Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за "Дърво с корен"

Снимка: Конкурс Дърво с корен 2015

Днес в предаването "Еко Свят" ще ви представим финалистите в конкурса "Дърво с корен 2015", за които вече може да гласувате. Доколко защитени са защитените територии в България и как ги опазваме- това е другата тема в предаването. Ще говорим и за замърсяването на река Войнишка, която тръгва от Раковишкия Балкан и се влива в река Дунав след град Дунавци. Преди дни бе подаден сигнал за замърсяването на водите и за умряла риба.

Фондация "ЕкоОбщност" обяви финалистите в конкурса "Дърво с корен 2015" и даде старт на онлайн гласуването за победител в тази инициатива. Тя събира много хора от цялата страна, защото ги обединява в любовта им към природата и към безмълвните, но значими за всяка екосистема "деца на природата", без която и хората не могат - дърветата, казват организаторите. 70 номинации от цялата страна постъпиха тази година за участие в конкурса. Финалистите са определени от жури.

Тази година няма финалист в категорията "Дърво с корен" от Северозападна България, както се случи миналата година с чинара от видинското село Арчар, но в другата категория "Вековните дървета говорят" журито се е спряло на три дървета, сред които е дъбът на Йордан Радичков от вече несъществуващото село Калиманица в област Монтана.

"Вече може да се гласува на сайта Дърво с корен. Гласуването ще продължи до 9 декември 2015 година, а на 15 декември ще обявим и наградим спечелилите в гласуването дървета и победителите в останалите две допълнителни категории "Млад природолюбител и доброволци, участвали в акции по залесяване, които се избират от журито на конкурса, а не чрез гласуване", обясни Александра Георгиева от фондация "ЕкоОбщност", организатори на конкурса.

Снимка: Илияна ТеневаМалко след като журито определи победителите в двете допълнителни категории дойде новината за незаконни действия в местността Меча поляна на Природен парк Витоша, довели до унищожаване на 20 дка смърчови фиданки, финансирани с европейски средства и засадени от доброволци. Фондация "ЕкоОбщност" осъжда този акт, при който млада гора на Витоша беше унищожена, каза Александра Георгиева от организацията:

"Миналата седмица, когато се събра журито, за да отличи финалистите и победителите в допълнителните категории, журито на конкурса много хареса и реши в категорията за доброволци залесители да бъде победител номинацията на Илияна Тенева от София, която ни разказа как с други доброволци са участвали в масово залесяване със смърч в Природен парк Витоша. Тогава имаше индикации, че може би там е започнало някакво унищожаване на терена, но все още никой не предполагаше до какви мащаби ще стигне това нещо. Няколко дни по-късно, когато ние трябваше да съобщим победителите в категориите, в един момент се разбира, че от нейната "мечта за гора", както беше нарекла своята номинация, не е останало почти нищо. За момента неизвестни извършители, на практика, са изкоренили и изровили терена, на който тези доброволци са залесявали, още повече, че това е терен, който е залесяван в продължение на няколко години с европейски средства. Сега изведнъж това нещо просто го няма."

Снимка: инж.Тома БелевВсички хора, които не са съгласни с това, което се случва на Витоша и Пирин, излязоха на протест, организиран от коалиция "За да остане природа в България". Исканията са няколко, но основното искане е незабавно да бъдат спрени тези дейности, които говорят за предстоящи строежи; да бъдат уволнени директорите на двата парка, да бъдат преразгледани плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин, които според природозащитните организации далеч не са това, което трябва да бъдат. Коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" организира протести в 6 града на страната срещу незаконните действия в българските Природни паркове. На 9 ноември 2015 г. при проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с над 1500 фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в Природен парк Витоша в последните дни. Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в местността Меча поляна с участието на над 200 души, пише на сайта си организацията. Според официалния резултат от проверката няма установени извършители.

Снимка: Природен парк Врачански БалканНе така стоят нещата в Природен парк "Врачански Балкан". Там няма масови изсичания на гори. Доколко хората свикнаха с това, че всичко, което се намира на територията на Природен парк "Врачански Балкан" е обект на опазване и съхранение на видовете и биоразнообразието, кои територии са защитени и кое е нарушение срещу природата? Йорданка Герасимова разговаря по темата със Зорница Стратиева, представител на Асоциацията на парковете в България, която е една от организациите- членове на коалиция "За да остане природа в България".

