Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли да намалеят престъпленията срещу животни

Снимка: Радио ВИДИН

Днес в предаването "Еко Свят" търсим отговори от институциите, ангажирани по места с престъпленията върху животни. Преди дни в столицата се проведе кръгла маса за бъдещето на зоополицията в България. Тя имаше за цел да се очертаят насоките, по които ще работят министерствата и организациите във връзка с насилието над животни. На срещата имаше евродепутати, представители на прокуратурата, на Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи, Министерство на земеделието и храните.

Още от 29 юни 2015 година са определени в Областната дирекция на МВР Видин конкретни полицейски служители, които да участват в групите по разследване и разкриване на престъпления, свързани с посегателства и прояви на жестокост спрямо животни.

"Общият брой на тези служители е 8, като същите са с оперативни и разследващи функции. От Областна дирекция на МВР Видин това съм аз, за Районното управление са определени 3, за РУ Белоградчик - 2-ма служители и за РУ Кула- още 2-ма служители. За уточнение на вашата аудитория желая да подчертая, че тази зоополиция в този смисъл, който повечето хора влагат, т.е. тези определени служители, не се занимават само и единствено със случаите на посегателства спрямо животни, а те изпълняват своята ежедневна и рутинна дейност и при наличие на евентуален инцидент, се сформира екип и се посещава местопроизшествието. Случаите, с които се занимават зоополицаите, са изрично разписани в Наказателния кодекс. Това са три основни текста, а именно- чл. 325 "а", "б" и "в" от Наказателния кодекс", каза Мирослав Мирославов, инспектор от Криминална полиция към ОД на МВР във Видин.

Чл. 325 "а" криминализира дейността по организиране и участие в боеве с животни, както и отглеждането, тренирането и предоставянето им за такива прояви. Санкцията е кумулативно лишаване от свобода до 5 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Също така е предвидено лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 50 000 лева, когато деянието е извършено повторно, когато е направено от ветеринарен лекар или техник, когато на боевете са присъствали малолетни или непълнолетни лица и когато боевете са заснети с цел разпространение. Същото наказание е за организаторите или участниците в залагания при такива боеве.

Чл. 325 "б" от Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лева за хората, които проявяват жестокост към гръбначно животно, като му се причинява смърт, тежко или трайно увреждане. Санкцията е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лева, когато деянието е извършено от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животно или полагане на грижи, когато е извършено по начин или със средства, опасни за живота на хората или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост, както и на публично място или повторно.

"Имаме вече няколко такива случаи от тази и миналата година на такива престъпления. Разследвани са, образувани са досъдебни производства. По един от случаите от миналата година имаме осъдено лице. Това беше случай, в който лицето със законно притежавана ловна пушка застреля кучето на съседа, тъй като го напада и ги дразни. Лицето е осъдено, има условна присъда и в същото време му е отнето разрешителното за ползване на ловно оръжие", обясни Мирослав Мирославов.

Чл. 325 "в" от НК криминализира престъпното бездействие- когато лицето не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което животното причини средна, тежка телесна повреда или смърт. Наказателната санкция е висока и се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба до 10 000 лева.

СнимкаСигналите за насилие над животни могат да се подават на телефон 112, както и в най- близките Районни управления, на Общината, както и на неправителствените организации. След приемането на подобен сигнал, мястото се посещава и запазва от най-близкия полицейски патрул, като при наличие на данни за извършено престъпление се сформира група от разследващ полицай и оперативен работник, евентуално експерт и вещо лице от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). На място се извършва оглед, като се търсят следи, установяват се очевидци, издирва се извършителят на деянието. Ако има труп, се изземва и се предоставя на ОДБХ, където се извършва съдебно- медицинска експертиза за установяване причините за смъртта на животното. При наличие на данни за отравяния се извършва и токсико-химическа експертиза на НИКК /Научноизследователския институт по криминалистика и криминология/. Образува се наказателно производство и при наличие на конкретен извършител на деянието му се повдига обвинение, материалите се изпращат на Районна прокуратура Видин. Следващата стъпка е внасяне на обвинителния акт в съда.

Ако няма данни за извършено престъпление, но все пак има данни за нехуманно отношение към животните, се преценява на място конкретният случай. Полицейските служители могат да съставят протоколи за предупреждение на собствениците, могат да сигнализират природозащитните организации, Общинския приют за кучета.

"Тези престъпления нямат масов характер, обаче предизвикват много голям обществен отзвук. Ние работим по тези случаи, стремим се да стигаме до извършителите и същите да бъдат съответно наказвани. Апелираме към всички граждани да бъдат по-бдителни, да проявяват толеранс към животните, да няма проява на жестокост", допълни инспектор Мирослав Мирославов.  

Снимка"Със създаването на звено "зоополиция" ще насочим усилията не само към наказване на извършителите, но и към превенцията на насилието над животни." Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на кръглата маса "Бъдещето на зоополицията в България", която се проведе в Информационния център на Европейския парламент в столицата. Заместник-министър Красимир Ципов отбеляза, че МВР винаги е имало активна роля в борбата с насилието над животните.

Знаят ли видинчани, че вече има създадени структури по места в полицията, които ще се занимават с постъпилите сигнали за престъпления срещу животни и какви са очакванията на хората?

