Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Община Видин най-искрените ми пожелания са да обърне внимание на спортните обекти, заяви Николай Бухалов

Илиана Раева: "Видинлии, уникални сте!"

Спортът трябва да е държавна политика

Илиана Раева с ръководителите на СК по кану-каяк Ванто Видин

Все по-актуална е темата за финансирането на българския и респективно видинския спорт, за липсата на бази и лошото състояние на съществуващите, за стимулирането на децата да бъдат в залите, а не пред компютъра или на улицата, за масовия спорт.

Наскоро във Видин бе най-успешният ни състезател по гребане в дисциплината кану Николай Бухалов. Той е двукратен олимпийски шампион, има пет световни титли, определен е за спортист номер едно на България през 1992 година. Като треньор имаше щастието през тази година да видин своята възпитаничка Станилия Стаменова на най-високото стъпало- тя стана световна шампионка на 200 метра едноместно кану. Ето какво каза за Клуб Спорт на Радио ВИДИН Николай Бухалов:



Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетен плакет Николай Бухалов"Условията за спорт във видинската гребна база са отчайващи. Откакто е построена базата, не са правени ремонти. Поддържана е първите години и след това, като много спортни обекти, е изоставена. За съжаление трябва да кажа на видинските гребци, че това са условията, трябва да се съобразяват с тях и да продължават напред. Към Община Видин най-искрените ми пожелания са да обърне внимание на спортните обекти, тъй като там са децата на града, там е бъдещето на града и децата заслужават най-добрите условия."

Във Видин за пръв път гостува бившата шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева. Тя е председател на Българската федерация по художествена гимнастика, треньорка и бивша състезателка- на клуб "Левски" и на националния отбор, едно от "златните момичета" на Нешка Робева.

Снимка"Живеем в толкова трудни времена, в които здравеопазване, образование, селско стопанство, земеделие, навсякъде е недостатъчно всичко. Естествено, че и за спорта е недостатъчно, но отношението към спорта би могло да е по-различно, въпреки че, в интерес на истината, това правителство успя да направи много спортни зали, много стадиони, игрища. Трябва обаче спортът да бъде в програмата на всяко едно правителство и да има специално отношение към спорта, защото той наистина е феномен и от спорта зависи нашето здравеопазване и образование, от състоянието на спорта зависи да расте нормално поколение далеч от дрогата, цигарите, алкохола. Да расте устойчиво поколение, силно поколение, да възпитава качества, които са много важни за всяка една професия. Спортът трябва да бъде държавна политика. Освен всичко друго, спортът е най-добрият посланик- емоциите, които носят големите спортисти, авторитетът, който имат в света- никой друг не може да направи. Те са имиджът и аторитетът на България по света. Във Видин трябва от Община, от държава, от всякъде да се толерират, уважават, подпомагат хората, които пряват от нищо шампиони. За спорта трябва да се отделят много повече пари и от държавата, и от общините. Искам да кажа на видинските спортисти да се гордеят с успехите и с треньорите си, да обичат клуба, в който са израстнали, да възпитават ценностите си, да не губят вяра и да се борят да станат големи шампиони. За първи път във Видин, обикаляйки цяла България, виждам хора с дух, въпреки, че живеете в този беден район. Поздравявам ви, видинлии, уникални сте! Виждам силен дух, сърце- не са ви преклонили, не са ви пречупили. Вярвате в хубавите неща, борете се и не се отказвайте!", каза за Радио ВИДИН Илиана Раева.

Спортните хора са единодушни, че ако искаме спортуващи деца, здрави млади хора, успехи в международните състезания- ситуацията трябва да се промени- спортът трябва да бъде национална политика, общините трябва да помагат на клубовете, да изграждат нови бази, а съществуващите- да ремонтират. А защо това не се прави?!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" (Мездра) посреща "Локомотив 1927" (Дряново)

"Локомотив" (Мездра) посреща в събота, 28 септември, от 17:00 часа съименниците си от Дряново в среща от 5-ти кръг на Северозападната Трета лига. Момчетата на Николай Нинов, които нелепо загубиха в Търново, са 4-ти във временното класиране с актив от 7 точки и голова разлика 10:4.  Гостите от "Локомотив 1927" (Дряново) са на последната позиция..

публикувано на 27.09.24 в 14:51

"Ботев" (Враца) приема "Лудогорец" в Разград

Мачът между отборите на "Ботев" (Враца) и "Лудогорец" в неделя, 29 септември,  ще се играе в Разград , а не във Враца. Това реши спортно-техническата комисия на Българския футболен съюз за срещата, която е от програмата на 11-ия кръг на Първа футболна лига. Като причина за решението се изтъква ремонтът на стадион "Христо Ботев" във Враца,..

публикувано на 27.09.24 в 13:24

Продължава ремонтът на картинг пистата във Враца

Удължиха със седмица срокът, за пускането на картинг пистата във Враца, съобщиха от дружеството, което я стопанисва. От там допълниха, че времето за преасфалтиране на спортното съоръжение е удължен по независещи от тях причини. Първоначално картинг пистата беше затворена до 27 септември, но времето за пускането й се премести за 5 октомври.  За..

публикувано на 27.09.24 в 07:50

"Монтана" гостува в Свищов за купата на България

"Монтана" ще спори с третодивизионния "Академик" /Свищов/ в турнира за купата на България по футбол, това отреди тегления жребий. Двубоят от втория предварителен кръг ще се проведе от 13 октомври, когато ще има пауза за мачовете на националните отбори. Победителят от двойката ще приеме "Славия" на 1/16 финала. Мачовете от този етап ще се изиграят в..

публикувано на 25.09.24 в 12:22

"Ботев" е пред дилема къде да посрещне "Лудогорец"

"Ботев" (Враца) търси решение за това къде да посрещне "Лудогорец" в следващото си домакинство. Шампионите гостуват по програма на 29 септември от 21:15 часа, а срещата е от програмата на 11-ия кръг. Заради проблемите с тревното покритие, стадион „Христо Ботев“ във Враца със сигурност няма да посрещне двубоя с разградчани. Пред..

публикувано на 24.09.24 в 14:00

"Локомотив" (Мездра) загуби от "Етър" в Търново

Вторият отбор на " Етър " (Велико Търново) победи неочаквано у дома "Локомотив" (Мездра) с 2:1 и вече има актив от 3 точки. Срещата бе последна  от четвъртия кръг на Северозападната Трета лига.  Момчетата на Николай Нинов  стартираха убедително в двубоя и Сергей Георгиев материализира предимството им с попадение с глава след центриране на..

публикувано на 24.09.24 в 13:12

Крумовград не остави шанс на Ботев (Враца)

Крумовград разби Ботев (Враца) в домакински мач от 9-ия кръг на Първа футболна лига.  "Синьо-жълтите" надвиха врачани с 3:0 на футболен комплекс "Никола Щерев - Старика" в Пловдив. Срещата започна по-добре за отбора домакин. В 33-ата минута това даде резултат, когато Рафаел Фуртадо засече центриране на Серкан Юсеин - 1:0. 2 минути след началото..

публикувано на 24.09.24 в 08:32