"Имаме информация, че хората в началото са си мислели, че изобщо не могат да стъпят в защитената територия. Те знаят, че това е специална територия, която съхранява защитени видове растения и животни, но могат да посещават тази територия и тя е отворена за туристи. В Природен парк "Врачански Балкан" управлението е много добро и има много добра комуникация между гражданите, парковата дирекция и отделните държавни институции. Докато в Централен Балкан имаше големи проблеми със сечите. Ходихме на проверка пролетта и бяхме свидетели на изнасяне на огромен дървен материал от границите на защитената територия, а Националният парк е с много по-строги защити отколкото един Природен парк", каза Зорница Стратиева.

Асоциацията на парковете в България е член на коалиция "За да остане природа в България", в която членуват множество природозащитни организации. Поддържат и връзка с други НПО, които имат желание за опазване на природата в България.

СнимкаЗа друг екологичен проблем сигнализираха жители на село Буковец и град Дунавци- преди дни беше подаден сигнал за замърсяване на река Войнишка, която минава през землищата на населените места и се влива в река Дунав след Дунавци. Сигналът е за оцветяване в черно на водите и за мъртва риба. Потърсихме хора, които живеят край моста на реката в Дунавци, за да разберем какво се е случило:

"Да, видях, имаше много умряла риба. Не знам от какво е това. Водата беше черна като катран три дена. Сега се е избистрила. От както се помня не се е случвало такова нещо. Говори се, че нещо отгоре към Старопатица, Кула е изпуснато... Идете и вижте откъде тече това, откъде идва... Не съм видял, защото живея в другия край на Дунавци. Долу, понеже имам приятели и казаха, че много мъртва риба е имало. Една година там риба няма да има. У тая държава виновник не се намира... Започна да се говори първо в барчето. И аз видях реката- наистина беше черна, на самия бряг имаше черни отлагания и умряла риба. Ние си мислим, че са някви химикали, нищо чудно да е от земеделски производители. Един ден със сигурност водата беше абсолютно черна, на другия ден започна да се изчиства. Тук казват, че тази година е имало още един такъв случай, но е било по- слабо..."

Сигнал за мъртва риба и замърсяване на река Войнишка е подал кметът на Дунавци Димчо Скорчев.

"На мен ми се обадиха познати от село Буковец- че водата била оцветено в черно. Проверих на моста в Дунавци и действително- водата беше много черна и след половин-един час рибата започна да се обръща. Обадих се на 112 и на РИОСВ Монтана. Имам информация, че са идвали и че са взели в буркани вода за изследване. Рибата е изтровена. Нямам обяснение какво е това нещо и кой си е позволил да убие природата", каза кметът на Дунавци Димчо Скорчев.

СнимкаЕксперти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)- Монтана, която отговаря и за територията на Видинска област, са проверили сигнала за мъртва риба по бреговете на р. Войнишка и оцветяване на реката в черно. Взети са две проби от повърхностните води- при моста на гр. Дунавци, на около 10 км по течението на реката от мястото, посочено в сигнала и преди вливането на река Войнишка в река Дунав, както и при моста в село Буковец от мястото, посочено в сигнала. При направения оглед на реката при моста в Дунавци е установено, че водите й са оцветени в черно, мътни са, без мирис. Забелязана е образувана на места пяна по повърхността на водата и четири мъртви риби. Установено е, че при моста в село Буковец цветът на водите в реката е черен, мътни са, но без мирис- там не е открита мъртва риба. Резултатите на измерените на място показатели "активна реакция" и "разтворен кислород" са в рамките на нормалните за типа на водния обект, съобщават екоинспекторите от Монтана. Предстои извършване на физико-химични анализи от лабораторията в Монтана.

По информация от присъстващите при проверката кмет на с. Буковец и на подалия сигнала, на 3 ноември водите на реката са били черни като катран, имало е наличие на мъртва риба по бреговете, събирана в кофи. Изказано е предположение, че замърсяването на реката е от изливането на утайка от цистерните за разпръскване на течен оборски тор от фирма, притежаваща кравеферма в землището на град Грамада и земеделските земи в околността на село Буковец. При проверката на предполагаемото място на изливане на утайка от цистерните в река, приток на р. Войнишка, водите на реката са чисти и бистри, пишат на сайта си от РИОСВ Монтана.  

Предстои да станат ясни резултатите от взетите проби.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40