"Не съм чул... Не, не знам... Абе, чул съм, ама... Не... Това не знам... От вас чувам... Възможно е да намалеят престъпленията срещу животни. Аз имах инцидент преди около година с един питбул, който беше пуснат и нападна кучето ми. Разминахме се без инциденти... Нашумяха тези престъпления напоследък, проблемите станаха много сериозни. Чувала съм и за натровени, и агресивни кучета... Би трябвало да намалеят престъпленията срещу животни. Очаквам да има подобрение... Трябва да се налага наказание... Тези, които имат кучета, да си ги затварят. Хапят, по някой път се пускат по хората... Животните какво са виновни, хората са виновни, защото отношението на човека към животното определя и обратното. Животните не са лоши, не са зли, ако не сме и ние зли..."

Потърсихме Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните във Видин и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, която отговаря и за Видинска област и попитахме дали има изпратени конкретни мерки за действия при сигнали за престъпления над животни след проведената в столицата среща за бъдещето на зоополицията. Обясниха ни, че все още не са пристигнали разписани конкретни мерки и за момента няма как да коментират темата.

СнимкаСрещнахме се с представител на видинското дружество за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание". Доброволците се надяват, че ще могат да бъдат от полза на полицаите, които са определени да поемат сигналите за престъпления срещу животни, каза Теодора Лилова от организацията:

"Надяваме се да работим заедно, защото имаме обща цел- ограничаване до минимум насилието над животни, причинявано от хора или нещастни случаи. Като НПО, която съществува близо 4 години, се надяваме да се обърнат първо към нас, след като бъдат преназначени кадрите за зоополицаи. Защото ние сме запознати изцяло със случаите, с районите, с бездомните животни, с хората, които често упражняват насилие върху тях."

Организацията обаче няма никакви правомощия да направи нещо, след като получи сигнал за насилие над животни. А такива сигнали получават постоянно.

Тази седмица има 4 сигнала за пострадали кучета във Видин
. Едно домашно куче се предполага, че е погълнало отрова в района на Драматичния театър, догато е било със стопанина си, след това е заведено при ветеринар, но е било евтаназирано. Видинчани са сигнализирали в сдружението за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание", за още два случая на умрели бездомни кучета. Едното е намерено в района на Речна гара, а в комплекс "Химик" има още две. Едното от тях е спасено. За тези случаи не е съобщено в Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните, каза ни директорът Валери Георгиев. Когато се подаде сигнал за мъртво куче, от ОДБХ могат да приберат трупа, да вземат проби за изследвания и ако се установи, че е умряло от отрова, да уведомят полицията, защото това е престъпление. Труповете се съхраняват във фризери на дирекцията или в общинския приют, а се прибират от колата на екарисажа, която идва във Видин 2 пъти седмично.


Снимка: Тони АтанасовДруг случай на нехуманно отношение към бездомно куче, за щастие завърши с добър край. Преди дни Тони Атанасов от Козлодуй намери малко кученце, боядисано с боя и захвърлено в контейнер. Кученцето е на 2 месеца и едва ли на тази възраст може да направи нещо толкова лошо, че да стане причина някой да го убие по такъв мъчителен начин. Свързахме се с частна ветеринарна клиника в Козлодуй, където лекарите са оказали помощ на мъничето и сега се възстановява. Говорим си с д-р Йосиф Еленков от ветеринарна клиника "Санте Вита" в град Козлодуй:

"С човека, който го доведе, от много време работим с него. Той е много активен по спасяването на животни. Случайно го е намерил, помагайки на друга наша клиентка. Чули са скимтене от близкия контейнер, проверили са и са намерили кученцето, залято със зелена боя. То е на около месец и половина- два, женско е, изнемощяло. Колегите са го приели, изкъпали са го. Обезпаразитено е и към момента е стабилно, в добро състояние е. Свързали сме се с природозащитна организация, която ще поеме случая и дори вече има осиновител. Засега нещата се развиват добре."

Кученцето е във ветеринарна клиника "Санте Вита" в град Козлодуй, защото трябва да се обезпаразити още няколко пъти, да наддава на тегло, за да може да му се постави поне една ваксина преди да се осинови.

"Не мога да кажа каква е боята, прилича на някакъв латекс. Хубавото е, че няма поражения върху кожата, поне към момента, като изгаряне и увреждане. Боята е била засъхнала върху козината. Това, което би могло да се случи, ако е по-силна боята и по-токсична, е изгаряне. Което може да доведе до доста сериозни изменения и проблеми, особено на такова малко кученце. То е сигурно килограм и половина и много трудно би се възстановило след едно такова изгаряне", допълни д-р Йосиф Еленков.

Това не е единичен случай за ветеринарните лекари в Козлодуй. В клиниката са се сблъсквали и с други пострадали от хора бездомни кучета. Като вързани в плик няколко кученца и пуснати в дупка, прежулени със сезал около врата, захвърлено куче с впита тел през корема, огнестрелни рани от "доброжелателни съседи".

"Случаи има и е добре, че се обръща внимание на тези неща, защото за нас това са си рутинни случаи от практиката. Никой не обръщаше внимание преди на тези неща. Трябва да се промени съзнанието на хората, че не е безнаказано това нещо и това, че е куче или друго животно, не означава, че можем да си правим с тях каквото си искаме, да се тероризират и нараняват животните. Идеята на тази зоополиция е да има някаква отговорност и респект към живота, защото това може в един момент да е пострадало дете"
, коментира ветеринарният лекар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40