Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се грижим за социално слабите и възрастните хора през зимата

На топъл обяд в обществената трапезария

Снимка: Радио Видин
През 2014 г. линията на бедност за страната е 323.75 лв. средно месечно на човек от домакинство. Под прага на бедност са били 21.8% от българите, показва справка на Националния статистически институт. Оценките, в зависимост от типа на домакинството, показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и семействата с три и повече деца. През 2014 г. рискът от бедност в сравнение с 2013 г. нараства с 10.8 процентни пункта при домакинствата с три и повече деца и с 11.3 процентни пункта при самотните родители със зависими деца.

Може ли домакинството да си позволи, ако желае, консумация на месо, пилешко или риба всеки втори ден? Само 44% от българите отговарят положително на този въпрос. Малка възможност да се помогне на хора в такава нужда е обществената трапезария, която работи към общините. Във Видин 108 души от началото на месеца получават в нея топъл обяд.
 
Снимка"Критериите за одобрение са ниски пенсии, като с предимство са скитащите и бездомните, които са седем лица. Всеки работен ден се раздава обяда- първо, второ и хляб, с икономиите от месеца последните дни на месеца има и десерт"- обясни Гергана Заркова, специалист в направление "Социални услуги и здравни дейности" в Община Видин.

Персоналът се стреми да задоволи нуждите на хората от пълноценно меню с разнообразна супа всеки ден. В деня, когато посетихме трапезарията, менюто бе: супа топчета и риба с гарнитура. А доволни ли са потребителите и какво биха искали да се промени в отношението към най-уязвимата прослойка от обществото- ето какво показа нашата проверка.

Снимка"От пенсията ми са останали 20 лева до 7-ми другия месец, кое по-напред? Племенници имам, те ми купиха дърва. Десет години съм работила след пенсия, а накрая те не ми я увеличиха, малка била осигуровката... Аз съм на помощи, 42.90 лв. ми дават. Ям всичко, което сготвят, защото друго няма. Слагат и месце, и кокалчета, топло е. Тук идвам за обяда, но биха могли да ни пускат вътре преди 12 часа, да не стоим навън на студа..."- казаха хората от социалната трапезария.

А каква е грижата от страна на Общината през зимните месеци за социално слабите семейства и възрастните хора, които имат нужда от помощ? Знае ли се колко са хората без дом във Видин? Колко души приютява Центърът за временно настаняване? Анжела Каменова потърси отговор.

Снимка"Целевата група са бездомни лица, за тях от дирекция "Социално подпомагане" се издава заповед за настаняване. Капацитетът е за 10 лица, през зимата работим и над капацитета. Освен подслон, осигуряваме храна на обяд, а за вечеря им осигуряваме храна от обществената трапезария, която остане непотърсена. Услугите в Центъра за временно настаняване не са безплатни за хората, които имат някакъв доход, като например от пенсия, затова бездомници понякога отказват да бъдат настанявани. За престоя се плащат 30% от месечните доходи. Хората, които нямат доход, не плащат такса. Престоят е максимум до три месеца"
- поясни ръководителят на Центъра за временно настаняване Анета Георгиева.

Ограничава ли се домакинството при отоплението на жилището поради недостиг на средства? На този въпрос при проучване на Националния статистически институт около 40% от населението отговаря положително. И тук е ролята на държавата- да помогне в тежките зимни месеци. Иванка Петрова попита в Община Белоградчик как се справят с подпомагането на социално слабите.

"Община Белоградчик доставя дърва на преференциални цени на деца сираци или полусираци, както и на самотноживеещи възрастни хора. До момента са подадени около 153 заявления за доставка. Целогодишно доставяме храна от домашния социален патронаж на преференциални цени на самотноживеещи или трудно подвижни хора. С решение на Общинския съвет се гласуват суми за подпомагане на тежко болни хора"
- каза временно изпълняващият длъжността кмет на Община Белоградчик Росен Младенов.

Още за грижата за социално слабите хора може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45