Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За правата на наследниците върху рентата

Снимка: Радио ВИДИН

Започна раздаването на рентата. Хората, които имат земя и не могат сами да я обработват, или не искат, са я дали на арендатори. Често пъти наследниците на една земеделска земя са няколко- в тези случаи обикновено хората помежду си уреждат кой на колко декара има право и след това какво ще правят със собствеността си- дали ще я продават, обработват сами или ще сключат договор с арендатор.

Оказа се, че има случаи, когато наследник се явява впоследствие и претендира към земята и пред арендатора за част от рентата. Така се случва с Аспарух Спасов от видинското село Неговановци. Той има 49 декара земя, която е дал на да я обработват. За което има сключен договор от 5 години.

"Тази година се оказа, че някой от братовчедите имат претенции. Към мен никой не се е обърнал. Отишли братовчедите в Поземлена комисия в Ново село, искали и те да вземат участие и да запишат в същата кооперация или в друга кооперация. След това този дето раздава рентата призна, че Община Ново село не им уважава тяхната молба и остава само моята законна, защото аз имам въвод в тези декари.

Аспарух Спасов, наследник на земя, Снимка: Радио ВИДИНПрати ме арендаторът при негов адвокат. Казва: "Ти нямаш проблеми с братовчедите, а имаш проблеми със заместника на арендатора. Ти имаш договор с арендатора и си законният наследник, а който има претенции по съдебен път, да си вземат полагаемото." Но досега няма никакви претенции от братовчедите"
, разказа Аспарух Спасов.

Аспарух Спасов е наследил земята от дядо си. Казва, че баща му е имал четирима братя, които са се отказали от наследство, защото са получили зестри, когато се оженили.

Потърсихме мнението на арендатор- дали се е сблъсквал с такива проблеми и какво обикновено се прави в такива случаи. Законът е категоричен- взаимоотношенията между наследниците на земеделска земя трябва да се уредят между самите тях. Един арендатор не е страна при такъв имуществен спор. Той не може да знае всеки един от наследниците на каква част има право. Това вероятно налага готвената промяна в Закона за ползването на земеделски земи, според която арендаторът трябва да сключва договор със 100% от наследниците. Това ще е голямо затруднение, защото много от хората ги няма в страната. В същото време, за да може един арендатор да обработва земя, трябва да има правно основание, така може и да заявява подпомагане с евросубсидии. За да се докаже правно основание, трябва да има сключен договор. Ако не може да бъде сключен договор с всички наследници, земята ще остане като "бяло петно". Ползвателят продължава да я ползва, но внася по сметка на съответната община парична рента, въз основа на средно- рентния размер на землището. Така собствениците са ощетени. Още когато бе възстановена земята, трябваше да бъде възстановена на наследниците, а не на собствениците, за да се избегнат подобни неразбории. Тук казусът се тълкува от Закона за арендата в земеделието, през закона за имуществото и Закона за наследството. Ако рентата е изплатена в пълния размер на единия от наследниците, всички останали имат основание да оспорват. В този случай арендаторът има право да игнорира договора, който е за не по-малко от 4 години или плаща съответната част, което е надплащане на рентата, с презумпцията да си я приспадне през следващата година.

Потърсихме мнението и на адвокат Пламен Стефанов:

"При всички положения всеки един съсобственик има право да предявява претенции за собствеността си или за част от нея. Друг е въпросът как трябва да се предявят тези претенции. Що се касае за земеделските земи, които са отдадени под аренда, не би могло да се претендира спрямо арендатора да бъде извършена подялба на дължимата рента или на дължимата сума, която се плаща вместо арендна вноска. Първоначално съсобствениците или наследниците на земята би трябвало да извършат своята делба, доброволна или съдебна. Съдът или те самите да определят своите дялове какви ще бъдат и чак тогава би могло да се претендира вече и за подялба и на арендното плащане. Това обаче ще се яви излишно, тъй като след като бъде поделена земята между наследниците, всеки един от тях ще има самостоятелно право да получава самостоятелно рента и други дивиденти, които се дължат върху тази земя."

Арендаторът трябва да изпълнява договора, който има сключен между него и арендодателя за времето, за което е сключен, да заплати уговорената сума и евентуално да даде другите дивиденти съгласно споразумението. Арендаторът няма право да извършва подялба, нито може да задържа части.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40