея с тока. Климатиците ме притесняват, защото не съм ползвала климатик до сега и не съм се отоплявала на ток. Интернета и телевизията не са ни приоритет за сега, по-важното е, че си имаме отделни спални и всичко е ново."

За семейството на Цецка Йорданова тази седмица е паметна, защото са се нанесли в новия си дом и са изпратили най-малката от трите сестри в първи клас. Натали Александрова също получи ключ от новото си жилище:

"Целият процес беше около 3 месеца, когато видяхме, че има такъв проект, понеже сме с две дечица и решихме, че имаме възможността да кандидатстваме. Със сигурност има още неща, които могат да се желаят, но като цяло всичко необходимо- има го, което е голям старт за всяко едно семейство. На мен много ми харесва, че жилището е съвременно, с климатик. Няма по-голямо удобство от това, особено за младо семейство, защото старият метод с дървата е доста труден. Трябва да има някой вкъщи, пък всички сме на работа. Така че това е възможно най-удобният вариант", разказва младата жена.

СнимкаВ новият жилищен комплекс изграден по проекта "Съвременни социални жилища в гр. Видин" е помислено и за хората с ограничена мобилност. Пред някои от домовете са изградени рампи за инвалидни колички и там са настанени семейства, в които има хора с увреждания. Маргарита Николова е настанена в едно от достъпните жилища:

" Около 3 години чакаме. Бяхме на свободен наем, панелка, по малко, по-голям наем. Тук ще живеем 4 човека. Малкото ми момченце е със заболявания и затова ни дадоха жилище с рампа. Тези се водят за хора в неравностойно положение и точно за това имаме спалня и долу. Горе е една и долу е една, за да може малкият да има достъп. Сега не е проблем, но с годините той расте и ще става все по-трудно да се качи нагоре. Да, определено ще ни е удобно и за паркинг, и за влизане с количката, и за излизане, и за абсолютно всичко. Няма да се мъчим със стълби, с асансьори и т.н. Защото си е цяло чудо да се качим, в момента живеем на 7-мия етаж и е много трудно и по-трудно ще става определено."

Трябва да признаем, че идеята е много добра - жилищния комплекс има обособени зелени площи около сградите, пейки, достъп от две страни през големи портали. Както вече стана дума има и достъп чрез рампи. В жилище за хора с увреждания се настаняваше и Димо Каменов:

Снимка" Два месеца ни отне цялата процедура. Преди това 2 години бяхме на свободен наем. Тук ще живеем 4 човека. Смятам, че е направено добре, удобно е. Доволен съм. Ще пожелая на моите нови съседи след три години да запазиме това, което сме получили в този му вид. Надявам се да намерим общ език, няма непреодолими неща, стига човек да реши да направи нещо. Не е трудно."

"Домовете, както и хората, имат душа и лице, в които се отразяват тяхната вътрешна същност." Харесвам тази мисъл на Александър Дюма-баща и смятам, че тя добре описва смисълът, който влагаме в думата "дом".

Сега новопостроените социални жилища във видинския жилищен комплекс "Гео Милев" имат вид, който са им придали архитектите. Може би след 2-3 месеца, когато отидем пак да видим как живеят хората в тях, ще видим техният нов излгед. Може би ще забележим индивидуалните щрихи на всяко отделно семейство и почеркът на по-ярките личности сред съседите. Дано хората да запазят добри съседски отношения и да покажат на обществото, че "социалните жилища" имат вече ново лице и нов вид стопани - грижовни, внимателни и пазещи своето имущество.

Цялото предаване "Заедно" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца посетиха читалището в село Долна Кремена

Народно читалище ”Просвета 1897” в мездренското село Долна Кремена посрещна деца от детската градина. Те разгледаха изложбата "Златна, благодатна есен", подредена във фоайето. Децата слушаха беседата на председателя на културното средище Бистра Цолова за плодовете, зеленчуците, билките и подправките. Възпитаниците на детското заведение подариха на..

публикувано на 02.10.24 в 16:17

Продължава обновяването на градската улична мрежа в Мездра

Продължава основният ремонт на 17 улици в град Мездра , които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 г., съобщават от местната управа. Обновяването на градската улична мрежа се извършва с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година в размер на малко над 4 720 000 лв. В момента се полагат два..

публикувано на 02.10.24 в 15:08

Спектакълът "Благодаря, България" ще гостува на Белоградчик

Спектакълът "Благодаря, България" ще бъде представен в Белоградчик  на 19 октомври .  Представлението комбинира елементи от съвременен танц, 3D мапинг, фолклорни мотиви и огнено шоу, каза Боян Минков , кмет на общината. "Този спектакъл се явява първи в България след големия му успех в Аржентина, където печелят първо място на едно биенале на..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Националният литературен конкурс "Яна Язова" събра 120 творби

Приключи приемът на творби за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова" . Над 120 са постъпилите стихотворения и разкази на автори от цялата страна, информират от библиотеката при Народно читалище „Постоянство 1856” в Лом . Организаторите напомнят, че резултатите ще бъдат обявени на 14 октомври 2024 г., а наградите ще се връчат на 18..

публикувано на 02.10.24 в 12:26

Полицията разследва опит за телефонна измама в село Липен

Неизвестни извършители са опитали да измамят  възрастно семейство  в   монтанското село Липен .  Потърпевшите са подали сигнал за престъплението на 30 септември. Те заявили, че същия ден, около 13:50 часа,  получили обаждане от скрит номер на домашния им телефон, при което жена се представила за служител на енергийно дружество и им казала, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Двама младежи са задържани за грабеж в село Гара Орешец

Двама младежи , на 16 и 18-годишна възраст, са задържани за грабеж във видинското село Гара Орешец . Престъплението е извършено в местната здравна служба около 04:30 часа на 1 октомври. Извършителите нападнали останалия да пренощува там 53-годишен стоматолог от Белоградчик, като го ударили с метален предмет в лицето. Нападателите отнели чанта в..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

Открит е трупът на обявен за издирване възрастен мъж от Вълчедръм

Тялото на  70-годишен мъж от град Вълчедръм е намерено в канавка до железопътната линия Мездра - Враца . Сигналът за трупа е подаден вчера, 1 октомври, в полицията. Мъжът е бил обявен за издирване предния ден.  Криминалистите не са установили видими следи от насилие. Образувано е досъдебно производство за умишлено убийство. 

публикувано на 02.10.24 в 10:44